x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu, după întâlnirea cu Ponta la Parlament: Nu mai sunt dispus să comentez elucubraţiile lui Băsescu. Are declaraţii deviante

Antonescu, după întâlnirea cu Ponta la Parlament: Nu mai sunt dispus să comentez elucubraţiile lui Băsescu. Are declaraţii deviante

12 Iun 2013   •   10:30
Antonescu, după întâlnirea cu Ponta la Parlament: Nu mai sunt dispus să comentez elucubraţiile lui Băsescu. Are declaraţii deviante
Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Karina Knapek
UPDATE 12:15 - Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri că la întâlnirea cu premierul Victor Ponta de la Senat nu s-a discutat despre Parlamentul unicameral, teză avansată de şeful statului, susţinând că "aventurile, episoadele" lui Traian Băsescu "nu stau nici în atribuţiile şi nici în preocupările" USL.

"Noi discutăm despre soluţiile USL în domeniul guvernării, în domeniul proiectului constituţional, în domeniul regionalizării, adică lucrurile care îi interesează pe oameni şi care stau în responsabilitatea noastră şi pe care ne-am angajat să le facem. Aventurile, episoadele domnului Băsescu nu stau nici în atribuţiile noastre, nici în preocupările noastre", a spus preşedintele Senatului.

El a arătat că nu mai este dispus să comenteze ''elucubraţiile'' lui Traian Băsescu, care a afirmat că prin proiectul de revizuire a Constituţiei s-ar restrânge atribuţiile preşedintelui, acesta rămânând doar "pe post de paiaţă".

"Nu mai sunt dispus să comenteze toate elucubraţiile domnului Băsescu. Are declaraţii deviante, nu mă interesează, sunt dispus să discut, o fac de câte ori aveţi disponibilitatea dumneavoastră. Despre atribuţiile preşedintelui, despre modificările Constituţiei în sensul acesta, despre sensul lor, despre semnificaţie lor. Asta da discut. Dacă domnul respectiv poate considera 'paiaţă' un preşedinte indiferent care va fi acela, care este şef de stat, care are atribuţii directe şi fixe în domeniul politicii externe sau politicii de securitate naţională, înseamnă că desconsideră fundamental aceste domenii de responsabilitate şi până la urmă această naţiune pe care preşedintele o reprezintă. Dacă domnul Băsescu şi toţi ceilalţi care fac aceste comentarii au înţeles că rolul, puterea unui preşedinte şi misiunea lui sunt să dezvolte mereu intrigi prin care să submineze majorităţile parlamentare, să distorsioneze sau să încalce votul cetăţenilor, să se suprapună peste puterile explicite ale Executivului noi nu am înţeles asta, noi am reproşat asta mandatelor prezidenţiale ale lui Traian Băsescu şi nu suntem decât consecvenţi şi corecţi cu propriul nostru proiect politic. În rest astfel de etichete nu ne interesează", a mai spus Antonescu, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.
  
..........................................................


Conducerea USL s-a reunit în şedinţă, în această dimineaţă, la Senat, întâlnirea având loc ca urmare a declaraţiilor făcute aseară de Traian Băsescu. Preşedintele a anunţat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral.

La şedinţă, care are loc în biroul preşedintelui PNL, participă Victor Ponta, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi senatorii jurişti ai PSD şi PNL, Ioan Chelaru, respectiv Tudor Chiuariu.

Traian Băsescu a declarat, aseară, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari. El a precizat că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

"În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca Parlamentul să revină la respectarea voinţei poporului, există şi posibilitatea ca Curtea Constituţional- să respingă o lege de revizuire care nu ţine cont de voinţa poporului. Dar am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari", a spus preşedintele.

El a adăugat că este obligaţia sa să utilizeze toate mijloacele constituţionale "pentru a da şansa ca democraţia să învingă voinţa parlamentarilor şi să se aşeze în interesul cetăţenilor".

"Voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată cu prezenţa de 30%, o să beneficieze şi acest referendum de avantajul privind o prezenţă de 30%. Vreau să subliniez, sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum, este obligaţia Parlamentului să respecte acest referendum", a afirmat Traian Băsescu. El a adăugat că a ţinut să lanseze această procedură cât timp parlamentarii lucrează, înainte de vacanţa parlamentară.

Băsescu a mai spus că un al doilea referendum pe acelaşi subiect care fi din nou validat de popor ar fi echivalentul respingerii totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câştigat cu 70%.


×