x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii îşi spală rufele înainte de Congres

Liberalii îşi spală rufele înainte de Congres

de Sînziana Duţă    |    04 Apr 2017   •   14:32
Liberalii îşi spală rufele înainte de Congres
Sursa foto: DIANA OROS

Presărate cu scandal și jigniri, alegerile interne din PNL au devenit o bătălie „pe viață și pe moarte” între vechiul PNL și fostul PDL. Scandalurile de la Craiova, Constanța, Alexandria și Sighet demonstrează că miza nu este doar una locală, ci are implicații la nivel național. Noul lider PNL va fi ales în funcție de cine se impune la firul ierbii, iar marele câștigător în urma tensiunilor din interiorul parti­dului pare să fie Cristian Bușoi.

Lupta pentru putere în interiorul PNL arată că orice armă este permisă chiar dacă este folosită împotriva colegilor de partid. Proaspăt câștigător al filialei PNL Craiova, sena­torul Mario Oprea a fost acuzat de contracandidații săi, Ionuț Stroe și Marcel Marcea, că a fraudat rezultatul alegerilor prin măsuri precum convo­carea selectivă la ședința de alegeri, dar și prin faptul că unor membri nu li s-a permis plata cotizațiilor, în timp ce altora le-a fost achitată „din oficiu”. Recent, Ionuț Stroe a fost înlocuit de Mario Oprea din funcția de președinte PNL Craiova, iar cu câteva zile înainte de alegeri fostul purtător de cuvânt al PNL susţinea că nu luptă „cu un anume nume, ci cu un sistem și interese foarte rezistente la nevoia de reformare și înnoire internă a politicului românesc ” . La Constanța, după alegerile interne, amiralul Vergil Chițac a solicitat dizolvarea conducerii organizației județene. Detronat din funcția de lider al filialei de Gheorghe Dragomir, senatorul PNL Constanța susţine că Dragomir ar fi convocat nestatutar ședința pentru alegerile filialei municipale, acuzând că există „o bandă bolșevică ce preia puterea politică cu forța, pentru că așa vrea ea. Prin vot, zic ei, dar după cum bine spunea cineva: la bolșevici, adevărul și dreptatea se stabileau prin vot în biroul politic executiv. Exact ca la organizația județeană PNL Constanța”. Scandalul a pornit însă cu mult timp înainte, motivul fiind calendarul alegerilor interne. Atunci, în calitatea de președinte al PNL Constanța, Vergil Chițac a contestat data stabilită de Biroul Politic Permanent al PNL și a părăsit sala în semn de protest.

Tensiuni au fost și la alegerile din fieful lui Dragnea, la Alexandria, unde jignirile au fost la ordinea zilei, dar și la PNL Sighet, acolo unde liberalii i-au transmis o scrisoare deschisă președintelui PNL, Raluca Turcan, prin care au cerut demiterea Comisiei de Organizare a Alegerilor interne PNL Maramureș și anularea deciziei privind dizolvarea BPL Sighetu Marmației.

 

Cristian Bușoi, uns în weekend la Bucureşti

Surse din PNL susţin că ne putem aștepta la situații cel puțin la fel de tensi­onate și în restul organizațiilor județene. Cu toate acestea, Bucureștiul pare să fie singura filială ocolită de scandaluri. După ce la sectoarele 1, 2 și 4 au fost aleși fără niciun fel de emoții Victor Picu, Anca Boagiu și Răzvan Sava, deputatul Florin Alexe urmează să fie reales astăzi la Sectorul 3, în vremece Cristian Olteanu este favorit la Sectorul 5. Sâmbătă este programată Conferința liberalilor din Capitală, unde fără a avea concurență, Cristian Bușoi așteaptă să fie reconfirmat în funcție, iar apoi să își anunțe candidatura la șefia PNL. Sub conducerea lui Buşoi, filiala PNL Bucureşti a fost a doua cea mai slabă la alegerile parlamentare, cu un scor de 12%. La Congresul din 17 iunie, noua conducere a partidului va fi votată de delegații ale organizațiilor din teritoriu, unde noii lideri de filiale vor avea un cuvânt greu de spus . Președinții organizațiilor din teritoriu nu numai că își vor aduce apropiații la Congres, dar le vor sugera și cu cine să voteze.

 

Ludovic Orban s-a enervat

Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit de strategia secretarului general Cristian Bușoi de a-și anunța în ultima clipă candidatura și l-a provocat pe acesta să anunțe clar dacă are de gând să se arunce în bătălia pentru șefia PNL. „Să spună domnul Bușoi când vrea să se înscrie în cursă hotărât: eu vreau să candidez la președinția PNL. Ce-i mare filozofie?”, a răbufnit Orban. Până în acest moment, Ludovic Orban și Cătălin Predoiu sunt singurii liberali care și-au anunțat oficial candidatura.

×