x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea: Nu există nicăieri în lume schimbarea sistemului electoral înainte de alegeri

Liviu Dragnea: Nu există nicăieri în lume schimbarea sistemului electoral înainte de alegeri

10 Feb 2016   •   21:49
Liviu Dragnea: Nu există nicăieri în lume schimbarea sistemului electoral înainte de alegeri

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că există argumente pro şi contra atât pentru organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin, cât şi în două, dar a arătat că o astfel de dezbatere ar trebui organizată anul viitor, nu într-un an electoral.

"În America, această dezbatere nu există. (...) Există argumente şi pentru un tur şi pentru două tururi, dar ceea ce nu spun liberalii este că şi un tur şi două tururi reprezintă proceduri profund democratice. Sunt argumente pentru un tur, care stau în picioare şi care spun că primul tur e cel mai reprezentativ, pentru că în turul doi încep combinaţiile politice şi ceea ce cetăţenii decid nu e sigur că se transformă în hotărârea finală. (...) Există argumente pro şi contra pentru fiecare dintre variante. Ceea ce spunem noi e să generăm această dezbatere la anul. Nu există nicăieri în lume să se schimbe sistemul electoral înainte de alegeri", a afirmat Dragnea, la România Tv.

În opinia sa, "e puţin suprinzător că un premier tehnocrat, care n-a fost votat de cetăţeni, vorbeşte deja ca şi cum ar avea o legitimitate foarte mare, cum are preşedintele Iohannis.''

''Eu aş fi mai rezervat în a face astfel de afirmaţii, pentru că societatea nu s-a exprimat. Milioanele de simpatizanţi ai PSD-ului, ALDE, ai UNPR-ului, UDMR au altă opinie. Eu de aia spun - oricine trebuie să fie rezervat când se trezeşte vorbind în numele societăţii, în numele poporului. Era unul care vorbea în numele poporului. (...) Facem un tur la comune, facem două tururi la oraşe, trei tururi la municipii şi la Bucureşti, atâtea tururi cât să iasă Cristian Buşoi. Vorbind serios, nu ne opunem pentru două tururi, numai că s-a stabilit în România, dincolo de Comisia de la Veneţia (...) - cu un an înainte de alegeri nu se mai modifică sistemul electoral. Este un precedent periculos. (...) Nu cumva poate veni dl. Cioloş în septembrie, când liberalii o să constate după înfrângerea de la locale că stau şi mai jos în sondaje, cu modificarea legii alegerilor parlamentare?", a susţinut preşedintele PSD.

Pe de altă parte, Dragnea a anunţat că PSD se va uita cu foarte mare atenţie ce vor face noii prefecţi, de unde vor fi aduşi, cum se vor comporta.

"Dacă vor avea un comportament corect, cum au avut şi cei puşi de Guvernul Ponta, o să fie în regulă. Dacă vor întreprinde acţiuni în sprijinul PNL, atunci o să reacţionăm foarte dur. (...) Probabil este o presiune din partea PNL (n.r. privind schimbarea prefecţilor). Nu văd niciun fel de motivaţie, dar probabil că premierul are o motivaţie, s-au făcut evaluări", a adăugat Liviu Dragnea.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: liviu dragnea alegeri