x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lupta pe ciolan, dusa in Parlament

Lupta pe ciolan, dusa in Parlament

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    06 Dec 2006   •   00:00
Lupta pe ciolan, dusa in Parlament

Partidele din Alianta si-au impartit posturile ramase vacante in Guvern dupa trecerea conservatorilor in Opozitie, impiedicandu-se in ultimul moment de prevederile Constitutiei care cer OK-ul Parlamentului. Cititi si: PC ia in calcul suspendarea lui Traian BasescuSondaj - Romanii nu vor anticipatePD a pornit cu sapte si a ajuns la noua ministere

Toader, pe mana Parlamentului

PROCEDURI - Basescu intervine cu Constitutia peste Tariceanu, Vosganian scapa nevotat
Guvernul Tariceanu cere votul Parlamentului pentru numirea democratului Mircea Toader la Ministerul Economiei. Incercarea Coalitiei de a-si asigura majoritatea parlamentara da astfel primul test. Cine-l va vota pe pedistul Toader?

Singurul ministru ca va avea nevoie de votul Parlamentului pentru a fi validat in functie este Mircea Toader, propus pentru sefia Ministerului Economiei si Comertului. In schimb, liberalii Varujan Vosganian, vicepremier, si Dan Motreanu, ministrul Agriculturii, vor fi investiti in functie prin decret prezidential, la propunerea premierului. La aceasta solutie au ajuns presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintii celor doua Camere parlamentare, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, in urma unei dupa-amieze intregi de consultari. Surse liberale spun ca problema neconstitutionalitatii numirii noilor ministri a ridicat-o chiar presedintele Traian Basescu. In urma discutiilor solutia a fost ca doar Toader sa intre in Parlament. Acesta preia un post detinut de un partid care se retrage din Guvern, lucru care activeaza articolul 85 aliniatul 3 din Constitutie, care vorbeste de necesitatea unui vot in Parlament in cazul schimbarii componentei politice a Executivului. In celelalte cazuri, este vorba de o simpla remaniere guvernamentala. Dan Motreanu preia un minister care era oricum al liberalilor. Cat despre Varujan Vosganian, el fusese propus pentru postul conservatorului Bogdan Pascu, insa, pentru a nu mai trece prin Parlament, liberalii au facut o inversare de posturi cu PD si il numesc pe Vosganian in locul democratului Gheorghe Pogea, inversare de portofolii care are deja un precedent, in cazul Ministerului Apararii. Pentru ca structura Executivului sa nu se modifice, postul de vicepremier detinut de conservatorul Bogdan Pascu va ramane vacant. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca votul de investitura pentru Mircea Toader va fi programat pentru ziua de luni, audierile in comisiile de specialitate urmand sa aiba loc joi. "Pentru a inlatura orice dubii sau aparenta ca se incearca evitarea Parlamentului, am decis ca cea mai buna formula este aceea de prezentare in Parlament a domnului Toader. Daca nu se acorda 235 de voturi in favoarea sa, atunci postul ramane vacant si premierul trebuie sa faca o alta propunere", a explicat Olteanu.

COMPOZITIA PROBLEMA. Potrivit articolului 85, aliniatul 3, din Constitutie, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele poate semna decretul de numire a noilor ministri numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru. "Guvernul are mai multe nuante politice. Daca una dintre ele iese, atunci se schimba compozitia politica si este necesar ca Parlamentul sa se pronunte din nou asupra acestui acord dintre liderii politici. Nu e nevoie sa fie supus votului tot guvernul, ci doar noul ministru propus in locul celui remaniat", a explicat, pentru Jurnalul National, profesorul de Drept constitutional Ioan Muraru, Avocatul Poporului. Liderii Aliantei, in frunte cu premierul Tariceanu si presedintele PD Emil Boc, nu au fost de aceasta parere nici luni, in sedinta Aliantei, nici ieri, pana la interventia sefului statului. Dupa sedinta CEx al PNL, de ieri dimineata, premierul isi afisa siguranta ca noii ministri vor fi investiti la Cotroceni pana la sfarsitul zilei: "Nu s-a schimbat configuratia politica a Guvernului, partidele din coalitie sunt cele care au fost votate in Parlament, deci nu s-a schimbat nimic". Emil Boc, profesor de drept si membru al Comisiei Constitutionale, sustinea acelasi lucru potrivit Newsin chiar cand Basescu se afla la Guvern.

CAPCANA? Mircea Toader are nevoie de 235 de voturi, in conditiile in care PNL, PD, UDMR si grupul minoritatilor insumeaza doar 188 de voturi. Ca atare, democratul sta la mana grupului de platformisti (30 parlamentari) si a independentilor (21 parlamentari). Daca el va fi respins, primul-ministru trebuie sa faca o noua propunere. Daca si aceasta va pica... "Anticipate!", spunea vesel ieri un lider important al PD.

ORBAN, SUPARAT
Daca PD l-a nominalizat pe Mircea Toader inca de luni seara, liberalii au decis propunerile in sedinta Comitetului Executiv de ieri dimineata. Varujan Vosganian a fost desemnat sa preia postul de vicepremier, iar Dan Motreanu pe cel de ministru al Agriculturii. Tariceanu a anuntat la inceputul sedintei numele vehiculate pana acum pentru Ministerul Agriculturii, dandu-le fiecaruia cuvantul. In cursa nu ramasesera insa decat Ludovic Orban (foto) si Dan Motreanu. Surse din PNL spun ca decizia de a-l vota pe Motreanu a fost luata inca de luni seara, iar Orban, sigur pana ieri-dimineata ca va prelua postul, a fost lasat de Tariceanu sa-si faca campanie pentru un fotoliu deja ocupat. In final, Motreanu a obtinut 12 voturi favorabile si Orban 4. "Probabil ca a fost preferat Dan Motreanu pentru ca nu este perceput ca un «prieten» al lui Traian Basescu. Sper ca prin acest gest s-a vazut ca sunt departe de a face parte din grupul Tariceanu", a spus Orban. Desi candidat unic, si Vosganian a fost supus votului, obtinand 14 voturi pentru si doua impotriva. (M.I., D.P.)

×
Subiecte în articol: tariceanu politic parlament toader motreanu