x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii şi-au spălat rufele în public la Congresul TNL

Liberalii şi-au spălat rufele în public la Congresul TNL

de Sînziana Duţă    |    23 Oct 2017   •   09:54
Liberalii şi-au spălat rufele în public la Congresul TNL
Sursa foto: DIANA OROS

Congresul TNL, desfăşurat ieri la Palatul Parlamentului, a scos la iveală tensiunile care încă mai mocnesc între greii PNL. Adversarii lui Ludovic Orban i-au reproşat acestuia că a tras sforile pentru victoria Marei Mareş înainte de alegerile pentru tineret. Mezina liberalilor va conduce organizaţia TNL în următorii doi ani.

Lupta pentru șefia Tineretului Nați-onal Liberal a fost tranșată în două tururi de scrutin, învingătoare fiind Mara Mareș (25 de ani), cel mai tânăr deputat din Parlament. Mezina libera-lilor a câștigat „finala” cu fostul parla-mentar Radu Surugiu, scor final 518 la 462. În primul tur, Mara Mareș obținuse 513 voturi, Radu Surugiu - 348, iar deputatul Glad Varga - 212. Noua șefă a Tineretului Liberal a anunțat că nu va tolera „nicio nostalgie din vremea USL-istă”, iar „orice blat cu PSD va fi sancționat dur”. „Azi ia naștere noul și marele TNL. De azi construim împreună. Toată lumea simte nevoia unei schimbări profunde. Acesta este momentul schim-bării. Noi, împreună, vom fi principalul motor de creștere al PNL”, a spus Mara Mareș la Congres. Până la votul final, Congresul TNL a scos la suprafaţă tensiunile existente între seniorii PNL. Abia numit vicepre-ședinte al partidului, cu îngăduinţa lui Ludovic Orban, europarlamentarul Cristian Bușoi l-a acuzat pe liderul PNL că s-a implicat decisiv în victoria Mara Mareș la Congres. Bușoi a fost umilit în iunie la Congresul pentru șefia PNL. Cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru tineret, în PNL a circulat zvonul că tinerilor din unele filiale li s-a cerut să fotografieze buletinul de vot, pentru a demonstra ulterior cu cine au votat. Din acest motiv, Bușoi le-a transmis celor peste o mie de delegați că mai bine și-ar face o poză cu „o fată drăguță”, decât una cu buletinul de vot. Alţi adver-sari ai lui Orban susţineau că liderul PNL ar fi sunat personal unii lideri de organizații, cerându-le să o voteze pe Mara Mareș. „Sunteţi de acord că am și eu dreptul de a avea o preferinţă? Votaţi liber! Democraţia înseamnă dreptul fiecărui om de a vota conform propriei sale conștiinţe. Eu am făcut poze și cu Mara Mareș, și cu Radu Surugiu, și cu Glad Varga. Am voie să am o preferinţă, dar nu am voie să o fac publică, pentru că cei care decideţi sunteţi dumnea-voastră”, a fost răspunsul lui Orban la Congres. Acuzații de fraudare a alege-rilor au fost aduse și de parlamentarul Glad Varga, unul dintre cei trei candidaţi la șefia TNL. Acesta și-a îndreptat tirul împotriva secretarului general adjunct al PNL, Cristi Barbu. „Ludovic Orban mi-a spus că indiferent de simpatii, drumul este liber pentru toţi candidaţii. Nu putem să le cerem tinerilor să facă politică când noi facem jocuri de culise. Domnule Orban, nu vă acuză nimeni de nimic. Dar vă acuz secretarul general adjunct, și vă rog să-l suspendaţi”, a spus Varga.

 

Alexe: Fuziunea cu PDL, un eșec

După fuziunea dintre PNL și PDL, Tineretul liberal a fost condus în tandem de copreședinţii Costel Alexe și Sorin Moldovan, ambii deputaţi. Despre școala politică a TNL, deputatul Costel Alexe, care nu a mai candidat, a spus că „este aproape Oxford-ul scenei politice româ-nești”, având „aproape aceeași vârstă cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași sau Universitatea din Bucu-rești”. Alexe a mai spus că fuziunea dintre PNL și PDL nu a adus satisfacţiile așteptate, în condiţiile în care „o familie nu poate fi condusă când este alcătuită de doi taţi, de două mame, trei verișori și vreo 40 de ne-poţi”.

 

Nu voi tolera nicio nostalgie din vremea USL-istă. Orice blat cu PSD va fi sancţionat dur. Ştiu că pot, ştiu ce vreau, ştiu de ce vreau. Ştiu că cine mă judecă superficial greşeşte. Mara Mareş, preşedinte TNL

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban