x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a căzut

Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a căzut

de Georgiana Oprea    |    05 Feb 2020   •   15:28
Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a căzut

UPDATE 15:40. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi „pentru”. Guvernul Orban a căzut. Adoptarea moțiunii reprezintă un prim pas spre alegeri anticipate. Rezultatul a fost confirmat de Marcel Ciolacu.  

UPDATE 15:30. S-a încheiat votul. Urmează să fie anunțat rezultatul după numărarea bilelor. Pentru ca moțiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi „pentru”.

UPDATE 15:13. Deputații și-au exprimat votul. Urmează votul senatorilor. 

UPDATE 14:42. Marcel Ciolacu anunță că dezbaterile s-au încheiat. Urmează exprimarea voturilor pe moțiunea de cenzură. Votul este secret, cu bile. 

UPDATE 14:30. Ludovic Orban, la tribuna Parlamentului pentru dreptul la replică. „Nu voi răspunde la nicio bădărănie și minciună nenorocită rostită.”, a spus Ludovic Orban. „Când aud de povestea cu împrumuturile în gura PSD îmi dau seama că nu mai există limita nerușinării. De ce suntem obligați să facem împrumuturi? Pentru deficitul lăsat de voi.”, a mai adăugat acesta. 

„Dumneavoastră vorbiți de ordonanțe de urgență, care ați dat ordonanțe de urgență ca să modificați legea responsabilității fiscal-bugetare? Dumneavoastră vorbiți de luat primari cu japca? Păi cine a dat ordonanța 55?”. 

Premierul Orban a profitat de ocazie și pentru a-l apăra pe ministrul Sănătății, Victor Costache. „Văd că vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat. Nu vă e rușine? Un chirurg eminent. (...) Ar trebui să fim mândri că avem un astfel de ministru, nu să-l bălăcărim cu fake news și minciuni gogonate.”, a spus Orban. 

UPDATE 14:18. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține un discurs de la tribuna Parlamentului. „Dacă până ieri eram îngrijorat ca oricare român de ceea ce se întâmplă, după ședința de ieri, eu chiar sunt revoltat.”, a spus Marcel Ciolacu. 

„O țară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi și zeci de ordonanțe de urgență, doar cu împrumuturi uriașe, împotriva cetățenilor, cărora le răpiți până și accesul la sănătate și le spuneți sec: cine are bani trăiește, cine nu are moare.”, a mai adăugat Ciolacu. Președintele interimar al PSD a afirmat că Ludovic Orban nu poate să își controleze guvernul. „Înțeleg că aveți colegi care vă spun pompierul atomic. Probabil ați preluat extinctorul de la președinte, e o competiție să stingeți focurile pe care miniștrii le aprind în fiecare zi.”, a spus Marcel Ciolacu. 

UPDATE 14:09. Senatorul PSD Șerban Nicolae a luat cuvântul. „Acest guvern are un merit important: ne-a arătat că poți avea un guvern cu oameni interschimbabili. Sunt la fel de incompetenți oriunde.”, a spus senatorul social-democrat. „„Guvernul Orban nu va pleca acasă, ci la Parchet. (...) Erau urgente trotinetele! Alea erau pentru mascat adevăratele tunuri.”, a mai afirmat acesta. 

UPDATE 14:05. Deputatul afiliat PSD Stelian Băișanu spune că sintagma „ciuma roșie” a fost rostită prima dată de Mihai Eminescu la adresa liberalilor. 

UPDATE 13:57. Deputatul PNL Florin Roman a luat cuvântul. „Mă gândeam ce o fi în sufletul oamenilor de acasă când văd că după trei luni de zile de la instalare reprezentanții lui Stalin și Troțki devin la fel de abuzivi, aroganți și cinici. V-am bătut la referendum, la prezidențiale, o să vă batem și la locale și la parlamentare, și atunci dragi români veți fi răzbunați și vom putea spune că am bătut ciuma roșie.”, a sus Florin Roman. 

„Vă mai spun un singur lucru: tic-tac. I-ați promis lui Dragnea că mergeți cu el până la capăt. Închipuiți-vă că Dragnea e aici, nu la pușcărie. Mai mergeți cu el până la capăt? Înseamnă că sunteți lași. În opoziție cu voi.”, a adăugat acesta. 

UPDATE 13:40. "Orice roman care citeste motiunea PSD vede cu ochiul liber ca va este frica de democratie, de reprezentativitate, de legitimitate", a spus, de la tribuna Parlamentului, senatorul PNL Daniel Fenechiu. 

UPDATE 13:37. Deputatul PSD Alfred Simonis a luat cuvântul. „S-a vorbit despre respectul în instituții, premierul a făcut referire la pixul cuiva. Îi reamintesc domnului Orban că și el a fost parlamentar din pixul aceluiași președinte în 2012, când era USL.”, a spus deputatul social-democrat.  Alfred Simonis a arătat de la tribuna Parlamentului două fotografii în care Ludovic Orban se află alături de Liviu Dragnea. 

UPDATE 13:36. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că în sală se află și persoane care stau pe locurile parlamentarilor, chiar dacă nu au această calitate. 

UPDATE 13:30. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE nu va vota moțiunea de cenzură. „Am spus că suntem în favoarea alegerilor în două tururi pentru că se va diminua hegemonia partidelor mari.”, a spus liderul ALDE. „Nu votăm moțiunea pentru că deschide drumul spre anticipate și ALDE nu vrea să asfalteze acest drum spre anticipate.”.

„Vreau să mă refer la un fapt care pe mine m-a bulversată: căruța de ordonanțe pe care le-a dat guvernul. Acest gen de a guverna nu poate rămâne neobservat și nici nesancționat.”, a mai atras atenția Călin Popescu Tăriceanu. 

UPDATE 13:27. „Din 2016, PMP a înregistrat un proiect legislativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, am strâns un milion de semnături în acest sens, stă acel proiect blocat. De ce oare? De ce unii se tem de alegeri în două tururi? Avem primari aleși cu sub 10% din votul cetățenilor. Să stimulăm competiția.”, a spus liderul deputaților PMP Emil Marius Pașcan. 

UPDATE 13:19. Liderul UDMR Kelemen Hunor a luat cuvântul. „Ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara Parlamentului şi să nu mai propagăm ideea că un principiu este bun dacă foloseşte la atingerea propriilor interese. Nu ajungem la niciun rezultat dacă dimineața unele decizii ale CCR sunt bune, iar seara că judecătorii sunt niște ticăloși.”, a spus acesta. 

UPDATE 13:15. „După răcnetele de la început, cred că putem vorbi raţional”, a spus Victor Ponta. „E o înțelegere să pice acest guvern, e foarte bine, doar USR nu și-a dat seama că există această înțelegere. (...) Draga Ludovic, sa stii ca eu m-am operat de picior, nu am fost la o cura de dezalcoolizare. Acelea sunt doar privatizate, incepand de azi le puteti plati din bani publici. Succes!", a mai spus el. Liderul Pro România spune că o să voteze moțiunea de cenzură.

UPDATE 13:07. Dan Barna (USR) a luat cuvântul. „Vorbiți despre democrație la mișto, în trei ani ați încerat doar să-l salvați pe Dragnea de pușcărie”, a spus acesta. Liderul USR a lansat un atac la adresa UDMR. „Pericolul nu vine de la partidele românești, ci de la obtuzitatea UDMR. De ce nu sunteți cinstit și nu vă puneți niște trandafiri pe sigla UDMR? Ar fi mult mai onest.”, a spus Dan Barna. 

UPDATE 13:05. „După atâția ani în Parlament mi-e rușine de afirmațiile antevorbitorului meu. Nu poți să îți permiți să faci „gașcă” Guvernul. E respectul unei instituții legitime. Să vă fie rușine!”, spune deputatul PNL Victor Paul Dobre. „Importanța alegerii primarului e primordială”, a mai afirmat acesta. 

"Daca veti vota aceasta motiune inepta, veti deschide calea anticipatelor si veti pierde cum n-ati pierdut niciodata!", mai spune deputatul PNL. 

UPDATE 12:55.  Încep dezbaterile. Senatorul PSD Florian Bodog este primul care a luat cuvântul. „Mi s-a părut că rămâne moțiunea fără obiect, mi s-a părut că îi vine rău premierului în timp ce vorbea.”, a spus Florian Bodog. 

„Vă place când ministrul de Finanțe îndatorează țara la dobânzi umilitoare? Vă place când ministrul Muncii se ia la trântă cu văduvele? Vă place când sănătatea e oferită pe tavă firmelor care le plătesc salarii de mii de euro?”, a mai spus acesta. 

UPDATE 12:45. Ludovic Orban susține un discurs. „Înțeleg că aveți probleme cu cititul așa că sunt înțelegător...Vreți nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea”, a spus premierul Orban. "Nu ma las judecat de voi! Ani de zile nu ati adus decat saracie, dezinformare, minciuna, slugarnicie. Nu ati adus nimic bun Romaniei", a mai spus Orban. 

”Ne acuzați pe noi că dăm OUG-uri? Am dat OUG după ce ați pus pe butuci companiile statului. Ce ați făcut 3 ani de zile? Ne cereți socoteală pentru 3 luni în care am refăcut imaginea României. Depuneți moțiune pentru că vă e frică de democrație, că într-un sistem democratic veți pierde jumătate dintre primari. Nu dau doi bani pe afirmațiile voastre despre democrație, v-ați bătut joc de români.”, a declarat Orban.

Ludovic Orban respinge acuzațiile PSD. "Cel mai tare m-a mirat ca l-am auzit pe un alt lider politic, proaspat colaborator al dvs dupa ce v-a injurat vreo doi ani, ca are o atitudine critica la adresa spitalelor private. Pai, unde s-a operat domnia sa?", a mai afirmat Ludovic Orban.

UPDATE 12:40. Deputatul PNL Gabriel Andronache i-a solicitat lui Florin Manole să citească moțiunea de cenzură integral, în condițiile în care deputatul PSD sărise o pagină. „Este pentru prima dată când în procedura de citire un coleg parlamentar încalcă regulilele. Textul moțiunii trebuie citit în integralitate. Colegul nostru a sărit o pagină”, a spus Gabriel Andronache. 

Florin Manole citește și pagina pe care o sărise. 

UPDATE 12:20. Deputatul PSD Petre Florin Manole citește textul moțiunii de cenzură.

UPDATE 12:16. Ședința Parlamentului a început. Marcel Ciolacu a anunțat că și-au înregistrat prezența 350 de senatori și deputați. „PNL va vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură inițiate de PSD. Am stabilit strategia la această moțiune de cenzură, așteptăm cu încredere dezbaterea și votul. Suntem pregătiți pentru orice situație. Și dacă va cădea, Guvernul va cădea în picioare”, a declarat premierul înainte să intre în sala de plen.

UPDATE 12:13. Parlamentarii s-au adunat în sala de plen. Ludovic Orban susține în continuare declarații la grupul PNL.

---------------------

Știre inițială. Senatul şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, vor dezbate şi vota astăzi, începând cu ora 12:00, moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", inițiată de social-democrați și semnată de 208 parlamentari, săptămâna trecută, după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Moţiunea a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului de către deputatul PSD Daniel Suciu. Pentru a trece moțiunea este nevoie de votul favorabil a 233 de parlamentari.

 

×
Subiecte în articol: motiune de cenzura