x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lui Băsescu i se poate interzice să candideze

Lui Băsescu i se poate interzice să candideze

19 Apr 2007   •   00:00

Dacă Parlamentul va decide astăzi suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, România nu ar fi singura ţară europeană în care s-ar întâmpla acest lucru.Mai mult, lui Băsescu i s-ar putea interzice candidatura pentru un al doilea mandat prin modificarea Legii electoratorale.

Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL
BILÃ ALBÃ SAU NEAGRÃ? Astăzi parlamentarii sunt chemaţi să se pronunţe prin vot secret asupra suspendării din funcţie preşedintelui
Dacă Parlamentul va decide astăzi suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, România nu ar fi singura ţară europeană în care s-ar întâmpla acest lucru.Mai mult, lui Băsescu i s-ar putea interzice candidatura pentru un al doilea mandat prin modificarea Legii electoratorale.

La 6 aprilie 2004, preşedintele Lituaniei a fost suspendat prin votul Parlamentului, după ce, la 31 martie 2004, Curtea Constituţională lituaniană l-a găsit vinovat că i-a acordat ilegal cetăţenia lituaniană traficantului de armament rus Iuri Borisov, faţă de care a dezvăluit şi o serie de secrete de stat. În urma demiterii preşedintelui Paksas au fost organizate alegeri pentru un nou preşedinte, şefului demis fiindu-i interzis să mai candideze printr-o modificare a Constituţiei care interzice unui preşedinte demis să mai candideze. Posibilitatea modificării Legii electorale în sensul interzicerii şi lui Traian Băsescu să candideze pentru un nou mandat după ce a fost sancţionat de Parlament a fost avansată marţi seară la Antena 3 de analistul politic Valentin Stan.

PLAUZIBIL şI CONSTITUŢIONAL. Fostul consilier prezidenţial, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber spune că ipoteza interzicerii unei noi candidaturi la Preşedinţie a lui Traian Băsescu, în cazul în care va fi suspendat de Parlament, este plauzibilă. "Este nu numai plauzibil, ci şi constituţional. Legea fundamentală prevede câteva condiţii minimale pentru un candidat la preşedinţie, referitoare la cetăţenie, domiciliu, vârstă, dar face trimitere şi la legea electorală, care poată fi amendată în sensul adăugării unor restricţii. Se poate ca o modificare a legii să facă referire la faptul că nu poate candida la funcţia de preşedinte al României o persoană împotriva căreia Parlamentul a votat suspendarea din această funcţie. Nu este neconstituţională o asemenea prevedere, întrucât Constituţia lasă posibilitatea ca legea să vină cu îngrădiri suplimentare. Se poate ca legiuitorul să considere că se împune restricţia atunci când Parlamentul a aplicat o asemenea sancţiune", a explicat Renate Weber. Ea a mai spus că, în cazul în care preşedintele ar demisiona după ce va fi suspendat de Parlament, aşa cum a anunţat, referendumul pentru demiterea şefului statului nu se mai organizează deoarece nu mai are obiect.

DEMAGOGIE. Trimiterea la cazul lituanian este însă amendabilă, spune Weber, pentru că în Lituania Parlamentul are ultimul cuvânt în cazul demiterii preşedintelui, în timp ce în România procedura de demitere se face în doi paşi. "La noi Parlamentul poate doar să-l suspende pe şeful statului, urmând ca decizia de demitere să o ia electoratul, prin referendum. Se face trimitere la popor printr-o acţiune demagogică şi periculoasă. Este ca şi cum ai opune poporul Parlamentului, ceea ce nu este democratic", mai spune fostul consilier prezidenţial.

DREPTUL DE A FI ALES. Potrivit articolului 10 din Legea 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României "nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de ar.37 din Constituţie pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori ca preşedinte al României". Constituţia prevede, la articolul 37, că "au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3)".

CONDIŢII. Conform Constituţiei, candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României. Articolul 16, alin 3 arată că "funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară". Ori legea electorală poate completa condiţiile în care o persoană poate ocupa o funcţie de demnitate publică cum este cea de şef al statului.

Parlamentul dezbate âstazi suspendarea preşedintelui

JURNALUL FOTO
INTERIMAT. Nicolae Văcăroiu spune că are experienţă pentru a gestiona treburile Preşedinţiei
Senatorii şi deputaţii se vor reuni în această dimineaţă, la ora 9:00, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Votul va fi secret cu bile, iar şedinţa va fi transmisă, la cererea conducerii Parlamentului, în direct de posturile publice de radio şi tv. şeful statului a fost, aşa cum prevede legea, invitat. Două ore le-a luat conducerilor celor două Camere ale Parlamentului să stabilească şedinţa de plen. Au fost discuţii ca plenul reunit să aibă loc ieri după-amiază, dar în cele din urmă s-a ajuns la concluzia că orice act emis de Curtea Constituţională, fie că este obligatoriu sau consultativ, devine oficial după ce este publicat de Monitor. "Am considerat că cele 24 de ore vor curge de azi (n.r. – ieri), de când avizul consultativ al Curţii va fi publicat", a anunţat secretarul PSD al Camerei Valeriu Zgonea.

PROCEDURA. Fiecare parlamentar va avea la dispoziţie un set de documente cu cererea de suspendare, raportul comisiei de anchetă, avizul Curţii Constituţionale, şi proiectul de hotărâre privind supendarea preşedintelui din funcţie. şedinţa de plen va începe cu prezentarea cererii de suspendare iniţiată de cei 182 de senatori şi deputaţi. Apoi vor fi citite raportul comisiei de anchetă şi avizul consultativ al Curţii Constituţionale. Grupurile politice vor avea la dispoziţie 171 de minute pentru a dezbate propunerea de suspendare. Preşedintele, dacă va fi prezent, va putea să-şi exprime opinia ori de câte ori va dori pe parcursul şedinţei. Dacă nu va da curs invitaţiei, şeful statului va putea trimite un material scris ce va fi citit în plen.

Pentru a fi suspendat preşedintele, propunerea trebuie să întrunească, în urma votului secret cu bile, minimum 235 de voturi "pentru". Dacă va fi suspendat şeful statului, hotărârea de suspendare va fi înaintată către Curtea Con- stituţională, semnată de cei doi preşedinţi ai Parlamentului.

VĂCĂROIU, PREGĂTIT! Primul, potrivit legii, care va prelua frâiele Cotroceniului în cazul în care preşedintele va fi suspendat sau va demisiona este preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, care s-a declarat "gata" de treabă. "Dacă Băsescu îşi menţine decizia de a-şi da demisia este cu totul altceva. Deci, este vorba de trei luni, chiar patru ţinând seama de două tururi, de toată bucătăria pe care o cunoaşteţi, şi atunci va trebui schimbată garnitura de la Cotroceni, pentru că efectiv nu mai avem preşedinte. E cu totul altă situaţie", a spus Văcăroiu. În cazul în care Băsescu va fi însă suspendat urmând să se facă referndum într-o lună, Văcăroiu va conduce ţara din biroul său de la Senat, perioada de interimat fiind mai scurtă în acest caz. Încurcat de tenis. "Să fiţi convinşi că am experienţa necesară pentru a gestiona problemele curente legate de instituţia prezidenţială. Deocamdată, după cum observaţi, sunt sănătos. Am o problemă foarte mare pentru că eu întotdeauna miercuri şi joi am tenis şi nu ştiu dacă mai am timp", a asigurat preşedintele Senatului când a fost întrebat dacă există posibilitatea ca interimatul să-l asigure preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu. "Nu mi-am dorit niciodată să fiu pus în situaţia să ţin temporar locul preşedintelui. Nu mă încălzeşte cu absolut nimic. Dacă vă imaginaţi cumva ce euforie pe Văcăroiu, o lună sau trei luni, nu am astfel de pasiuni. Mi-aş fi dorit să-mi duc la capăt mandatul de preşedinte al Senatului", a ţinut să precizeze Văcăroiu. (Carmen Vintilă)

ATITUDINE
"Conştiinţa mea îmi spune că, fiind prim-ministru, nu pot să plec de la considerente de ordin subiectiv, de la resentimente şi că trebuie să mă comport în această conjunctură politică ca prim-ministru. Astfel, vă anunţ că, dacă mâine va avea loc votul, voi fi în sală, dar nu voi vota"
Călin Popescu Tăriceanu
prim-ministru
OPTIMISM
"Sunt convins că PD-iştii ştiu să facă din Traian Băsescu un câştigător, aşa cum Traian Băsescu este un câştigător în viaţa publică din România. Susţinerea totală a PD pentru funcţia de preşedinte al României a lui Traian Băsescu nu se discută"
Emil Boc
preşedintele PD

PSD RĂMÂNE PE POZIŢIE
PSD va vota, aşa cum a anunţat, în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Liderul PSD, Mircea Geoană, a reiterat ieri acest lucru la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu senatorii şi cu deputaţii partidului. "Decizia PSD a fost şi rămâne consecventă. Parlamentul trebuie să decidă asupra gravităţii faptelor lui Traian Băsescu. Votul parlamentarilor noştri va fi în favoarea suspendării şi, pentru a elimina orice formă de speculaţii, votul va fi făcut la vedere", a spus Geoană, precizând că toţi cei 150 de parlamentari ai PSD vor fi prezenţi la şedinţa de plen. "Este o ocazie pentru România de a intra într-o nouă etapă şi de a alege un nou preşedinte", a conchis Geoană. (Carmen Vintilă)
PC, tot vot la vedere
Parlamentarii PC vor vota astăzi, în Parlament, "la vedere" pentru suspendarea lui Traian Băsescu "pentru a evita orice fel de dubiu", după cum a precizat preşedintele PC, Dan Voiculescu. El şi-a exprimat convingerea că preşedintele va fi suspendat şi l-a sfătuit pe acesta să-şi dea demisia înainte de a se întâmpla acest lucru. Liderul PC a mai precizat că deciziile Curţii Constituţionale "sunt urmarea şantajului venit din partea preşedintelui Traian Băsescu", dar că nu mai este necesară, rejudecarea cazului suspendării de către aceeaşi Curte "fie şantajabilă, fie neprofesionistă". "Dacă se va adeveri că sunt judecători şantajabili la CC, este obligatoriu ca aceştia să-şi dea demisia", a mai menţionat Dan Voiculescu. (Dana Piciu)

MĂSURI DE SIGURANŢĂ
Secretarul General al Camerei, Georgeta Ionescu, a trimis ieri o notă către Direcţia de Afaceri Interne a Parlamentului prin care arată că există solicitări (aproximativ 100) din partea mai multor cetăţeni de a fi prezenţi la comună de astăzi a Parlamentului. Ca urmare, ea cere Direcţiei să ia măsuri corespunzătoare pentru ca accesul cetăţenilor să se desfăşoare în deplină ordine şi sub strictă supraveghere. De asemenea, se cere instruirea vizitatorilor asupra obligaţiilor ce le revin pe parcursul şederii în plen "pentru a nu perturba desfăşurararea normală a lucrărilor şi a nu periclita prin acţiunile lor, sub nici o formă, integritatea persoanelor sau a bunurilor din Parlament. Secretarul general al Camerei cere totodată şi efectuarea controlului antitero pentru ca vizitatorii să nu pătrundă cu fluiere, bannere, obiecte de propagandă". În cazul în care vor exista perturbatori ai şedinţei, personalul de ordine este împuternicit să-i evacueze, iar dacă aceştia refuză, să apeleze la sprijinul SPP. (G.A., C.V.)
×