x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lobby intens pentru refacerea imaginii externe a Romaniei

Lobby intens pentru refacerea imaginii externe a Romaniei

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    23 Noi 2007   •   00:00
Lobby intens pentru refacerea imaginii externe a Romaniei
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Un proiect de lege depus de Partidul Conservator la Parlament introduce interdicţia de a părăsi temporar ţara romănilor care au fost
condamnaţi pentru infracţiuni deosebit de grave. Jurnalul Naţional a contactat artişti şi sportivi ai Romăniei pentru a-şi spune punctul de vedere faţă de o astfel de măsură.


Un proiect de lege depus de Partidul Conservator la Parlament introduce interdicţia de a părăsi temporar ţara romănilor care au fost
condamnaţi pentru infracţiuni deosebit de grave. Jurnalul Naţional a contactat artişti şi sportivi ai Romăniei pentru a-şi spune punctul de vedere faţă de o astfel de măsură.


Fostul mare tenisman Ilie Năstase este de acord cu introducerea interdicţiei de a părăsi temporar ţara pentru romănii care săvărşesc fapte foarte grave ca omorul, violul sau tălhăria. "Este foarte bine. Poate aşa scăpăm de oamenii aceştia care nu inţeleg că trăiesc lăngă oameni normali. Trebuie să ne protejăm familiile", ne-a declarat Năstase. Fostul tenisman a arătat că, in afară de adoptarea unei astfel de prevederi legale, ar trebui schimbată şi situaţia deţinuţilor. "Cei care sunt inchişi trebuie să muncească in puşcărie, nu să stea să se uite la televizor. Ar trebui să fie obligaţi să muncească pentru comunitate, să străngă gunoaiele, să astupe gropile... Poate aşa le vine mintea la cap", a spus Năstase. Şi actorul Florin Piersic s-a declarat din start de acord cu proiectul de modificare a Codului Penal. "Sunt de acord, pentru că nu se poate ca un om care face de răs ţara şi pătează numele oricărui romăn, ca mine sau ca oricare altul, să mai primească paşaport şi să mai poată intra in alte state. E impotriva firii. Trebuia să se intămple de mult acest lucru. Nici nu-mi vine să cred că s-a găndit cineva la asta. Nu se poate ca atunci cănd plec in străinătate oamenii să se uite căş la mine. Se uită la mine, văd că sunt actor şi mă intreabă dacă sunt romăn. Nu le vine să creadă. E penibil să ajungi să nu spui ce origine ai ca să nu fii dat afară dintr-o sală de spectacol sau orice altceva, din cauza unora care fură, sau violează, sau dau foc la maşini, sau mai ştiu eu ce", ne-a declarat actorul Florin Piersic.


EXTINDERE. Interzicerea temporară a dreptului de a părăsi ţara pentru cei care au comis infracţiuni grave este o măsură bună, dar ea ar trebui aplicată şi de celelalte ţări ale UE, consideră interpretul de muzică populară, Furdui Iancu. "Ar trebui ca o astfel de măsură să fie luată de fiecare stat care face parte din UE. Fiecare ţară trebuie să aibă grijă de infractorii ei. Să zicem că acest proiect va fi votat de Parlament, dar ceilalţi nu aplică o astfel de măsură. Ce am rezolvat? Romănii care au tinichele de coadă nu vor mai merge in străinătate. Dar fiecare societate are la răndul ei infractori, oameni buni şi răi, de cultură şi aşa mai departe. Fiecare ţară are această paletă a societăţii", a arătat Furdui Iancu. Potrivit acestuia, dacă o astfel de măsură nu se ia in toată Europa, ar conduce la o discriminare pentru romănii care vor să iasă in UE. "Să se intămple acest lucru peste tot... Infractorii să fie trataţi la fel de fiecare ţară", a mai spus Furdui Iancu, precizănd că astfel de prevederi ar putea să ducă la scăderea infracţiunilor atăt la noi, căt şi la nivel european. "In momentul in care comite o ilegalitate, cel in cauză ştie ce consecinţe il aşteaptă", a susţinut Nicolae Furdui Iancu.


La răndul său, solistul trupei Holograf, Dan Bittman, crede că astfel de măsuri trebuiau luate de mult timp. "Sunt tardive astfel de măsuri...Trebuia să ne găndim la asta de cănd am intrat in UE... Dezastrul a inceput de ceva vreme", a spus Bittman, precizănd că prevederile iniţiativei legislative sunt bune in măsura in care acestea nu incalcă drepturile omului la libera circulaţie. "Sunt convins că oamenii vor fi ceva mai atenţi, vor lua in calcul consecinţele... Se vor găndi de două ori inainte de a comite o infracţiune", a susţinut Bittman, precizănd insă că el, personal, crede că ar trebui mai degrabă implementate o serie de programe menite să ne pregătească pentru contactul cu Europa. "Mai important este să creăm nişte programe care să ne aducă mai aproape de şcoală, de educaţie şi civilizaţie", a arătat Bittman. Căntăreţul i-a acuzat pe liderii de etnii că se implică puţin in problemele create de membrii pe care ii reprezintă. Marele canotor, Ivan Patzaichin, consideră "discutabilă" interdicţia de a părăsi ţara. "Pe de o parte ar fi bine, pe de altă parte nu ar fi bine. Există dreptul de a călători liber... Nu ştiu cum este mai bine, insă cred totuşi că ar fi binevenită o lege care să prevadă restricţionări pentru că nu este normal să ne reprezinte oameni care fac asemenea atrocităţi", ne-a spus Patzaichin. Artistul Florin Călinescu consideră că, atăt timp căt o persoană şi-a ispăşit pedeapsa pe care au decis-o judecătorii, el trebuie apoi să beneficieze de toate drepturile omului.


IMPLICARE. "Ce ştiu este că atunci cănd mergi intr-o altă ţară trebuie să respecţi regulile şi legile acelei ţări. Dacă nu le respecţi, nu te respecţi pe tine insuţi. E nevoie de măsuri coercitive. Cred insă că astfel de măsuri trebuiau luate inainte de aderarea Romăniei la UE, cănd unii oameni au penetrat graniţele fără acte in regulă", ne-a declarat la răndul său soprana Felicia Fillip. In opinia sopranei, in situaţia creată de cazul Mailat, fiecare dintre noi este răspunzător, şi cu atăt mai mult oficialii şi diplomaţii statului romăn. "Cred că există şi un moment care nu trebuie scos din context. De ce acum şi nu atunci cănd au apărut primele probleme? Nu este de competenţa mea, nu pot eu să judec, dar este o situaţie neplăcută pentru Romănia şi noi toţi trebuie să ne implicăm pentru rezolvarea ei", a conchis Felicia Filip.


Compozitorul Marius Moga este de părere insă că singurul lucru de care avem nevoie este un PR puternic al Romăniei. El nu crede că oprindu-i pe cei care au comis infracţiuni rezolvăm ceva, pentru că "există oameni care comit infracţiuni nu naţionalitatea contează". "Mai bine am promova lucrurile bune făcute de romăni decăt să ne limităm noi pe noi inşine", a conchis Marius Moga.


Actorul Alexandru Arşinel ne-a mărturisit că nu cunoaşte acest proiect, dar a comentat că legile prea aspre ne strică imaginea in lume, in sensul că avem imaginea unui popor care nu poate fi astămpărat decăt prin măsuri coercitive. Totuşi, Arşinel admite că astfel de legi sunt bune pentru că "nu ne apără pe noi de străini, ci pe noi de noi". "Ar trebui să avem oameni bine pregătiţi pentru astfel de situaţii pentru a nu fi nevoie de asemenea intervenţii legislative", a mai spus Alexandru Arşinel.





 Florin Călinescu Alexandru Arşinel Dan Bittman Marius Moga
   Â
 Florin PiersicFurdui Iancu
Ivan Patzaichin
Felicia Filip

Ce prevede proiectul PC de modificare a CP şi CPP

Propunerea legislativă a PC privind modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, semnată de şase parlamentari ai partidului, adaugă la secţiunea privind pedepsele complementare din Codul Penal şi "dreptul de a părăsi ţara". Potrivit proiectului, interdicţia se aplică acelora care comit infracţiunile de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, lipsirea de libertate in mod ilegal, sclavia, supunerea la muncă forţată sau obligatorie, violul, actul sexual cu un minor, tălhăria şi pirateria. In plus, Codul de Procedură Penală este completat cu un articol care prevede că măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara in cauzele privitoare la infracţiuni pedepsite cu detenţiune pe viaţă sau cu inchisoare "se aplică după punerea in mişcare a acţiunii penale". Obligarea de a nu părăsi ţara este prevăzută in Codul de Procedură Penală in vigoare "pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmărirea penală, de la judecată ori de la executarea pedepsei".


MOTIVAŢIE. In expunerea de motive a proiectului, cei şase semnatari, deputaţii Sergiu Andon, Daniela Popa, Bogdan Ciucă, Bogdan Pascu, Ionica Popescu şi senatorul Sabin Cutaş, susţin că "circuitul mondial de persoane şi valori aduce in atenţie, tot mai pregnant, imaginea Romăniei", iar "globalizarea, avănd consecinţe cum ar fi proliferarea criminalităţii transfrontaliere, obligă statele membre, şi in primul rănd cele ale Uniunii Europene, să ia măsuri tot mai eficiente pentru diminuarea exportului de criminalitate". "Pentru creşterea climatului ordinii de drept, pentru a se evita exportul de inclinaţii infracţionale, pentru a se proteja onoarea şi reputaţia Romăniei şi a poporului ei, pentru a se grăbi integrarea ţării noastre in Uniunea Europeană, apare ca necesară crearea posibilităţii ca judecătorul faptelor din categoria celor enunţate să poată pronunţa şi pedeapsa complementară a interzicerii temporare a dreptului de a părăsi ţara, după executarea pedepsei privative de libertate. La fel de justificată este, pentru aceleaşi infracţiuni deosebit de periculoase, luarea măsurii preventive de a nu părăsi ţara incă din faza de urmărire penală", argumentează parlamentarii conservatori. Proiectul PC se află la Senat, urmănd să intre in procedură legislativă, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională conform Constituţiei revizuite.
Lavinia Dimancea


Demersuri şi pe plan european

La momentul prezentării publice a proiectului de lege, conservatorii au anunţat totodată că, pentru a impiedica "exportul şi importul de infracţiuni", această iniţiativă va fi promovată şi pe plan european.
Liderul conservator, Dan Voiculescu, a explicat că europarlamentarul PC Silvia Ciornei (foto) a fost mandatată să discute la Bruxelles această iniţiativă cu liderul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din PE. Deputatul PC Bogdan Pascu i-a prezentat proiectul de lege liderului ALDE Graham Watson cănd acesta din urmă a fost in Romănia şi i-a solicitat sprijinul pentru adoptarea lui la nivel european. "Graham Watson a fost de acord că măsura propusă de noi este una bună pentru că astfel fiecare stat poate să-şi rezolve aceste probleme in interior şi ne-a asigurat că ne va sprijini. Urmează ca europarlamentarul nostru Silvia Ciornei să facă procedurile necesare pentru a introduce această propunere in Parlamentul European", a declarat Bogdan Pascu.






×