x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Macovei şi EBA au VOTAT ÎMPOTRIVA numirii românului Leonard Orban la Curtea Europeană de Audit

Macovei şi EBA au VOTAT ÎMPOTRIVA numirii românului Leonard Orban la Curtea Europeană de Audit

26 Sep 2012   •   17:08
Macovei şi EBA au VOTAT ÎMPOTRIVA numirii românului Leonard Orban la Curtea Europeană de Audit

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ miercuri seara, la Comisia de Control Bugetar din PE, pentru postul de la Curtea Europeana de Audit, dupa ce a primit 14 voturi "impotriva" si 12 voturi "pentru".

Catalin Ivan, liderul delegatiei de europarlamentari ai PSD si membru al Comisiei respective, a declarat Mediafax ca grupurile socialist si liberal au votat favorabil lui Orban, insa voturile impotriva au venit din partea popularilor europeni, printre acestia numarandu-se si unii europarlamentari PDL.

El i-a indicat pe Monica Macovei, membru al acestei Comisii a PE, insa si pe Elena Basescu, Sebastian Bodu si Traian Ungureanu, care ar fi fost "mobilizati de Macovei" sa vina sa voteze impotriva lui Orban.

"Pe mine m-au mintit chiar in timpul votului, ca vor vota pentru, voturile arata clar insa ca au votat impotriva", a declarat Ivan.

De asemenea, el a aratat ca prin acest vot de respingere a lui Orban, PDL a sacrificat interesul national pentru interesul de partid si al lui Traian Basescu.

"Este inca o dovada ca PDL sacrifica interesul national pentru interesul de partid, nu ii intereseaza absolut deloc imaginea Romaniei, ci doar interesele lui Traian Basescu. Nu au nicio traire nationala, nu ii intereseaza de romani. Nu pot sa cred ca nu il consider bun pe Orban, pentru ca a fost ministru in guvernarea PDL. Atunci era bun, acum nu mai e. Ei au avut sarcina de la Bucuresti sa voteze impotriva si s-au executat", a declarat Ivan.

El a aratat ca votul negativ al popularilor europeni este cu atat mai inexplicabil cu cat "audierile au decurs foarte bine, iar Orban a raspuns foarte bine la intrebari".

De altfel, Ines Ayala Sender, raportorul proiectului de raport pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi, propusese un aviz favorabil, ulterior recurgandu-se la vot.

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban in postul de la Curtea Europeana de Conturi presupunand si obtinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum si un aviz al Consiliului European.

Cu toate acestea, in proiectul raportului scris de la audierea sa, publicat pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, Orban are o intrebare daca isi va retrage candidatura in cazul unui aviz negativ, iar raspunsul sau este ca va renunta la candidatura.

×