x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii, la răscruce de drumuri: Orban sau Buşoi?

Liberalii, la răscruce de drumuri: Orban sau Buşoi?

de Sînziana Duţă    |    16 Iun 2017   •   09:20
Liberalii, la răscruce de drumuri: Orban sau Buşoi?
Sursa foto: DIANA OROS

Liberalii își vor alege sâmbătă noul lider în cadrul unui Congres programat încă din vara lui 2014 să încheie definitiv fuziunea dintre vechiul PNL și fostul PDL. Duminică, a doua zi după Congres, va fi aleasă și noua conducere centrală a partidului, inclusiv cei 36 de membri ai Biroului Executiv. Viitorul președinte al PNL va fi ales prin votul a 5.000 de delegaţi din toată ţara, iar calculele hârtiei arată că fostul deputat Ludovic Orban pleacă din pole-position în bătălia cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

În cursa pentru șefia PNL au mai rămas doar Ludovic Orban și Cristian Bușoi, candidatura lui Viorel Cataramă fiind invalidată de Comisia de organizare a Congresului, după ce moţiunea milionarului nu a reușit să obțină susținerea a cel puțin zece filiale județene. Fost deputat și ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, pleacă favorit înaintea votului din Congres, fiind susţinut de 40 de filiale judeţene din 48, în vreme ce europarlamentarul Cristian Bușoi se bucură de sprijinul a 22 de filiale. Moţiunea lui Orban (PNL-Forţa Dreptei) a obținut votul a 2.412 de membri în Consiliile Directoare Judeţene, în vreme ce programul lui Cristian Bușoi (PNL-Partidul Viitorul) a strâns doar 1.232 de voturi, aproape jumătate din capitalul fostului deputat. Cu toate acestea, calculele hârtiei încă mai pot fi date peste cap la Congres întrucât delegaţii din filiale nu sunt obligaţi să respecte decizia luată la nivel de judeţ în cabina de vot. Aceștia pot vota, potrivit propriei conștiinţe, împotriva directivei șefului de organizaţie.

Cataramă, curtat de Buşoi

Invalidarea candidaturii lui Viorel Cataramă ar putea îmbunătăți la limită situația lui Bușoi. Deși nu și-a anunțat public susținerea pentru europarlamentar și a declarat că liberalii care-l susțin vor vota după propriia conștiinţă, Cataramă a dezvăluit că Bușoi i-a oferit o funcție de prim-vicepreședinte în echipa sa. „Cristian Bușoi m-a sunat și mi-a spus că îmi va oferi sprijinul său să fac parte din viitoarea conducere pentru că își dorește ca ideile mele să fie puse pe masa discuțiilor în Partidul Național Liberal. Dacă este așa, pot doar să-i mulţumesc. În rest, i-am spus și lui, nu dețin filiale, nu am angajați sau rude printre delegați... iar membrii PNL care mi-au acordat susținere și au venit alături de mine sunt cu toții oameni pe picioarele lor, independenţi, care votează după propriile evaluări”, a spus afaceristul din Bacău. Cu 515 voturi adunate, moţiunea lui Cataramă obținuse susținerea a doar șase filiale județene.

Înghesuială mare la ciolan

A doua zi după Congresul de la Romexpo, liberalii se vor reuni în cadrul Consiliului Național care va alege noua conducere centrală a partidului. Duminică vor fi aleși cei patru prim-vicepreședinți, 16 vicepreședinți și 16 membri ai Biroului Executiv. În aceeași zi vor fi aleși și membrii din Comisia de Arbitraj și Comisia Națională de Revizie și Cenzori. Din tabăra lui Ludovic Orban candidează pentru o funcție de prim-vicepreședinte liderul Ilie Bolojan (strategii politice), Raluca Turcan (comunicare), Iulian Dumitrescu (mediu de afaceri și societate civilă) și Mircea Hava (relații internaționale). Dintre susținătorii lui Bușoi s-au înscris în cursă Nicolae Robu (mediu de afaceri și societate civilă), Mugur Cozmanciuc (relații internaționale) și Viorel Cataramă (strategii politice). Printre aspiranții la postul de prim-vicepreședinte se află și liderul CJ Cuj, Alin Tișe. Organizaţia judeţeană PNL Cluj nu și-a ales un favorit pentru Congres, filiala fiind împărţită între tabăra europarlamentarului Daniel Buda care îl susţine pe Bușoi și simpatizanţii lui Orban. Pentru cele 16 funcții de vicepreședinte s-au înscris 51 de liberali printre care Vlad Nistor, Ionuț Stroe, Lucia Varga, Florin Cîțu, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Gigel Știrbu, Gheorghe Falcă și Marian Petrache. Dintre cei 16 vicepreședinți, opt vor fi aleși pe domenii și vor fi coordonatorii comisiilor de specialitate și opt pe regiunile de dezvoltare.

Congresul PNL, umbrit de circul din PSD

Candidații la șefia PNL au comentat şi ei criza declanşată pe scena politică, blitzkrieg-ul PSD împotriva propriului Guvern riscând să eclipseze mediatic Congresul liberalilor de sâmbătă. „Nu cad în capcana să îmi devină simpatic Grindeanu. Când a primit osul, se gudura… acum mușcă. Și tot roșu este. Grindeanu este PSD-ist şi nu trebuie uitat niciun moment acest lucru”, a reacționat Ludovic Orban. La rândul său, Cristian Buşoi a caracterizat drept „jenantă” situația în care este pusă țara prin acțiunile PSD. „Domnul Dragnea, liderul condamnat al PSD, din cauză că nu poate fi premier pentru că este condamnat a numit un premier pe care îl dă jos, deoarece nu este suficient de docil. PSD nu merită să guverneze! Au câștigat printr-o fraudă uriașă, mințind cu creșterea salariilor pe care nu au făcut-o și au transformat guvernarea într-un haos. Este un circ politic! PSD ar trebui schimbat de la guvernare pentru că nu este capabil de responsabilitate”, a atacat Bușoi.

 

×
Subiecte în articol: liberali orban busoi