x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea, împins din spate spre scaunul de premier

Liviu Dragnea, împins din spate spre scaunul de premier

de Marius Gîrlașiu    |    25 Aug 2016   •   10:24
Liviu Dragnea, împins din spate spre scaunul de premier
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Scenariul lansat de Ion Iliescu după victoria PSD la alegerile locale prinde din ce în ce mai mult contur. Tot mai multe voci din jurul lui Liviu Dragnea îl propun pe liderul PSD ca viitor prim-ministru după alegerile parlamentare. Condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul atârnă însă greu în decizia şefului PSD. “N-ar fi o problemă. Fostul premier al Franţei, Alain Juppe, a fost şi el condamnat”, l-a încurajat Călin Popescu Tăriceanu.

"Astăzi citeam o ştire, cu privire la Alain Juppe, fostul prim-ministru al Franţei. Nu ştiu dacă ştiţi că a fost condamnat la un moment dat, da? Nu mai era prim-ministru, în anii 2000, a fost condamnat, un an şi ceva nu a mai apărut în spaţiul public. Şi-a dat şi demisia din funcţia de primar de Bordeaux. După aceea a candidat la următoarele alegeri, a fost ales cu brio primar de Bordeaux şi astăzi este în poll-position pentru a deveni candidatul dreptei pentru preşedinţia Franţei", a declarat C.P. Tăriceanu. Situaţia descrisă de liderul ALDE diferă însă radical de cea a şefului PSD. Dacă fostul premier al Franţei a fost condamnat după ce şi-a încheiat mandatul, Liviu Dragnea ar ajunge la Palatul Victoria cu sentinţa Curţii Supreme în CV. De altfel, suspendarea executării pedepsei înseamnă că Dragnea ar putea avea mari probleme în cazul în care va fi condamnat pentru a doua oară, în dosarul fostei sale soţii, Bombonica Prodana, caz în care procurorii îl acuză de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual. Coincidenţă sau nu, comparaţia lui Tăriceanu vine la scurt timp după invitaţia pe care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a făcut-o şefului de partid. “În acest moment cel mai potrivit pentru a fi prim-ministru este domnul Liviu Dragnea, dar este o opţiune personală, nu ştiu dacă îşi va dori acest proiect”, a sunat propunerea voalată a edilului PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, s-a declarat şi el în favoarea scenariului Dragnea premier. “Din punctul meu de vedere, cel mai potrivit ar fi domnul Liviu Dragnea. În momentul în care câştigăm alegerile, clar vom veni cu un reprezentant al partidului nostru", a declarat Florin Iordache la RFI.

Se face că nu vrea

În apariţiile publice, Dragnea refuză orice discuţie despre numele premierului propus de PSD, însă şeful PSD nu a negat niciodată că şi-ar dori să ajungă la Palatul Victoria. “Din moment ce nu anunţ pe nimeni, nici nu exclud pe nimeni”, a fost explicaţia oficială. Motivaţia pentru presă este că apariţia unei propuneri ar fi o greşeală strategică a partidului pentru că le-ar da timp adversarilor politici să-i distrugă imaginea alesului PSD şi să-l “toace” non-stop până la alegerile parlamentare. Mai mult, şeful social democraţilor nu vede cu ochi buni varianta în care ar prelua Executivul şi ar conduce, în paralel, şi partidul, de teamă să nu repete greşelile lui Victor Ponta, acuzat în trecut că ar fi neglijat PSD pe vremea când conducea Guvernul. "Eu sunt adeptul ideii pe care Victor Ponta a prezentat-o şi anume când premierul este şi preşedintele partidului de la guvernare există o anumită coerenţă între decizia politică şi actul guvernamental. Dragnea are experienţa necesară, poate să îşi asume această funcţie”, a explicat Tăriceanu săptămâna trecută.

Şi-a dorit dintotdeauna la Palatul Victoria

Fost vicepremier şi ministru al Dezvoltării în Guvernul Victor Ponta, Dragnea şi-a dorit cu ardoare fotoliul de la Palatul Victoria încă din anul 2014. La acea vreme, actualul şef al social-democraţilor era preşedintele-executiv al PSD, funcţie din care a demisionat imediat după condamnarea din dosarul Referendumul, survenită în mai anul trecut. De altfel, în vara lui 2015, când Gabriel Oprea a condus interimar Executivul şi existau zvonuri că Generalul ar putea rămâne în fruntea Guvernului după retragerea lui Victor Ponta, relaţiile dintre Dragnea şi fostul lider UNPR s-au deteriorat tocmai pentru că actualul şef al social-democraţilor râvnea şi el la scaunul de prim-ministru. Scenariul cu Dragnea premier a fost lansat de Ion Iliescu imediat după victoria PSD la localele din iunie. “E un om cu toate calităţile necesare pentru aşa ceva, are şi experienţă politică de partid. A condus şi o organizaţie judeţeană care se menţine la un nivel apreciabil, a fost în Guvern, a dovedit calităţi din acest punct de vedere. Şi în fruntea partidului este apreciat, deci are toate calităţile necesare”, afirma la acea vreme preşedintele onorific al PSD.

 

“Condamnarea e aberantă, pentru ce e omul judecat? A încălcat legea cu ceva? I se reproşează că a îndemnat lumea să iasă la vot” Ion Iliescu, preşedinte de onoare PSD

×
Subiecte în articol: liviu dragnea