x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban şi-a îndeplinit visul: în sfârşit, e şeful PNL 

Ludovic Orban şi-a îndeplinit visul: în sfârşit, e şeful PNL 

de Sînziana Duţă    |    19 Iun 2017   •   09:30
Ludovic Orban şi-a îndeplinit visul: în sfârşit, e şeful PNL 
Sursa foto: DIANA OROS

Ludovic Orban a devenit în weekend al optulea preşe­dinte din istoria postdecembristă a liberalilor. Fostul depu­tat a obţinut la Congres un scor de aproape patru ori mai mare față de contracandidatul său Cristian Bușoi: 3.518 la 952. Orban și-a reafirmat sprijinul față de preşedintele Klaus Iohannis și a anunţat că principalul său obiectiv îl reprezintă victoria la parlamentarele din 2020 și accesul PNL la guvernare.

Cei peste 4.000 de delegați prezenți sâmbătă la Congresul PNL de la Romexpo au fost vizibil de partea lui Ludovic Orban, aclamând de mai multe ori în picioare discursul fostului deputat. Orban a 
garantat la Congres că, în madatul său, „niciun Agamiță Dandanache” nu va mai fi trimis de la centru să candideze în vreo filială din teritoriu şi niciun membru PNL care își va exprima opinia în interiorul partidului nu va mai avea de suferit din această cauză. Orban i-a avertizat pe liberali că știe foarte bine „cine face blat cu PSD” și le-a cerut să înceteze orice afaceri subterane cu social-democrații. „Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă e să susţinem ceva, să susţinem anticipate, să facem opoziţie pe toate fron­turile, la baionetă, luptă om la om cu cei care azi îşi bat joc de România”, a decretat Orban de la tribuna congresului. 
Şi-a impus „locotenenții” 
Ieri, a doua zi după Congres, Consiliul Naţional al PNL a ales și noua conducere centrală a liberalilor, iar oamenii lui Ludovic Orban şi-au asigurat fără probleme cele patru locuri de prim-vicepreşedinte din Biroul Executiv. Cei patru „loco­tenenţi” din echipa lui Orban vor fi primarul din Oradea, Ilie Bolojan (prim-vicepreședinte pe strategii politice), fostul preșe­dinte interimar al PNL, Raluca Turcan (prim-vicepreședinte pe comunicare), președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinte pe mediul de afaceri și societate civilă) și primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava (prim-vicepreșe­dinte pe relații internaționale). Toţi cei patru au obţinut scoruri de peste 75% la alegerile de ieri în faţa contracandidaţilor din tabăra lui Buşoi: Viorel Cata­ramă, Alin Tişe, Nicolae Robu şi Mugur Cozmanciuc. De asemenea, tot ieri, la propunerea lui Ludovic Orban, liberalii l-au ales pe deputatul de Bistriţa Robert Sighiartău în funcţia de secretar general al partidului. Sighiartău are doar 28 de ani şi este vicepreşedinte al Tinere­tului Liberal. 
Al optulea lider după ’89 
Ludovic Orban este membru PNL din 1992 și s-a făcut remarcat prin criticile aduse conducerii partidului în perioada foştilor preşedinţi liberali Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, Orban este singurul liberal care a votat împotriva înființării Uniunii Social-Liberale în 2011. El a mai candidat pentru funcția de președinte al PNL și în decem­brie 2014, însă atunci a pierdut şefia partidului în favoarea Alinei Gorghiu. La Congresul din 2009, Orban a fost ales prim-vicepreședinte al PNL, candidând pentru această funcție în echipa lui Crin Anto­nescu. În perioada aprilie 2007-decembrie 2008, Orban a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu. În 2008 și 2012, Ludovic Orban a încercat să devină primar al Capitalei, însă a pierdut de fiecare dată în fața lui Sorin Oprescu. Anul trecut, a fost desemnat candidatul PNL la Primăria Capitalei, în locul lui Cristian Buşoi, însă a fost înlo­cuit cu Marian Munteanu după ce DNA a început urmărirea penală pe numele său. Procurorii anticorupție îl acuzau pe Orban că i-a cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdă­reanu pentru a-şi promova imaginea la două televiziuni în campania electorală. La finalul lunii ianuarie, ÎCCJ l-a achitat pe Ludovic Orban în acest proces, decizia nefiind însă una definitivă. Primul termen al apelului formulat împotriva acestei decizii se va judeca la începutul lunii septembrie. 

×