x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lobby politic pentru pensii

Lobby politic pentru pensii

de Lavinia Dimancea    |    11 Iul 2007   •   00:00
Lobby politic pentru pensii
Sursa foto: Christian Silva/

Partidele politice fac presiuni asupra şefului statului pentru a promulga legea privind majorarea pensiilor. PSD i-a adresat in acest sens o scrisoare, PC ii transmite un apel, iar UDMR ii cere să nu mai folosească subiectul in scop electoral. Premierul Tăriceanu, incurajat de guvernatorul BNR, nu renunţă la decizie.

Partidele politice fac presiuni asupra şefului statului pentru a promulga legea privind majorarea pensiilor. PSD i-a adresat in acest sens o scrisoare, PC ii transmite un apel, iar UDMR ii cere să nu mai folosească subiectul in scop electoral. Premierul Tăriceanu, incurajat de guvernatorul BNR, nu renunţă la decizie.


"Fiţi drept, domnule preşedinte, şi promulgaţi fără ezitare legea care va aduce mai multă linişte in viaţa pensionarilor din Romănia. Ar fi o ocazie să dăm cu adevărat oamenilor o şansă de a trăi bine", i-a cerut ieri liderul PSD, Mircea Geoană, preşedintelui Băsescu, intr-o scrisoare deschisă in care insistă pentru promulgarea legii pesediste privind majorarea pensiilor. Folosind un ton pe alocuri patetic, Geoană ii scrie şefului statului că "indoiala" acestuia faţă de sustenabilitatea financiară a proiectului legislativ "nu are nici o justificare" şi il avertizează că nu are "dreptul moral" să blocheze, prin nepromulgare, o lege care "va face mai bună viaţa a peste 5 milioane de romăni, doar pentru că legea este rodul eforturilor principalului partid al opoziţiei".


Intrebare. "Sunt şapte ani de cănd Romănia are o creştere economică reală, susţinută. După 17 ani in care pensionarilor li s-a spus să străngă cureaua, pentru că nu sunt bani, acum este nevoie de un act de dreptate socială care să redea demnitatea acestor oameni. Căţi ani ar mai trebui să treacă pentru ca liderii Romăniei să ia decizii politice pentru oameni şi in folosul lor?", se intreabă in scrisoare liderul PSD, invocănd calitatea şefului statului de "garant al apărării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor ţării" şi solicităndu-i, ca atare, să respecte "Constituţia in litera şi in spiritul ei". Pe de altă parte, Geoană il atenţionează pe preşedinte că nu trebuie să introducă "criteriul discriminării in procesul decizional de stabilire a priorităţilor pe agenda publică". "Dacă veţi impune discriminarea ca model, astăzi nu ii veţi lua in seamă pe pensionari, măine va veni timpul profesorilor, apoi al medicilor, apoi al micilor intreprinzători, toate in numele unui viitor mai bun căt mai indepărtat", argumentează liderul PSD, susţinănd că "nimeni, nici măcar preşedintele Romăniei, nu are voie să transforme lupta politică in «prioritate 0», sacrificănd şansa pensionarilor de a avea o pensie decentă".


DACĂ… Luni seară, Geoană declara la Realitatea TV că, in cazul in care scrisoarea "constructivă" nu va avea nici un efect şi preşedintele Băsescu va decide să retrimită legea la Parlament, PSD va propune convocarea unei sesiuni extraordinare. "Preşedintele ţării, pentru orice lege, are obligaţia ca in 15 zile să se pronunţe. Preşedintele şi-a chemat astăzi consilierii juridici şi economici ca să se uite pe această lege. Sunt convins că preşedintele Romăniei va inţelege că pensionarii merită un semnal din partea noastră după şapte ani de creştere economică", spunea liderul PSD.El recunoştea totodată că există "o anumită doză de interes electoral", dar arăta că nu este firesc că, in discuţia privind promulgarea Legii pensiilor, "preşedintele face prioritate 0 din războiul cu Tăriceanu in continuare".


Preşedintele Băsescu i-a scris premierului Tăriceanu

Intr-o declaraţie făcută aseară la Cotroceni, preşedintele Băsescu a afirmat că Legea pensiilor va fi promulgată, dar că atunci cănd va face acest lucru vrea să aibă convingerea că ea va fi aplicată şi a solicitat Guvernului să prezinte fundamentarea bugetului de asigurări sociale din care se plătesc pensiile. Preşedintele a spus că va promulga legea, chiar dacă va fi nevoie să o intoarcă o dată la Parlament, dar vrea să aibă conştiinţa impăcată că actul normativ va duce la creşterea pensiilor. Băsescu a spus că in spatele legii privind creşterea pensiilor există "un şir intreg de avize negative" şi de declaraţii oficiale, inclusiv ale primului-ministru, potrivit cărora nu există surse de finanţare care să o susţină. Băsescu a precizat că va cere, de asemenea, Guvernului să precizeze dacă modifică şi plafonul de acordare a ajutoarelor la incălzire şi a celui pentru medicamentele compensate. Totodată, el i-a acuzat pe Mircea Geoană şi pe Dan Voiculescu de minciună, reproşăndu-le că fac presiuni la adresa sa pentru a promulga o lege. El a spus, pe de altă parte, că, aşa cum este concepută legea, actul normativ va avea drept consecinţă menţinerea in sărăcie a persoanelor cu pensii foarte mici şi creşterea semnificativă a pensiilor mari. După declaraţia de la Cotroceni, şeful statului i-a trimis o scrisoare premierului Tăriceanu, in care ii solicită să ii transmită documentaţia din care să rezulte sustenabilitatea aplicării Legii pensiilor in perioada 2008 -2010 şi, dacă este posibil, o evaluare pentru 2011-2013, in vederea promulgării legii.




Critici


Problema majorării pensiilor a fost abordată şi de liderul UDMR, Marko Bela. El a criticat faptul că mulţi dintre politicieni, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, foloseşte această temă in scopuri electorale şi s-a declarat dezamăgit de această luptă pentru pupularitatea din interiorul clasei politice. Fiind o temă atăt de importantă pentru populaţie, spune Marko, ar trebui ca politicienii să nu o mai abordeze in scopuri electorale. "Constat cu anumită dezamăgire că marea parte a clasei politice a construit o adevărată competiţie electorală pentru popularitate din teme absolut importante, precum cea a pensiilor. Vedem acum că, in problema pensiilor, fiecare partid işi asumă iniţiativa, fiecare partid şi fiecare politician vor să devină autorul proiectului sau să rezolve problema, inclusiv preşedintele statului. E o problemă stringentă, importantă, in legătură cu o astfel de temă ar trebui să avem o anumită reţinere in ceea ce priveşte utilizarea acestui subiect cu scopuri electorale", a spus preşedintele Uniunii. (Aniela Nine)



Apel PC la Cotroceni



Purtătorul de cuvănt al PC, deputatul Bogdan Ciucă , i-a solicitat ieri public preşedintelui Traian Băsescu să promulge legea privind creşterea punctului de pensie. In acest sens, o delegaţie a conservatorilor impreună cu reprezentanţi ai pensionarilor vor merge in această dimineţă, la ora 10:00, la Palatul Cotroceni, pentru a depune un apel către preşedinte, in care ii solicită să nu se opună promulgării acestui proiect. "Ii solicităm preşedintelui să nu folosească tema pensiilor pentru a crea noi tensiuni in societatea romănească. Sunt şase milioane de pensionari care au nevoie ca această problemă să se rezolve acum", a arătat Ciucă.


Certitudine. El a spus că Legea pensiilor va fi in mod sigur adoptată, chiar dacă preşedintele o va trimite Parlamentului spre reexaminare, pentru că aleşii nu sunt obligaţi să o modifice, iar a doua oară, şeful statului este obligat să o promulge. "Dacă noi ne permitem să lungim această bătălie, pensionarii nu au timp. Sunt mulţi care nu se vor mai putea bucura de această majorare. Trebuie luate in considerare vărsta, starea precară a sănătăţii pensionarilor", a mai spus Ciucă. El a subliniat că la 6 iulie a fost promulgată legea privind creşterile salariale ale demnitarilor cu 20%, inclusiv a preşedintelui Băsescu ,care ajunge astfel la un venit lunar de 8.666 lei. "Aceeaşi măsură să fie aplicată şi pensionarilor", a propus Ciucă. "Noi credem că teama aceasta creată de inexistenţa resurselor bugetare este un pretext pentru a te opune majorării pensiilor", a susţinut Ciucă, amintind de proiectul PC privind constituirea unui fond de solidaritate de 1% pentru pensionarii cu venituri reduse, proiect care nu a putut fi rediscutat de deputaţii finanţişti, pentru că au lipsit reprezentanţii PD, PNL şi cei ai UDMR. Despre acest proiect, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat la Antena 3 că reprezintă o sursă de finanţare, chiar dacă suma obţinută prin constituirea fondului nu asigură necesarul pentru majorarea pensiilor. (Carmen Vintilă)

SCRISOARE DESCHISĂ



Preşedintelui Romăniei,
Domnul Traian Băsescu


Domnule Preşedinte,

Partidul Social Democrat este extrem de ingrijorat de faptul că aşezaţi sub un mare semn de intrebare promulgarea Legii privind majorarea pensiilor. Cu toate că inţelegem preocuparea faţă de bugetul Romăniei, indoiala dumneavoastră faţă de sustenabilitatea financiară a acestui proiect legislativ nu are nici o justificare.
Sunt 7 ani de zile de cănd Romănia are o creştere economică reală, susţinută. După 17 ani in care pensionarilor li s-a spus să strangă cureaua pentru că nu sunt bani, acum este nevoie de un act de dreptate sociala care să redea demnitatea acestor oameni. Căţi ani ar mai trebui să treacă pentru ca liderii Romăniei să ia decizii politice pentru oameni şi in folosul lor ?

Domnule Preşedinte,

Cu toate că aveţi posibilitatea, nu aveţi dreptul moral să blocaţi, prin nepromulgare, o lege care va face mai bună viaţa a peste 5 milioane de romăni, doar pentru că legea este rodul eforturilor principalului partid al opozitiei.

Ca preşedinte al tuturor romănilor, Constituţia, pe care aţi jurat la investire, vă cere să fiţi garantul apărării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor ţării. Constituţia Romăniei mai prevede, la art. 43, obligaţia statului de a asigura un trai decent pentru toţi cetăţenii săi.


In virtutea acestui articol constituţional, PSD a luat iniţiativa acestui proiect de lege, care să reducă umilinţele la care sunt supuşi părinţii şi bunicii noştri.
Vă cerem, incă o dată, domnule Băsescu, să respectaţi Constituţia in litera şi spiritul ei.

Totodată, domnule Preşedinte, considerăm că este imperios necesar să nu introduceţi criteriul discriminării in procesul decizonal de stabilire a priorităţilor pe agenda publică. Dacă veţi impune discriminarea ca model, astăzi nu ii veţi lua in seamă pe pensionari, măine va veni timpul profesorilor, apoi al medicilor, apoi al micilor intreprinzatori, toate in numele unui viitor mai bun căt mai indepărtat.

Ştim bine că şi educaţia, şi dezvoltarea infrastructurii, şi sistemul de sănătate, şi agricultura sunt priorităţi pentru Romania. Pentru toate putem găsi bani şi soluţii dacă există voinţă politică şi dacă avem in vedere nevoile oamenilor. Dar nimeni, nici măcar Preşedintele Romăniei, nu are voie să transforme lupta politică in „prioritate 0", sacrificănd şansa pensionarilor de a avea o pensie decentă.

Fiţi drept, domnule Preşedinte, şi promulgaţi fără ezitare legea care va aduce mai multă linişte in viaţa pensionarilor din Romănia. Ar fi o ocazie să dăm cu adevarat oamenilor o şansă de a trăi bine.



Mircea Geoană,
Presedintele Partidului Social Democrat

COMUNICAT DE PRESA

(10 iulie 2007)

REF: Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu, a transmis marţi, 10 iulie a.c., o scrisoare primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu
Vă prezentam, in continuare, textul documentului:

„Stimate Domnule Prim Ministru

Parlamentul Romăniei a adoptat in data de 28 iunie 2007 Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

In conformitate cu prevederile art. 138 al. 5 din Constituţia Romăniei, „Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare". In acest sens, dincolo de declaraţiile publice contradictorii ale domniei voastre şi ale altor membri ai Guvernului există două documente publice la care mă pot raporta şi anume:

1. Avizul Consiliului Economic şi Social din 20 noiembrie 2006 in care se menţionează: "reprezentanţii Guvernului in CES propun avizarea negativă pe considerentul că Legea nr.19/2000 este o lege organică de importanţă deosebită, o modificare a acesteia trebuind făcută in mod unitar, luăndu-se in considerare toate propunerile de imbunătăţire a legii".

2. Punctul de vedere al Guvernului transmis Senatului in data de 28 decembrie 2006 in care se concluzionează, sub semnatura dumneavoastră, că „Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative".

Cu certitudine, ca urmare a presiunilor politice, dar şi in urma unor modificări ale proiectului iniţial, aţi acceptat promovarea iniţiativei legislative de modificare şi completare a Legii nr. 19/2000, lucru pe care il apreciez ca fiind necesar, avănd in vedere situaţia dificilă in care se află parte a pensionarilor şi mă refer aici, in primul rănd, la pensionarii cu pensii mici. In acelaşi timp, am constatat ca nu aţi revenit şi asupra avizelor transmise Parlamentului Romăniei, iar Guvernul nu a furnizat date şi analize relevante care să acopere obligaţia pe care articolul 138 aliniatul 5 din Constituţia Romăniei o crează pentru Parlament, Guvern şi Preşedinte in procedurile de iniţiere, avizare, adoptare şi promulgare a legii.

După cum vă este cunoscut, există o serie de obligaţii interne şi internaţionale asumate, dintre care menţionez :

- asigurarea unui deficit bugetar de maxim 3%;
- reducerea inflaţiei la 2,5% in 2010;
- asigurarea componentei autohtone la creditele externe;
- asigurarea componentei autohtone la alocările anuale (2007 - 2013) ce revin Romăniei de la Uniunea Europeană, aşa cum s-a aprobat prin programele operaţionale pentru competitivitate, transporturi (construcţie autostrăzi şi modernizare căi ferate pe coridoarele pan-europene 4 şi 9), mediu, resurse umane, dezvoltarea capacităţii administrative, asistenţă tehnică, precum şi pentru componenta autohtonă la alocările din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală etc.;
- alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie (program de guvernare). Avănd in vedere situaţia sistemului educaţional din Romănia in raport cu nevoia creşterii calităţii profesionale a forţei de muncă, consider că sistemul de educaţie este prioritatea zero pe termen mediu şi lung;
- alocarea a minim 1% din PIB pentru cercetare (Agenda Lisabona);
- alocarea a minim 6% din PIB pentru sănătate (program de guvernare);
- reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 6% (program de guvernare);
- angajamentul de a redirecţiona 2% din contribuţiile de asigurări sociale pentru pensii, către fondurile de pensii administrate privat, cu obligaţia de a creşte anual această contribuţie cu 0,5% pănă la atingerea procentului de 6%;
- asigurarea pentru armată a unui buget reprezentănd 2,38% din PIB, conform angajamentelor asumate in calitate de stat membru NATO;
- noile reglementări privind asigurarea fondului de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari;
- mărirea subvenţiilor pentru agricultură, in mod deosebit pentru irigaţii şi zona montană, anunţate de domnul ministru Decebal Traian Remeş;

După cum observaţi, mare parte din obligaţiile pe care le-am menţionat implică un important volum de cheltuieli bugetare suplimentare faţă de bugetul anului in curs şi, in acelaşi timp, ele vor trebui să rămănă o constantă a bugetului pănă in anul 2013.

In acelasi timp, apreciez că Legea de modificare şi completare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii poate crea un deficit al Bugetului asigurărilor sociale de stat incă din prima etapă de aplicare a legii, adică pentru anul 2008, urmănd ca deficitul să fie consistent acentuat odată cu aplicarea celei de a doua etape de creştere a pensiilor - 01 ianuarie 2009.

De asemenea, imi permit să vă atenţionez că prin OUG 88/2006 au fost amănate la aplicare pănă in anul 2008, OUG nr. 71/2004 şi Legea 578/2004, ambele vizănd drepturi financiare pentru pensionari, drepturi care trebuie respectate, fiind prevăzute ca atare prin lege, cu implicaţii financiare considerabile .

In aceste condiţii, vă rog domnule Prim Ministru ca, in vederea promulgării legii, să imi transmiteţi documentaţia din care să rezulte sustenabilitatea aplicării legii in perioada 2008 - 2010 şi, dacă este posibil, şi o evaluare pentru perioada 2011-2013.

Voi da o atenţie deosebită surselor de finanţare a deficitului Bugetului asigurărilor sociale de stat in condiţiile in care vor trebui asigurate şi angajamentele interne şi internaţionale asumate.

Nu in ultimul rănd, vă rog să mă informaţi care va fi decizia Guvernului cu privire la menţinerea sau modificarea actualelor plafoane de acordare a ajutoarelor pentru incălzire pe timp de iarnă pentru pensionari, precum şi cu privire la modificarea plafoanelor de acordare a gratuităţilor şi reducerilor de care beneficiază pensionarii la achiziţionarea medicamentelor compensate.

Inainte de a incheia, mi-aş permite să vă atenţionez domnule Prim Ministru asupra faptului că Legea de modificare şi completare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, nu rezolvă - in forma actuală - una din problemele esenţiale care vizează sărăcia pensionarilor şi anume aceea că pensionarii cu pensii foarte mici şi mici vor primi cele mai reduse creşteri, in timp ce pensiile mari şi foarte mari vor avea cele mai mari creşteri. Poate că efortul mare şi necesar de a creşte veniturile pensionarilor merită o nuanţare in incercarea de a ii scoate din dificultate pe cei mai săraci dintre pensionari.

Vă rog, domnule Prim Ministru, să trimiteţi un răspuns, căt se poate de repede, in vederea promulgării legii.

Cu deosebită consideraţie, Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu".
Departamentul de Comunicare Publica
10 Iulie 2007


×