x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii l-ar ajuta pe Oprescu

Liberalii l-ar ajuta pe Oprescu

de Monica Iordache Apostol    |    03 Iun 2008   •   00:00
Liberalii l-ar ajuta pe Oprescu
Sursa foto: Grigore Popescu/

STRATEGIE ● Mobilizare împotriva lui Blaga la Capitală
Şeful de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că liberalii îl vor susţine în turul al doilea la Primăria Capitalei pe candidatul care "nu va mai turna beton în parcuri" şi va prelua în programul său ideile din programul lui Ludovic Orban.



STRATEGIE ● Mobilizare împotriva lui Blaga la Capitală
Şeful de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că liberalii îl vor susţine în turul al doilea la Primăria Capitalei pe candidatul care "nu va mai turna beton în parcuri" şi va prelua în programul său ideile din programul lui Ludovic Orban.

Bogdan Olteanu n-a indicat nici numele lui Blaga, nici pe cel al lui Sorin Oprescu, dar a precizat că liberalii
l-ar putea susţine pe primul "dacă se leapădă de Satana" sau pe cel de-al doilea dacă va avea un program credibil. Olteanu a precizat că liberalii nu-i vor invita ei la discuţii oficiale pe cei doi candidaţi, pentru că "interesul este de partea domniilor lor". Declaraţia lui Olteanu a venit după ce vicepreşedintele Crin Antonescu a anunţat, imediat după aflarea primelor rezultate, că liberalii ar trebui să-l susţină pe Sorin Oprescu. Argumentul lui Antonescu este simplu: Blaga nu trebuie să cîştige Primăria Capitalei, iar PNL îl poate împiedica susţinîndu-l pe Oprescu. Antonescu nu este singurul care gîndeşte aşa dintre liderii liberali, dar este puţin probabil ca PNL să iasă cu o indicaţie clară în privinţa votului pentru electoratul său. Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti declarase ieri, înainte de începerea şedinţei BPC a liberalilor, că va propune conducerii liberale ca Sorin Oprescu să fie susţinut de PNL, fără condiţii, în turul doi al alegerilor pentru Primăria Capitalei. "Logica politică ne arată că întotdeauna un partid sprijină un candidat independent în detrimentul altui partid, indiferent care ar fi partidul acela", a susţinut Puiu Haşotti.

MOTIVAŢIE. Interesul liberalilor pentru turul al doilea la Primăria Bucureşti este însă relativ, singurul lucru care i-ar motiva fiind perspectiva ca Vasila Blaga să piardă cursa electorală. Scorul la nivel naţional, de aproape 20%, îi mulţumeşte însă, Bogdan Olteanu numărînd cu satisfacţie şase preşedinţii de consilii judeţene şi opt primării de municipii reşedinţă de judeţ cîştigate din primul tur de scrutin. "Avem un număr de circa 400 de primari aleşi în ţară din primul tur. Este un rezultat semnificativ, ţinînd seama că pornim de la circa 450 de primari aleşi în 2004. Estimăm că vom avea candidaţi în turul doi pînă la 1.000 de primari, şi probabil vom avea şapte-opt sute de primari aleşi", a susţinut Bogdan Olteanu. Nemulţumirile se îndreaptă însă spre candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, şi spre filiala Bucureşti, dar Olteanu a declarat că deocamdată nu se va discuta în partid despre sancţiuni pentru organizaţiile care au obţinut scoruri mici în alegeri.

PE NICI UNUL. Aseară, după şedinţa BPC a PNL, Adrian Iorgulescu a anunţat că liberalii au decis să nu-i susţină, pentru Primăria Capitalei, nici pe Blaga, nici pe Oprescu, însă coordonatorul politic al campaniei PNL, Bogdan Olteanu, a menţionat că, dacă unul dintre cei doi îşi va însuşi ideile PNL, atunci va primi, fără îndoială, sprijinul liberalilor.


Apel PD-L

Liderii PD-L Emil Boc şi Theodor Stolojan au făcut luni un apel către electoratul PNL să voteze cu Vasile Blaga în al doilea tur de scrutin, nu cu Sorin Oprescu sau cu "alţi candidaţi oficiali sau asumaţi ulterior de către PSD". Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a făcut un apel către "electoratul bucureştean care crede în valorile liberale şi care a votat în primul tur pentru un candidat sau altul, nu pentru Sorin Oprescu", să voteze în al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Bucureşti pentru Vasile Blaga. "PD-L este un partid care susţine valorile liberale, de aceea apelul meu către bucureştenii care cred în valorile liberale este să îl susţină pe Blaga", a spus Stolojan.

×
Subiecte în articol: politic pnl blaga olteanu liberalii oprescu