x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Luaţi-i comanda căpitanului Băsescu!

Luaţi-i comanda căpitanului Băsescu!

de Gabriela Antoniu    |    Dan Constantin    |    14 Mai 2014   •   21:24
Luaţi-i comanda căpitanului Băsescu!
Sursa foto: ADI PICLISAN/Mediafax Foto

Băsescu vrea să pară ce nu este – un lider european şi un preşedinte de ţară, cu opinii clare şi decizii înţelepte în momente de criză, aşa cum o impune situaţia actuală, de mare tensiune din estul Europei. Băsescu a înţeles să exploateze în interes propriu conflictul din Ucraina, amestecând în mod periculos jocurile lui politice cu interesele de securitate ale României şi chiar ale NATO. Declaraţiile publice ale preşedintelui au făcut un ghiveci otrăvit din conflictul cu Victor Ponta, servit împreună cu evaluări tot mai confuze privind gradul de ameninţare la adresa României în urma escaladării confruntărilor din Ucraina.
În locul unor puncte de vedere echilibrate, care să asigure unitatea de acţiune a instituţiilor cu rol în apărarea ţării, Băsescu a rupt dialogul cu politicienii de decizie şi a declanşat, prin poziţii personale belicoase replici la adresa României.
Starea de confuzie decizională emanată de la Cotroceni transmite neîncredere populaţiei, produce accente de spaimă induse de pericolul unui conflict armat deschis cu Rusia.
Băsescu Traian exportă aceste derapaje personale spre marile capitale, erijându-se în mentor şi judecător. Este nemulţumit de dialogul dintre SUA şi Rusia, nu-i inspiră încredere nici preşedintele Parlamentului European, pune ştampila ilegitimităţii pe alegerile din 25 mai din Ucraina, face aranjarea de la masa tratativelor la Kiev, unde îi aşază şi pe separatiştii paramilitari.

Schimbul de replici de mahala cu Rogozin este mutat pe Putin. Iată treptele unei alunecări a preşedintelui în eroarea de evaluare a propriilor responsabilităţi. Poate accepta România să fie atrasă prin neghiobia unui om sau interesele obscure ale unui preşedinte în conflicte şi situaţii cu risc major cu statele europene? Băsescu nu face balet pe sârmă, ci sare de-a dreptul în necunoscut, dar având plasa de protecţie a alianţei NATO. Ştim că personajul este în stare să târască România într-un conflict doar de dragul de a rămâne la Cotroceni pe termen nelimitat. Jocul trebuie oprit, aventura lui Băsescu de la timona României trebuie stopată. Luaţi-I comanda până nu se produce catastrofa!
Luaţi-i comanda unui preşedinte care nu mai este legitim de multă vreme, iar lunile rămase până la expirarea mandatului îi recomandă un sincer şi diplomatic “mucles!”.

De la izbucnirea crizei din Ucraina, derapajele lui Băsescu nu au contenit. “Cred că Putin, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odesa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există”, declara Băsescu la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară din 22 martie. Şi, crezând că nu a fost bine înţeles, a mai spus-o încă o dată. “După mine, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării, ceea ce înseamnă din Crimeea, uşor-uşor către Odesa şi până la braţul Chilia. Din punct de vedere strategic, pentru Federaţia Rusă e să revină la gurile Dunării pentru că în Comisia Dunării Federaţia Rusă este cel mai mare participant, dar nu mai are ieşire la Dunăre. Dacă Putin va decide, paşnic sau mai puţin paşnic, să revină până la gurile Dunării, categoric Transnistria e pierdută”, a spus Băsescu, la Digi 24 TV, pe 12 aprilie.

Putin, mincinos
Acum două zile, într-o declaraţie de presă ţinută la Cotroceni, Băsescu nu a mai atacat doar presupusa politică expansionistă a lui Putin, ci şi pe Putin în persoană, făcându-l mincinos. “Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Toate informaţiile arată că preşedintele Putin nu a spus adevărul atunci când a informat opina publică mondială că a ordonat retragerea trupelor Federaţie Ruse de la frontiera de est a Ucrainei. De altfel, menţinerea acestor trupe la frontiera de est, 40.000 de militari cu tehnică de luptă modernă, plus 25.000 de militari în Crimeea, au fost un formidabil element de presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi în acelaşi timp un suport extrem de puternic, care a încurajat separatiştii să organizeze referendumurile la Lugansk şi Doneţk. De aceea, credem că preşedintele Vladimir Putin are obligaţia să-şi respecte cuvântul. Am afirmat în repetate rânduri că nu cred că preşedintele Federaţiei Ruse nu-şi respectă cuvântul. Iată că am avut prea multă încredere”, a spus Băsescu marţi, la Cotroceni.
El a continuat susţinând că “al doilea element care pune sub semnul întrebării corectitudinea preşedintelui Vladimir Putin este legat de mesajul să nu se organizeze referendumuri pentru independenţă sau pentru apartenenţă la Federaţia Rusă”. “În realitate, ieri, deci înainte de a se termina numărarea voturilor, ministrul de Externe Lavrov a salutat rezultatul referendumurilor, ceea ce îl pune pe preşedintele Putin din nou într-o situaţie dificilă, de a se constata că una spune şi alta”, a mai spus şeful statului.

Mai mult, Băsescu creează impresia că România este singurul stat care ştie care sunt planurile Moscovei şi le face publice. “În opinia noastră, în opinia României, obiectivul Federaţiei Ruse are două priorităţi. Unul este federalizarea Ucrainei, proces care a şi început prin recunoaşterea de către ministrul Lavrov a referendumurilor, deci nu a independenţei, a referendumurilor din Lugansk şi Doneţk. Deci, acesta este un obiectiv al Federaţiei Ruse şi consideră m că este o încălcare a Constituţiei Ucrainei. Iar cel de-al doilea este împiedicarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai. Este clar că Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control, integral sau parţial”, a spus Băsescu acum două zile. “Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina. Federaţia Rusă a început să-şi atingă şi cel de-al doilea obiectiv legat de Ucraina, şi anume federalizarea şi dezmembrarea ţării”, a completat el.

Indicaţii preţioase
Băsescu nu i-a dat lecţii doar lui Putin, ci şi liderilor UE, SUA şi Ucrainei. “Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Washington şi Moscova este unul care nu va duce nicăieri; ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil. De aceea propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major. Iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”, declara şeful statului pe 4 mai la Cotroceni, într-o conferinţă de presă.
Marţi, Băsescu a plusat cu indicaţiile preţioase. “România propune ca, în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale privind Ucraina şi modul de stabilizare a ţării, separatiştii să nu fie parte a negocierilor. Negocierea între Kiev şi propriii ei cetăţeni trebuie să se desfăşoare intern, în responsabilitatea celor două părţi, minoritatea rusă şi guvernul central de la Kiev, iar minoritatea rusă, oricum ar fi reprezentată, nu este reprezentativă pentru Ucraina, ca atare nu trebuie să participe la negocieri internaţionale, dacă acestea se vor organiza”, a declarat şeful statului.
Iar dacă liderii UE mai stau în dubiu în privinţa viitorului european al Ucrainei, Băsescu le-a spus şi lor ce să facă. “Ucrainei trebuie să i se facă ofertă clară, prin semnarea Acordului de asociere (n.r. – la UE) şi a acordului de liber schimb, nu numai a părţii politice a acestor acorduri, ci semnarea integrală, atât de repede cât se poate, probabil imediat după alegerile de la 25 mai şi să i se dea în acelaşi timp o perspectivă europeană. Simpla intrare în vigoare a Acordului de asociere şi a acordului de liber schimb nu   înseamnă o perspectivă europeană sau măcar nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată, ci este doar un proces tehnic, nu şi unul politic”, a susţinut preşedintele.

Joaca de-a alegerile
Cât priveşte alegerile prezidenţiale din Ucraina, de la 25 mai, Băsescu se contrazice de la  o săptămână la alta. “Cred că s-a ajuns la un punct la care legitimitatea alegerilor din 25  mai pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării”, declara şeful statului pe 4 mai. Marţi, 13 mai, el revine cu o altă declaraţie în care dă directive guvernului ucrainean: “Ce considerăm că este esenţial pentru guvernul de la Kiev? Să ia toate măsurile şi să facă toate eforturile, pe cât posibil fără vărsare de sânge, în aşa fel încât alegerile prezidenţiale din 25 mai să se desfăşoare în deplină siguranţă şi corectitudine, pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în regiunea Lugansk şi Doneţk”.

×