x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii ar putea forța Proiectul alegerii primarilor în două tururi 

Liberalii ar putea forța Proiectul alegerii primarilor în două tururi 

de Ion Alexandru    |    06 Ian 2020   •   11:11
Liberalii ar putea forța Proiectul alegerii primarilor în două tururi 

Alegerea primarilor în două tururi și eliminarea pensiilor speciale sunt cele mai așteptate proiecte de lege în 2020. Lucrările Legislativului pe acestea vor fi reluate în noua sesiune parlamentară, care va începe pe data de 3 februarie, scrie portalul stiripesurse.ro. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este susținută de PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România. În schimb, UDMR și PSD au respins această inițiativă legislativă în trecut. Este foarte posibil ca liberalii să forțeze o ordonanță de urgență sau o nouă asumare a răspunderii Guvernului pe acest subiect.

 

Tema modificării legii electorale a fost atinsă chiar de către liderul liberalilor și premier în funcție, Ludovic Orban, care a declarat, la sfârșitul lui 2019, că proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi va fi dezbătut, din nou, în Parlament, după 1 februarie. Potrivit acestuia, proiectul ar putea trece în Camera Deputaților cu 173 de voturi, cu 8 voturi mai multe decât este necesar. Senatul a respins, la mijlocul lunii octombrie, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Atunci, USR a criticat absența senatorilor PNL, ALDE și Pro România de la vot și, de asemenea, faptul că UDMR a votat respingerea proiectului alături de PSD.

În Parlament mai există, însă, două astfel de propuneri legislative, inițiate de PNL și PMP. La mijlocul lunii decembrie, liderului regional al PSD, Gabriel Zetea, anunța că social-democrații vor depune moțiune de cenzură doar dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea legislației electorale, respectiv pe alegerea primarilor în două tururi.

Și UDMR a anunțat că nu exclude o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o ordonanță de urgență pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

 

Orban, “somat” de USR și PMP

Conform stiripesurse.ro, pe 18 decembrie, PNL, USR și PMP au solicitat introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților proiectul privind alegerea primarilor în două tururi însă conducerea forului legislativ nu a aprobat cererea. De altfel, USR și PMP au cerut în repetate rânduri Executivului să ia măsuri pentru revenirea la alegerile în două tururi pentru funcția de edil, chiar să își asume răspunderea pe un astfel de act normativ, în condițiile în care proiectele de lege privind acest subiect nu au fost adoptate decizional de Parlament până în prezent.

În replică, Raluca Turcan a afirmat, pe 18 decembrie, că “PSD nu își schimbă năravurile și continuă să deturneze rolul Parlamentului și să tergiverseze adoptarea unor proiecte importante. Vicepremierul a precizat că PNL ar putea fi pus în situația să își angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi” Cu toate acestea, până în momentul de față Guvernul nu a avut nicio acțiune privind o asumare a responsabilității pentru alegerea primarilor în două tururi.

Premierul Ludovic Orban a declarat, pe 20 decembrie, că sunt „câteva idei obsesive” și el nu va face ceea ce a criticat la alții, astfel că nu va da OUG pe acest subiect. În privința asumării răspunderii pe o astfel de inițiativă, Ludovic Orban a spus că și această procedură poate fi contestată din punct de vedere constituțional pe procedură.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Șeful statului a spus că dacă proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci Guvernul ar trebui să își asume răspunderea.

Sesiunea parlamentară demarează luna viitoare, cu tensiuni. Va fi sau nu schimbată legislația electorală în timpul jocului?

×