x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liderul UDMR simte că maghiarii vor ieşi în stradă împotriva mega-judeţelor PDL.

Liderul UDMR simte că maghiarii vor ieşi în stradă împotriva mega-judeţelor PDL.

19 Iun 2011   •   11:39
Liderul UDMR simte că maghiarii vor ieşi în stradă împotriva mega-judeţelor PDL.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca intentia UDMR este sa blocheze demersul de reorganizare administrativ-teritoriala initiat de PDL, folosind mijloace parlamentare, democratice, prin Guvern sau prin Parlament.
El nu exclude posibilitatea ca locuitorii din Harghita si Covasna sa iasa in strada si sa protesteze pasnic fata de reorganizare, apreciind ca protestul este un mijloc democratic prin care oamenii pot sa isi spuna parerea despre un lucru sau altul.

Iata principalele declaratii ale liderului UDMR:
"In cazul in care se trece la o astfel de reforma administrativa, asa cum in 1968, cand Ceausescu a incercat o reforma administrativa si au iesit oamenii in strada si a renuntat la acea reforma si au fost formate cele doua judete, asa simt eu, asa primesc informatii, si eu ca lider politic trebuie sa stiu ce gandesc si ce spun oamenii, nu exclud sa iasa oamenii pe strada. Asta inseamna un mijloc democratic care se foloseste peste tot in lume: daca cineva vrea sa protesteze, poate sa iasa in strada, poate sa spuna ce gandeste, ce doreste"

"Intentia noastra este ca un astfel de subiect privind reorganizarea sa fie repede stins si daca nu exista consens in coalitie sa lasam totul si sa revenim mai tarziu, peste un an, peste o jumatate de an", a afirmat Kelemen.

Citeste si: Cum vor arata cele 8 megajudete: 2-3 milioane de locuitori si zeci de mii km suprafata
Citeste si: UDMR pluseaza si cere neaparat doua judete: Harghita – Covasna -Mures si Satu Mare-Salaj-Bihor

Seful UDMR a declarat in luna martie, la Targu Mures, ca Uniunea nu renunta la dezideratele din programul sau, care prevad obtinerea autonomiei pe toate nivelurile. Anterior acestei declaratii, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, declarase, tot la Targu Mures, ca Romania accepta autonomia culturala, dar nu si pe cea pe criterii etnice.

In replica, Kelemen a spus la acea vreme: "Nu comentez declaratiile lui Baconschi. Noi avem in programul nostru prevazut ceea ce cunoasteti foarte bine si am propus in Parlament cateva proiecte de legi care au fost respinse. Noi nu scoatem dezideratele noastre din program, dar nu am de ce sa comentez eu declaratiile domnului Baconschi. Nu o sa comentez. Eu vorbesc de UDMR, de programul nostru, de dezideratele noastre. Va dura pana vom atinge aceste deziderate, pentru ca aici este vorba despre un lucru care produce anumite sensibilitati si doar cu dialog, cu argumente, cu convingere si doar prin mijloace politice se poate atinge orice deziderat in ceea ce priveste identitatea nationala, identitatea culturala. Altfel nu se poate. Cat va dura, nu stiu. Nu o sa dau termen, nu am luat diploma la Delphi".

×