x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liderul europarlamentarilor PSD: Raportul CE ridică foarte multe semne de întrebare

Liderul europarlamentarilor PSD: Raportul CE ridică foarte multe semne de întrebare

30 Ian 2013   •   12:25
Liderul europarlamentarilor PSD: Raportul CE ridică foarte multe semne de întrebare
Sursa foto: cronicadeiasi.ro

Raportul Comisiei Europene, prezentat la Bruxelles, ridică foarte multe semne de întrebare, în special în privinţa faptului că cere restrângerea libertăţii presei, a declarat liderul europarlamentarilor social-democraţi, Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.

"În primul rând, trebuie să remarcăm că, pe alocuri, raportul are o evaluare obiectivă, iar Guvernul şi-a îndeplinit cele 11 puncte din vară, că s-a angajat să respecte discuţia avută cu dl Jose Manuel Barroso. Pe de altă parte, este un raport care ridică şi foarte multe semne de întrebare. Este ciudat din partea Comisiei Europene că se sugerează restrângerea libertăţii presei - se recomanda ca presa să nu mai critice instituţiile statului, ceea ce este aberant pentru orice stat membru al Uniuni Europene, nu doar pentru România, şi Comisia Europeană tocmai asta ar trebui să facă, să apere independenţa presei", a afirmat Cătălin Ivan, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul PSD afirmă că "ceea ce este iarăşi foarte ciudat" este faptul că în raport sunt criticate anumite legi aflate în vigoare în România, legi pentru care adoptarea a fost făcută în comun acord cu Comisia Europeană şi cu legislaţia europeană în vigoare.

"Dacă atunci n-au fost critici, de ce ar fi acum?", a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.

La fel de "curios" este faptul că apare în raportul MCV că anumiţi parlamentari dovediţi incompatibili ar trebui să îşi dea demisia, când noul Statut al senatorilor şi deputaţilor, votat recent în Parlament şi prezentat Europei, 'tocmai asta clarifică' - modul în care se constata incompatibilitatea, respectiv modul de pierdere a mandatului senatorului sau deputatului în cauză.

"Şi, nu în ultimul rând, este cel puţin ciudat că raportul ne recomandă ca o decizie a ANI să devină definitivă fără o decizie a instanţei. De când ANI este o instanţă? Putea să fie un raport mult mai obiectiv şi mult mai democratic. Faptul că cere restrângerea libertăţii presei şi condamnă presa pentru faptul să îşi permite să critice instituţiile statului mi se pare bizar, total nedemocratic şi antieuropean, cu atât mai mult cu cât vine din partea Comisiei Europene", a mai spus Cătălin Ivan.


×