x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lovitură pentru Guvern. Carantina instituită asupra localității Gornet, ridicată de judecători

Lovitură pentru Guvern. Carantina instituită asupra localității Gornet, ridicată de judecători

de Ion Alexandru1    |    05 Aug 2020   •   09:57
Lovitură pentru Guvern. Carantina instituită asupra localității Gornet, ridicată de judecători

Carantina instituită, prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, asupra localității prahovene Gornet a fost anulată, ieri, de Curtea de Apel București. Instanța a respins însă cererea invocată de avocatul Bogdan Dumitru, locuitor al comunei, de obligare a plății unor despăgubiri către comunitate în valoare de patru milioane de euro. Decizia instanței este executorie, însă ea poate fi atacată cu apel de autoritățile guvernamentale în termen de 48 de ore de la comunicare.

 

Rămași în pronunțare încă de luni pe marginea acestui proces, magistrații Curții de Apel București au decis, ieri după-amiază, să admită în parte cererea formulată de Primăria Comunei Gornet, județul Prahova, dar și de avocatul Bogdan Dumitru, în numele locuitorilor acesteia, cu privire la ridicarea măsurii carantinei.

„Admite în parte cererea. Respinge acțiunea restrânsă și modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situații de Urgență, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acțiunea restrânsă și modificată formulată de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu același pârât. Anulează Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659202 din 22 iulie 2020, privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, județul Prahova”, se arată în minuta instanței.

Curtea de Apel București a decis, totodată, să respingă capătul de cerere în pretenții din acțiunea formulată de Primăria Gornet, ca fiind neîntemeiat. Decizia este executorie, însă nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, în teren de maximum două zile de la comunicare.

 

Comunitate izolată pentru 15 cazuri de infectare

În 22 iulie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a decis instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, după ce, în ultimele două săptămâni anterioare deciziei, ar fi fost depistate 15 cazuri de infectări cu COVID-19. Decizia comitetului județean a devenit obligatorie, prin ordin emis de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Pe 29 iulie, autorităţile locale din Gornet au atacat ordinul în instanţă.

În cauză, a intrat, ca reclamant, și avocatul Bogdan Dumitru, solicitând, inițial, pentru autoritățile locale, despăgubiri din partea DSU de 500.000 de euro, cu titlu de daune morale și de daune interese, arătând că peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă, întrucât nu au mai fost primite la serviciu de angajatorii din alte localități, iar cetățenii comunei nu mai sunt primiți în magazine, farmacii și nici în alte locuri publice din localitățile limitrofe. Ulterior, avocatul a formulat o cerere de modificare a acestor pretenții, suma solicitată drept daune ridicându-se la patru milioane de euro.

Reclamanții au cerut instanței să constate nelegalitatea hotărârii prin care s-a dispus carantinarea, pentru 14 zile, a localității Gornet, arătând că, la emiterea ordinului DSU s-a invocate o hotărâre a autorităților județene care nu are nicio legătură cu instituirea stării de carantină, ci cu măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine. Mai mult, DSP Prahova nu a efectuat anchetele epidemiologice necesare, neexistând nicio colaborare între prefect și primărie. 
 

×