x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liderul PPUSL îi cere președintelui reactivarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

Liderul PPUSL îi cere președintelui reactivarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

de Ion Alexandru    |    10 Apr 2020   •   09:18
Liderul PPUSL îi cere președintelui reactivarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

Președintele executiv al Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal) îi cere președintelui României, Klaus Iohannis, să anuleze decizia privind activarea articolului din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care prevede că, pe timp de război sau de alt pericol public, un stat membru poate lua măsuri derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenție. Acest instrument a fost activat odată cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Daniel Ionașcu arată, în solicitarea adresată președintelui, că, în contextul actual al crizei provocate de coronavirus, România, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene, a decretat starea de urgență. „Asumând responsabilitatea pe care o exercitați, conferită de votul cetățenilor români, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) din România vă adresează solicitarea de anulare a deciziei privind activarea articolului 15 din Convenția Europeană a drepturilor omului și de informarea a Secretariatului general al Consiliului Europei cu privire la faptul că dispozițiile Convenției devin din nou și pe deplin aplicabile României”, scrie liderul umanist.

Solicitarea vine, de altfel, și în contextul în care Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European s-a autosesizat și a adresat o scrisoare Comisiei Europene privind riscul ca în anumite state membre se fie îngrădite drepturile cetățenilor.

Ionașcu mai arată că PPUSL nu crede că se impun motivări și nici îndoieli asupra faptului că președintele Klaus Iohannis va da curs solicitării. „În acest fel vom avea siguranța că nu vor exista abuzuri din partea unor autorități locale, naționale sau alte instituții, asupra cetățenilor României”, se mai arată în scrisoare.

 

 

×