x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică LISTA ESTE APROAPE GATA/Împărţeala posturilor în Cabinetul Boc

LISTA ESTE APROAPE GATA/Împărţeala posturilor în Cabinetul Boc

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    18 Dec 2008   •   00:00
LISTA ESTE APROAPE GATA/Împărţeala posturilor în Cabinetul Boc

PD-L şi PSD+PC şi-au împărţit ministerele. 9 cu 9. Democrat-liberalii şi-au adjudecat toate ministerele economice, plus Transporturile, în timp ce social-democraţii au luat Internele şi Mediul, ministere dorite de baronii locali pentru oamenii lor. Marele perdant al împărţelii este Vasile Blaga, care până deunăzi avea "loc rezervat" la Interne. Surpriza este Elena Udrea, care merge la Turism.



Structura noului Guvern

Premier – PD-L
Vicepremier – PSD+PC
MINISTERE PD-L
Ministerul Finanţelor Publice
Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor
Ministerul Economiei
Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional
Ministerul Turismului
Ministerul Tineretului şi Sportului

MINISTERE PSD+PC
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării
Ministerul Sănătăţii
Ministerul Agriculturii
Ministerul Administraţiei şi Internelor
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Mediului
Ministerul IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.
Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul
Ministerul Justiţiei – independent

Deşi lideri ca Miron Mitrea ar fi preferat Transporturile, un minister în care se rulează bani grei, PSD a ales ca primă opţiune, conform principiului convenit cu PD-L, Ministerul Administraţiei şi Internelor. Decizia ar fi fost luată ieri, susţin pesediştii, prin vot în şedinţa conducerii partidului desfăşurată la Senat, dar au existat informaţii potrivit cărora chestiunea împărţirii portofoliilor a fost tranşată la Cotroceni, liderii PD-L şi PSD întâlnindu-se şi marţi seară, şi ieri-dimineaţă cu preşedintele Traian Băsescu. Acolo s-ar fi bătut în cuie ministerele cele mai disputate: Internele la PSD+PC şi Transporturile la PD-L. Oficial, Mircea Geoană a negat că ar fi avut loc astfel de întrevederi, însă a recunoscut că a avut "o discuţie cu preşedintele şi cu colegii de la PD-L". De la Palatul Cotroceni, purtătorul de cuvânt Valeriu Turcan a trimis şi el presei precizări, explicând că şeful statului "nu a intervenit în negocierea sau alocarea ministerelor", iar "singurele discuţii din ultimele două zile au fost cu primul-ministru desemnat, Emil Boc, şi cu alţi lideri ai PD-L şi doar pe tema programului de guvernare". Că este aşa sau nu, după negocierile de ieri de la prânz dintre cele două formaţiuni, pesediştii au ieşit cu Internele şi Administraţia, Munca, Educaţia, Sănătatea, Agricultura, Afacerile Externe, Mediul, Ministerul IMM-urilor, plus ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, iar democrat-liberalii cu Finanţele, Transporturile, Economia, Apărarea, Dezvoltarea regională, Comunicaţiile, Cultura, Tineretul şi Sportul şi Turismul. Pesediştii au luat un minister cu un serviciu puternic de informaţii (Ministerul de Interne), două ministere bogate în fonduri europene (Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului), dar şi două portofolii grele, Educaţia şi Sănătatea. Pedeliştii vor împărţi banii de la buget, pentru că au luat toate ministerele economice importante (Finanţe şi Economie) şi au rămas cu "împărăţia" lui Traian Băsescu (Transporturile).

MINISTERELE BARONILOR
După cum s-a făcut împărţeala, este clar că la PSD marii învingători au ieşit ieri baronii locali. Gruparea Mazăre a reuşit, în urma presiunilor făcute, să aducă Mediul în contul social-democraţilor, "aşezându-l" în fruntea ministerului pe unul de-al lor – Nicolae Nemirschi, viceprimar al Constanţei. Deşi nu a vrut să comenteze nominalizarea lansată din Kiseleff, Nemirschi nu a infirmat o astfel de posibilitate. "E o problemă a PSD, şi eu fac parte din acest partid şi sunt în baza de date", a spus viceprimarul constănţean, informându-ne că va avea o discuţie cu şeful său, Radu Mazăre. Totuşi, pesediştii vehiculează şi alte nume la Mediu, cel al lui Ionuţ Bazac şi al Rovanei Plumb, susţinând că nimic nu este sigur până astăzi, când membrii Comitetului Executiv Central al partidului decid prin vot cine vor fi viitorii miniştri ai Alianţiei PSD+PC. Pe lângă constănţeni, Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc se bat şi ei să-şi impună favoritul. Este vorba de senatorul Cătălin Voicu, un personaj controversat, pe care cei doi îl vor ministru al Administraţiei şi Internelor. Pentru acest post se află în cărţi şi Gabriel Oprea, care s-ar bucura de susţinerea lui Mircea Geoană. Dacă Voicu şi Nemerschi sunt surprizele PSD, restul numelor nu sunt o noutate. Ilie Sârbu va merge la Agricultură, abandonând poziţia de vicepremier ce va avea în coordonare Departamentul pentru Afaceri Europene şi autorităţile de reglementare. El i-a făcut astfel loc lui Dan Nica, care va deveni secundul lui Boc în viitorul Executiv. Titus Corlăţean şi Cristian Diaconescu rămân şi ei în cursa pentru Ministerul de Externe, oferind, pe lângă disputa Voicu-Oprea, o altă confruntare interesantă ce urmează să aibă loc la şedinţa de astăzi a Comitetului Executiv Central. Marian Sârbu este în continuare sigur de postul de ministru de la Muncă, iar la Educaţie este creditată cu cele mai multe şanse Ecaterina Andronescu. Sănătatea are şi ea doi pretendenţi – Florian Popa şi Irinel Popescu, Ministerul IMM-urilor este atribuit lui Constantin Niţă, iar pentru funcţia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul este susţinut Victor Ponta.

UDREA, ŞEFA TURISMULUI
Lista miniştrilor PD-L conţine două surprize. Elena Udrea, la şefia nou-înfiinţa-tului Minister al Turismului, iar la Justiţie, unde s-a dorit un independent, Gheorghe Buta, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Transporturile vor fi preluate din nou de Radu Berceanu, singurul din garda veche a PD-L care a reuşit să mai ajungă în Guvern. Ministerul de Finanţe va fi condus de Gheorghe Pogea, unul din apropiaţii lui Adriean Videanu. Apărarea Naţională îi revine fostului consilier prezidenţial pe securitate naţională, Mihai Stănişoară, iar la Cultură lucrurile încă mai oscilau între Toader Paleologu şi Sever Voinescu. Un alt minister nou-înfiinţat, cel al Tineretului şi Sportului, îi va reveni şefei tineretului liberal-democrat, Monica Iacob Ridzi. La Ministerul Economiei, numele cel mai sigur era al lui Ionuţ Popescu, iar la Comunicaţii, cel al lui Cătălin Marinescu.
Secretarul general al partidului, Vasile Blaga, a pierdut Internele, pe care şi le dorea, după ce, în urma întâlnirii de la Cotroceni, ministerul a fost dat pesediştilor. Ieri se presupunea că Blaga va lua Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Blaga nu a participat la marea "extragere" a ministerelor, din echipele celor două partide convenindu-se să nu facă parte cei care îşi doresc un post de ministru. Absenţa lui Blaga era un semn că fostul ministru mai este în cărţi, dar la un alt portofoliu. Emil Boc a explicat că "şi-ar fi dorit" ca PD-L să preia portofoliul Administraţiei şi Internelor, dar a dat vina pe protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni, care ar fi "unul tranşant". Videanu n-a intrat în echipă.


Social-democraţii, minoritari în CSAT

Împărţirea politică a ministerelor a înclinat balanţa în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în favoarea PD-L. Pe legea actuală de funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, preşedintele Băsescu (foto) se va bucura de o majoritate PD-L, PSD neavând decât doi reprezentanţi. Conform legii, membrii CSAT sunt următorii: preşedintele ţării, care este şi preşedintele CSAT, premierul, care este vicepreşedinte al CSAT, ministrul Apărării naţionale, ministrul Internelor, ministrul Afacerilor externe, ministrul Justiţiei, ministrul Industriei şi ministrul Finanţelor, plus directorii SRI şi SIE şi şeful Statului Major General al Armatei. După algoritm, PSD va avea doi reprezentanţi: ministrul Internelor şi cel al Afacerilor externe, iar PD-L va fi reprezentat de toţi ceilalţi miniştri, membri ai CSAT. L-am mai putea contabiliza în curtea PSD pe directorul SRI, George Maior, care provine din acest partid. Prin Protocolul coaliţiei dintre
PD-L şi PSD+PC, cele două partide s-au obligat să modifice Legea CSAT astfel încât preşedintele Senatului, adică Mircea Geoană, să devină vicepreşedinte al Consiliului, deci PSD va mai câştiga un reprezentant, insuficient însă pentru a domina CSAT.
Deciziile în acest organism se iau însă prin consens, nu prin vot, ceea ce înseamnă că trebuie să întrunească acordul tuturor membrilor.
  • Monica Iordache Apostol

Nu la fel de norocos este veteranul Vasile Blaga. El a pierdut postul de ministru de Interne, rezervându-i-se portofoliul Locuinţei
Foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Ciorna programului de guvernare: "Măsuri frumoase", da’ de unde bani?

Premierul desemnat, Emil Boc, a anunţat că mâine va fi prezentată forma finală a programului de guvernare, care va fi discutat în Parlament în cursul zilei de luni. El mai spus că tot ceea ce a apărut până în acest moment în mass-media referitor la programul de guvernare reprezintă doar o "schiţă". Comentând această "schiţă", analistul economic Ilie Şerbănescu s-a arătat ieri sceptic în legătură cu posibilitatea viitorului Executiv de a finanţa anumite măsuri incluse în programul de guvernare, cum ar fi creşterea salariilor profesorilor sau menţinerea nivelului pensiilor, el afirmând că autorii proiectului nu cunosc încă starea reală a finanţelor ţării. "Sunt măsuri dezirabile, dar nu ştiu în ce măsură sunt posibile de finanţat. Echipele care au elaborat proiectul programului de guvernare au stat la Palatul Parlamentului, dar nu au luat cunoştinţă de starea reală a finanţelor ţării", a declarat, pentru Agerpres, Ilie Şerbănescu. El a afirmat că proiectul îmbină "doleanţe electorale" ale PSD şi ale PD-L, gândite înainte de alegeri, "când nu se ştia oricum care este situaţia reală a finanţelor". "Ţin să vă atrag atenţia că, pe când se făcea campania electorală, domnul Vosganian spunea că există şi bani de pensii, pentru ca să vedem imediat după alegeri că nu mai sunt bani deloc, că statul român este în faliment, şi atunci nu ştiu de unde vor finanţa aceste măsuri, care sunt bune, dar eu aş putea să le iau în considerare în cazul în care aş şti cu siguranţă că domniile lor, care au elaborat programul, au fost la Finanţe, dar eu nu i-am văzut pe la Finanţe", a adăugat Şerbănescu.

SE IMPUNE O VERIFICARE
El a spus că nu ştie dacă, odată ajunşi la guvernare, membrii coaliţiei vor avea "surprize", dar a fost de părere că, înainte de a prezenta programul de guvernare, se impunea o verificare. "Măsurile sunt foarte frumoase, unele sunt foarte necesare, dar eu nu ştiu de unde vor fi plătite. Trebuia mai întâi să se vadă care este starea reală a finanţelor ţării", a conchis Ilie Şerbănescu.
Tot mâine, ar urma să fie prezentaţi oficial şi membrii Cabinetului Boc. Mircea Geoană a declarat marţi că intenţia celor două partide este să trimită, vineri, Parlamentului lista propunerilor de miniştri ai Cabinetului PD-L-PSD, astfel încât aceştia să fie audiaţi la finalul săptămânii de comisiile de specialitate, iar votul de învestitură să aibă loc luni, 22 decembrie. Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţie, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Aceasta înseamnă că noul guvern ar trebui să fie votat de jumătate plus unu din numărul total de 471 de senatori şi deputaţi, adică de 236, pentru a se putea instala la Palatul Victoria. Gabriela Antoniu


Ion Iliescu ar vrea şi tehnocraţi în Guvern, Mircea Geoană zice că va fi doar unul: la Justiţie

Înainte ca liderii PSD şi PD-L să se întâlnească pentru a face împărţeala ministerelor, Ion Iliescu a venit la Senat să le dea câteva sfaturi social-democraţilor în privinţa viitorilor miniştri. În şedinţa în care urma să se decidă asupra portfoliilor pe care le va cere partidul, Iliescu le-a spus liderilor PSD că trebuie să nominalizeze oameni capabili şi stăpâni pe domeniul lor, iar dacă nu există astfel de oameni, de preferat ar fi să fie numiţi independenţi. "Un singur lucru mă interesează: acest Guvern va avea o misiune grea şi pentru ambele partide este important să meargă cu oameni solizi, cu oameni serioşi, profesionişti, nu alte criterii, nu criterii subiective, nu criterii politice. Prefer să merg cu un nemembru de partid, dar care să fie stăpân pe probleme în domeniul dat, pentru că se va confrunta cu probleme serioase", a spus Iliescu, declarându-se neinteresat de modul cum sunt împărţite ministerele între PSD şi PD-L şi preocupat doar de criteriile în funcţie de care vor fi numiţi viitorii miniştri.

DEZACORD LA VÂRF
Mircea Geoană nu s-a arătat însă de acord cu teoria lui Iliescu privind independenţii. Întrebat despre acest lucru, la finalul negocierilor cu democrat-liberalii, Geoană a explicat că în cabinetul Boc se va regăsi un singur independent şi nu mai mult. "Va fi un singur independent în Guvern, la Ministerul Justiţiei", a fost replica lui Geoană. Preşedintele de onoare al PSD a invocat posibilitatea cooptării în viitorul Executiv a unor tehnocraţi înainte ca social-democraţii să ia astăzi o decizie finală cu privire la viitorii miniştri. Comitetul Executiv Central se întruneşte pentru a stabili ministeriabilii PSD la ora 11:00.
  • Lavinia Dimancea

×