x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lungul drum al moţiunii PSD

Lungul drum al moţiunii PSD

de Lavinia Dimancea    |    18 Sep 2007   •   00:00
Lungul drum al moţiunii PSD
Sursa foto: Gabi Boholt/

Liderii PSD vor decide măine, in şedinţa Comitetului Executiv Naţional, textul final al moţiunii de cenzură. Deşi trebuia iniţiat pănă la 10 septembrie, demersul a inaintat anevoios, impotriva lui ridicăndu-se voci grele din partid. Din cauza divergenţelor, Mircea Geoană a ajuns să fie ameninţat cu debarcarea din fruntea PSD.
• Textul integral al moţiunii PSD - 1000 de zile de haos (format doc)

 • Textul integral al moţiunii PSD - 1000 de zile de haos (format doc)

Liderii PSD vor decide măine, in şedinţa Comitetului Executiv Naţional, textul final al moţiunii de cenzură. Deşi trebuia iniţiat pănă la 10 septembrie, demersul a inaintat anevoios, impotriva lui ridicăndu-se voci grele din partid. Din cauza divergenţelor, Mircea Geoană a ajuns să fie ameninţat cu debarcarea din fruntea PSD.


Drumul moţiunii de cenzură, cerută cu insistenţă de lideri ai PSD pentru a clarifica statutul partidului - in opoziţie sau la putere - , a inceput in urmă cu mai bine de o lună şi a fost unul sinuos. In ciuda angajamentului iniţial, demersul a fost amănat şi a generat mari tensiuni in partid. Filmul evenimentelor din PSD scoate in evidenţă ezitările şi conflictele cu care se confruntă partidul de căteva săptămăni.

14 august. Reuniţi intr-o intălnire informală la Bran, liderii PSD decid iniţierea unei moţiuni de cenzură pănă la data de 10 septembrie. Mircea Geoană declară că "Guvernul Tăriceanu a pierdut increderea romănilor şi a majorităţii partidelor politice romăneşti" şi arată că ponderea pe care PSD o deţine in Parlament şi rezultatele obţinute la scrutinul din 2004 indreptăţesc formaţiunea să facă parte din guvernare.

15 august. Vicepreşedintele Liviu Dragnea declară că PSD va accepta să formeze noul guvern numai cu condiţia ca Mircea Geoană să preia funcţia de prim-ministru.

16 august. Mircea Geoană anunţă, la Zalău, că doreşte să fie premier şi susţine că decizia de a introduce moţiunea este una fermă.

17 august. Aflat la Baia-Mare, Mircea Geoană declară că moţiunea de cenzură va fi introdusă chiar la inceputul sesiunii parlamentare, pentru ca partidul să aibă timp să intocmească proiectul de buget pe anul 2008. Preşedintele PRM, C.V. Tudor, anunţă că partidul său nu va vota moţiunea de cenzură, iar premierul Tăriceanu ii acuză pe social-democraţi că prin această acţiune "incearcă marea cu degetul".

20 august.
Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, susţine că departamentele de specialitate ale formaţiunii vor finaliza in maximum zece zile textul moţiunii de cenzură, care va fi "de ordin politic" şi se va constitui intr-o "critică a guvernării de dreapta din ultimii doi ani şi jumătate". Premierul Tăriceanu declară că PNL nu ia in calcul o guvernare alături de PSD. Liderul democrat Emil Boc anunţă şi el că PD exclude orice colaborare politică şi guvernamentală cu PSD.

21 august. Geoană face apel la preşedintele Băsescu pentru a crea condiţiile instalării unui nou guvern. Purtătorul de cuvănt al conservatorilor, Bogdan Ciucă, spune că PC va decide dacă va vota moţiunea de cenzură in funcţie de motivele invocate in această moţiune, dar şi de ceea ce ar urma in cazul demiterii actualului Guvern. Preşedintele Traian Băsescu răde cu poftă cănd este intrebat despre dorinţa liderului PSD, Mircea Geoană, de a deveni premier. In PSD incep să apară tot mai multe voci impotriva moţiunii de cenzură.

23 august. Preşedintele PD, Emil Boc, se declară convins că PSD va găsi "diverse motive" pentru ca moţiunea de cenzură pe care a anunţat că o va depune să nu treacă, urmănd să se inregistreze un absenteism ridicat la vot din partea parlamentarilor social-democraţi. Geoană este convins insă că toţi parlamentarii partidului vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii impotriva Guvernului şi vor vota in favoarea ei.

27 august.
Pesediştii decid prin vot, in şedinţa Comitetului Executiv Naţional, depunerea moţiunii de cenzură la inceputul sesiunii parlamentare. Geoană anunţă că liderii partidului au luat o decizie şi cu privire la disciplina votului in Parlament, dănd asigurări că toţi parlamentarii social-democraţi vor vota pentru aprobarea moţiunii.

1 septembrie. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară la Şcoala de vară a TSD că momentul iniţierii moţiunii de cenzură este unul delicat, iar consecinţele politice trebuie bine calculate, PSD riscănd să intre din nou in izolare politică. "Părerea mea este să lucrăm cu inţelepciune şi flexibilitate, să nu ne repezim intr-o groapă cu lei din care să nu mai ştim cum să ieşim", spunea Iliescu, referindu-se la eventualele negocieri care vor avea loc inainte şi după depunerea moţiunii de cenzură.

3 septembrie. Ion Iliescu reia criticile faţă de intenţia PSD de a depune o moţiune de cenzură, apreciind că o eventuală renunţare a PSD la acest demers nu ar fi considerată o dovadă de slăbiciune. El spunea că dărămarea unui guvern care are susţinere de 20% nu este o "treabă chiar atăt de complicată", dar trebuie avut in vedere "ce şanse sunt să se obţină ceva mai bun". Secretarul general Titus Corlăţean dă asigurări insă că nu există posibilitatea ca PSD să renunţe la moţiune.

6 septembrie. Liderul PSD Mircea Geoană, se intălneşte cu cel al PC, Dan Voiculescu, şi anunţă că discuţiile dintre social-democraţi şi conservatori privind susţinerea moţiunii de cenzură vor continua in perioada următoare, aşteptăndu-se ca o decizie in acest sens să fie luată de un for statutar al PC. Vicepreşedintele PSD Victor Ponta susţine că parlamentarii social-democraţi care nu vor vota moţiunea de cenzură se pot considera excluşi din PSD. In partid circulă informaţia că moţiunea va fi depusă la 12 septembrie, deşi era anunţată pentru 10.

9 septembrie. "Nu ascund că această moţiune a produs deranj şi in interiorul PSD. Unora le este teamă din motive personale, legate de dosare sau afaceri private, fără nici o legătură cu interesul partidului. (...) Concret, se tem cei cu dosare grele, cei care ţin cu dinţii de putere, cei care nu lasă loc generaţiilor tinere, politicienii roşi de vulnerabilităţi, depăşiţi de timpuri şi de evenimente, inclusiv de la PSD", declară Geoană intr-un interviu pentru Rompres, făcănd aluzie la Ion Iliescu şi Adrian Năstase, critici ai moţiunii de cenzură.

10 septembrie. "E o imprudenţă din partea lui (Mircea Geoană - n.r.) măcar să facă apel la aşa ceva. E şi neloial şi necolegial şi deformează sensul discuţiei", comentează Ion Iliescu afirmaţiile lui Geoană. După şedinţa BPN, Geoană anunţă că depunerea moţiunii de cenzură este amănată pentru următoarea săptămănă aceasta pentru a nu se suprapune cu momentul "sensibil" al alegerii noului Patriarh (n.r. - miercuri, 12 septembrie). Se decide ca textul acesteia să fie discutat in cadrul Comitetului Executiv Naţional, programat pentru marţi, 18 septembrie. In şedinţa de grup a deputaţilor, Adrian Năstase işi exprimă nemulţumirea faţă de modul in care actuala conducere a partidului işi tratează propriii parlamentari, iar Miron Mitrea invocă ideea convocării Consiliului Naţional. Din cauza disensiunilor pe marginea moţiunii, străngerea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură se sistează pănă la Comitetul Executiv Naţional.

11 septembrie. Ion Iliescu declară că in cazul in care nu se obţine susţinerea moţiunii de cenzură, in urma negocierilor PSD cu celelalte partide, s-ar putea renunţa la depunerea moţiunii. In aceeaşi zi, liderul PSD Sector 1, Dan Tudorache, cere şi primeşte mandat din partea organizaţiei pentru sancţionarea parlamentarilor PSD care nu semnează sau nu votează moţiunea de cenzură. Cei vizaţi: Năstase şi Iliescu.

12 septembrie. Geoană dă de inţeles că, dacă PNL ar fi de acord simultan cu trei condiţii - corectarea activităţii actualului Guvern, introducerea in programul de guvernare a temelor sociale şi asigurarea unei majorităţi stabile - , PSD ar renunţa la depunerea moţiunii de cenzură.

13 septembrie. Adrian Năstase propune conducere colectivă pentru PSD. Intr-un interviu pentru Rompres, fostul premier spune că această propunere ar fi o soluţie temporară, "menită să ii aducă inapoi pe toţi cei care reprezintă un curent important din partid şi care să ajute, cumva, la revenirea noastră".

18 septembrie. Ar fi trebuit să aibă loc Comitetul Executiv Naţional. Şedinţa a fost amănată pentru măine. Asta intr-un moment in care in partid se discută despre schimbarea lui Geoană şi convocarea unui Congres extraordinar. Se spune că liderul PSD nu ar mai avea deloc susţinere in răndul vicepreşedinţilor, iar prietenia cu grupul de la Cluj este de domeniul trecutului de multă vreme. La acest moment, mari rivali ii sunt Iliescu, Năstase şi Mitrea.

×