x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Lia Roberts este doar iepurele lui Dick Morris"

"Lia Roberts este doar iepurele lui Dick Morris"

04 Feb 2004   •   00:00
"Lia Roberts este doar iepurele lui Dick Morris"

Vasile Dancu conduce Agentia pentru Strategii Guvernamentale. In campania electorala va fi unul dintre strategii PSD. Intre doua sedinte de partid a acceptat sa ne vorbeasca despre cum va arata strategia de comunicare a PSD, dar si despre sansele la prezidentiale ale Liei Roberts si ale lui Corneliu Vadim Tudor.

Jurnalul National: Presedintele PSD, Adrian Nastase, spunea ca integrarea europeana ar fi un mesaj potrivit pentru a fi folosit in campanie de partidul dumneavoastra. Ce parere aveti?
Vasile Dancu: Ca strateg, niciodata domnul Nastase, care gandeste multe mutari inainte, nu ar fi dezvaluit mesajul central inainte de inceperea intrecerii. El a vorbit despre una din ideile de forta ale campaniei noastre, nu despre o campanie axata pe tema integrarii. Un partid care se respecta in zorii secolului XXI nu are cum sa faca o campanie bazata pe mesaj general, nici nu se poate baza doar pe realiza ri, oricat de importante ar fi acestea. Pentru a avea succes in alegeri trebuie sa creezi un pod intre realizari importante si proiectele tale viitoare ce concretizeaza aspiratiile oamenilor.

Va avea PSD un mesaj nationalist pentru Transilvania?
Cercetarile recente arata ca Transilvania nu are nevoie de un mesaj nationalist. Dupa aderarea la NATO, o parte din fobia ardelenilor legata de actiunile Ungariei sau pierderea Ardealului a disparut. Exista alte tipuri de cereri politice in Transilvania: nevoile comunitare, pragmatismul mesajului, mesaje concrete, nu ideologice, tonul campaniei, care trebuie sa fie pozitiv, constructiv.

Cum va contracara PSD acuzatiile de coruptie? Alianta PNL-PD intentioneaza sa foloseasca aceasta tema in campania electorala.
Am dat raspunsuri institutionale si legislative. Nu prin acte de bravura se combate coruptia. Institut iile au creat deja practici si au rezultate: PNA are activitate buna, iar ministerul condus de Ionel Blanculescu are un efect structural in domeniile unde intervine. Daca Opozitia va alege o campanie negativa pe aceasta tema va pierde multa energie degeaba, pe o tema care s-a devalorizat, dintr-o tema populara a devenit o tema care nu atrage atentia si nici nu reprezinta o importanta miza politica. A fost o tema puternic instrumentata politic si mediatic si nu a avut efecte spectaculoase ca erodare electorala.

Sunteti de acord cu interzicerea publicitatii electorale negative?
Nu cred ca ar trebui interzisa, pentru ca sunt convins ca nu avem voie sa limitam libertatea de exprimare, sub nici o forma. Din nefericire, exista cazuri patologice in viata politica, presedinti de partid care pot spune orice despre oricine si se ascund dupa imunitate. Campania poate sa reprezinte si un mecanism de detensionare sociala, o supapa de reducere a violentei sociale.

PSD pregateste dosare ale contracandidatilor?
Un partid aflat la guvernare nu ar avea nici o sansa daca ar apela la dosare. Mai rau, s-ar putea confrunta cu un "efect de bumerang". O campanie agresiva s-ar putea intoarce impotriva lui, pentru ca adversarii sai ar fi victimizati de electorat. Asta nu inseamna ca la alegerile locale nu vor aparea astfel de atacuri, polemici sau discutii critice. O campanie negativa, concertata de la centru de catre PSD nu va exista.

Cat costa o campanie electorala pentru un partid ca PSD?
E greu de aproximat acum. Nu vom face o campanie costisitoare. Suma investita nu are legatura directa cu performantele electorale ale partidelor sau candidatilor.

Credeti ca Adrian Nastase este cel mai bun candidat pe care PSD poate sa-l arunce in lupta pentru Presedintie?
De departe este liderul politic cu cel mai mare potential. Am studiat 12 dimensiuni relevante pentru alegerea presedintelui si conduce la 11 dintre ele, iar la una este la egalitate cu Theodor Stolojan.

Ion Iliescu nu va mai candida la Presedintie. Va atrage C.V. Tudor o parte din voturile sefului statului?
Nu. Acesta este un mit. Daca ar candida la alegerile prezidentiale, Adrian Nastase ar atrage peste 90% din voturile partidului de guvernamant, la fel si din votantii presedintelui Romaniei. Vadim ar putea lua 2%-3% din voturile lui Ion Iliescu.

Ce sanse are C.V. Tudor la prezidentialele de anul acesta? E posibil sa se repete istoria din 2000 si sa intre in turul doi?
Nu este posibil. Schimbarea brusca de macaz nu va face decat sa dezorienteze electoratul lui stabil. A inceput deja sa piarda electorat dupa revelatia care l-a lovit subit. Va obtine mult sub performanta din 2000. Pe masura ce societatea civila se maturizeaza, clovnii nu mai castiga voturi si nici nu mai pot fi folositi pentru a vinde produse in actiuni de promovare.

Este Lia Roberts "iepurele" PSD in viitoarea campanie electorala?
Ma mir ca lumea la noi nu este atenta la detalii si aparenta tine loc de esenta. Toti se tem ca este vorba de iepurele celuilalt si toata lumea se enerveaza. Eu cred ca lucrurile sunt mai simple decat par. O sa-i sochez poate pe cei care au cautat semnificatii profunde, acolo unde era doar un interes comercial. Lia Roberts este doar iepurele lui Dick Morris. Specialistul american (usor iesit din circuit) a adus-o pe Lia Roberts simuland o candidatura, stiind, vulpoiul, ca un candidat la Presedintie castiga o atentie mediatica speciala in Romania. Lansand o carte si un candidat despre care nu stie ca va candida, Dick Morris vaneaza un contract gras de 2-3 milioane de dolari in Romania. Si isi va vinde foarte bine si cartea. Dar, repet, Lia Roberts nu va candida, in cel mai bun caz se va spune ca sondajul a aratat ca nu suntem pregatiti pentru un presedinte femeie. Dar Dick Morris s-ar putea sa fie induplecat, cu greu, de vreun partid politic pentru alegerile generale din iarna. Oricum, spectacolul este interesant de urmarit.

Dar este posibil ca Lia Roberts sa fure din voturile de dreapta, iar acest lucru va fi in avantajul PSD?
Nu va lua nici un vot, nici din dreapta, nici din stanga pentru ca nu va participa la competitie. Daca ipoteza mea nu este corecta si o sa candideze, atunci va pierde, smulgand putine voturi din dreapta si de la centru.

De ce credeti ca Lia Roberts nu are sanse la prezidentiale?
Cercetarile de sociologie electorala sugereaza asta si nu sunt semne pentru o schimbare radicala a electoratului. Romania nu este pregatita pentru un candidat femeie. Are notorietate si incredere aproape de zero, alegerile generale sunt inca puternic influentate de partizanat politic, mass-media are inca o penetrare insuficienta in cazul a peste 50% din populatie, independentii sunt inca slabi la alegerile noastre. Exista inca reticenta pentru candidatii care vin din strainatate. Pentru a aduna voturi antisistem, cum a facut Vadim Tudor, este greu pentru o femeie delicata si cu experienta democratica veritabila, americana, sa atace virulent un sistem politic obisnuit cu limbajul violent si scandalurile politice saptamanale. Nu cred ca se pot face minuni, chiar daca vin toti inteleptii electorali ai lumii.

Dar sondajul CURS a creditat- o cu 10%?
Nu am vazut deocamdata un comunicat oficial al colegilor de la CURS, ca sa vad cum a fost pusa intrebarea. Din presa am aflat ca intrebarea a fost pusa intr-un mod nespecific, ca ea ar fi sunat cam asa: "Ati vota o femeie care vine din America si care este prietena cu George W. Bush?". Bineinteles ca multi au raspuns afirmativ. Nu s-a facut insa o comparatie intre candidat i, deci rezultatul obtinut la o astfel de intrebare nu poate fi comparabil cu scorurile obtinute de Nastase, Stolojan sau C.V.Tudor. In continuare nu cred ca are un asemenea procent.

Gigi Becali este iepurele PSD?
Publicul lui Gigi Becali nu se afla doar la PRM, ci si in categoriile demografice apartinand PSD. Oameni simpli, cu scoala mai putina, din mediul proletariatului urban. Nu cred ca cineva de la PSD ar risca asa ceva atat timp cat adversarul principal al PSD este alianta PNL-PD, nu PRM.

Credeti ca, in 2004, absenteismul va fi o problema?
In ianuarie 2004, romanii declarau 71% ca ar merge la vot, dar corectand cu media supraevaluarii din anii trecuti, de 15%, vom putea atinge maximum o prezenta de 55%- 56%. Pot aparea factori de mobilizare suplimentari, dar nu cei legati de polemica politica sau intensitatea ei. Nu va fi o problema, este un fenomen normal pentru democratie. (SILVIU SERGIU )

×
Subiecte în articol: politic psd campanie tema lia roberts