x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii vor să se facă alegeri anul acesta. Social-democrații preferă începutul anului viitor

Liberalii vor să se facă alegeri anul acesta. Social-democrații preferă începutul anului viitor

de Ion Alexandru    |    25 Mai 2020   •   09:53
Liberalii vor să se facă alegeri anul acesta. Social-democrații preferă începutul anului viitor
Sursa foto: Victor Stroe

Ludovic Orban este de părere că alegerile locale ar putea fi organizate la finalul lunii septembrie ori la începutul lunii octombrie, iar alegerile parlamentare ar putea avea loc în data de 6 decembrie. „După evaluările făcute de epidemiologi, cel mai probabil în lunile iulie-august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă respectăm regulile şi văd că românii sunt serioşi. De asemenea, a scăzut numărul de îmbolnăviri sub 200. Pentru a face o campanie electorală, ai nevoie ca nivelul epidemiei să fie foarte scăzut şi de o perioadă de timp pentru campanie. Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimările privind valul al doilea este 15 octombrie – 1 noiembrie. Cam asta este pentru locale”, a afirmat premierul.

Lucrurile însă nu sunt atât de simple, întrucât Parlamentul României a decis, recent, că nu Guvernul stabilește data alegerilor, ci Legislativul. Iar, având în vedere situația crizei generate de pandemia de COVID-19 și măsurile instituite pentru combaterea acesteia, mandatul aleșilor locali a fost prelungit până la finalul anului 2020. Mai mult, Opoziția a amendat ordonanța de urgență a Guvernului privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, în sensul că alegerile locale vor putea fi organizate în termen de șase luni de la încheierea stării de alertă. În condițiile în care starea de alertă nu va fi prelungită, alegerile locale nu ar putea avea loc mai devreme de luna noiembrie. Dacă va fi prelungită, aceste alegeri se vor ține în luna decembrie. În ceea ce privește alegerile parlamentare, Legislativul ar dori ca acestea să fie organizate în primăvara anului viitor. Lucrurile însă vor fi tranșate la Curtea Constituțională.

×