x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea o atacă pe Corina Creţu cu privire la scrisoarea lui Timmermans

Liviu Dragnea o atacă pe Corina Creţu cu privire la scrisoarea lui Timmermans

de Ion Alexandru    |    17 Mai 2019   •   07:48
Liviu Dragnea o atacă pe Corina Creţu cu privire la scrisoarea lui Timmermans

Atac fără precedent al liderului PSD, Liviu Dragnea, la adresa Corinei Creţu, comisar european pe dezvoltare regională şi candidat pentru un post de europarlamentar din partea Pro România. Creţu este acuzată că este pe lista “unui partid de securişti” şi că a votat pentru transmiterea scrisorii Comisiei Europene, prin care România este avertizată cu privire la modificările la legile Justiţiei şi la codurile penale. În replică, Corina Creţu susţine că scrisoarea lui Timmermans nu a fost votată în Colegiul Comisarilor.

 

"Dacă e aşa cum spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, am constatat că doamna Corina Creţu, care este candidat la europarlamentare pentru o formaţiune politică de securişti, a votat împotriva României”, a declarat, ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a precizat că, “atunci când votezi în unanimitate să trimiţi o scrisoare pentru a sancţiona România, nebazându-te pe nimic, în acelaşi timp eşti în campanie electorală la un partid care este împotriva partidului de guvernământ, tu spui că ţii cu ţara ta şi votezi împotriva ei, nu poţi să fii decât mincinoasă”.

Reacţia virulentă a preşedintelui Camerei Deputaţilor are loc în condiţiile în care Comisia Europeană a transmis preşedintelui României, primului-ministru şi şefilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare, semnată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care ameninţă cu implementarea împotriva României a unui mecanism mult mai dur decât celebrul deja MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare). Ameninţarea este condiţionată, fără perdea, de intrarea în vigoare a modificărilor operate în Parlament asupra Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

 

Creţu: Nu s-a votat trimiterea scrisorii în Colegiul Comisarilor

Frans Timmermans susţinea, zilele trecute, că reprezentanţii Comisiei Europene “au fost nevoiţi să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România”. Mecanismul la care se referă prim-vicepreşedintele Comisiei Europene poartă numele de “Rule of law framework”, ce intenţionează să înlocuiască temporar MCV-ul, “dacă România adoptă alţi paşi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale”.

La scurt timp după atacul lui Dragnea, comisarul european Corina Creţu a reacţionat, printr-o postare pe contul de Facebook, în care a atras atenţia că “se impune o precizare: eu fac parte din Colegiul Comisarilor, nu din Consiliul de Miniştri, unde se reunesc miniştrii Guvernelor naţionale, inclusiv ai Guvernului României. În Colegiul Comisarilor nu s-a votat trimiterea acestei scrisori”. Corina Creţu precizează că îi pare rău să vadă că “aceste atacuri escaladează” şi speră ca “ultima săptămână a campaniei electorale pentru europarlamentare să nu polarizeze şi mai mult societatea, cu atât mai mult cu cât discursul împotriva mea se bazează pe dezinformare”.

 

“Tu spui că ţii cu ţara ta şi votezi împotriva ei, nu poţi să fii decât mincinoasă”, a susţinut preşedintele PSD

 

×