x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE ramane intr-un picior - Basescu nu-l vrea pe Cioroianu la Externe

MAE ramane intr-un picior - Basescu nu-l vrea pe Cioroianu la Externe

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    23 Feb 2007   •   00:00
MAE ramane intr-un picior - Basescu nu-l vrea pe Cioroianu la Externe

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca se mai gandeste daca accepta sa semneze decretul de numire a liberalului Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe, intrucat acesta nu are nici un fel de experienta in domeniu.

Ministerul de Externe continua sa fie prins in conflictul dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu. Dupa ce premierul l-a demis practic pe Mihai Razvan Ungureanu - un liberal aflat in relatii bune cu seful statului - pentru "pacatul" de a nu-l fi informat despre cei doi romani retinuti in Irak, presedintele refuza acum sa-l numeasca pe succesorul nominalizat de PNL, Adrian Cioroianu. Informatia a aparut neoficial la inceputul saptamanii, cand Tariceanu l-ar fi informat pe presedinte despre optiunea conducerii PNL, iar acesta i-ar fi raspuns ca Cioroianu nu are capacitatea sa continue ce a facut Ungureanu pentru politica externa a Romaniei.

REFLECTIE. Ieri, Traian Basescu si-a confirmat pozitia. "Pentru moment, sunt in situatia in care reflectez la propunerea primului-ministru, plecand de la premisa ca, la mijloc de mandat, intr-un exercitiu, fie ca este exercitiu guvernamental sau prezidential, Ministerul de Externe nu poate fi o institutie in care sa incepi sa inveti", a declarat el, la intoarcerea din Egipt, unde a fost insotit si de ministrul demisionar, Razvan Ungureanu. Aflat in Japonia, premierul Tariceanu s-a limitat la a spune ca a indeplinit "procedurile" prevazute de Constitutie, adica a transmis Cotroceniului propunerea pentru preluarea portofoliului Externelor. Asteptandu-se la un raspuns negativ din partea sefului statului, liberalii il tin de rezerva, ca interimar pana la restructurare, pe Cristian David, ministru pentru Controlul programelor cu finantare europeana.

NO COMMENT. In schimb, Basescu s-a abtinut sa comenteze afirmatiile facute de premierul Tariceanu, aflat in vizita in Japonia, in legatura cu schimbul de replici pe care cei doi oameni de stat l-au avut in direct la TVR. "In ce priveste corespondenta de la distanta, nu am nici un comentariu", a spus Basescu. Nici in privinta deciziilor Curtii Constitutionale in legatura cu Legea referendumului si cu motiunea Macovei nu a afirmat decat: "Am luat-o ca pe orice alta decizie a Curtii Constitutionale. Adica: asta e!".

IRAK - RAMANEM PE POZITII
Decizia Marii Britanii de a micsora numarul trupelor din Irak nu atrage si retragerea trupelor noastre, a declarat seful statului, aratand ca Marea Britanie a decis sa retraga 1.500 de militari din cei 7.500 de militari dislocati in Basra, in conditiile in care Romania are la Basra o companie pentru protectia personalului ONU "care nu e luata in consideratie ca efective cu care participam la misiunile aliatilor". "Lucrurile nu trebuie exagerate" privind deciziile Marii Britanii referitoare la Irak, a spus el, in conditiile in care oricum situatia din Irak ar fi "mai complicata decat pare", iar "ostilitatea majora nu mai e in functie de fortele aliate, ci fata de gruparile irakiene, sunniti si siiti". "Romania va trebui sa continue sa-si mentina cuvantul dat la un moment dat, cand aveam mare nevoie de sprijinul SUA pentru intrarea in NATO. (...) Noi avem de corectat niste suspiciuni asupra capacitatii noastre de a ramane aliati, daca ne uitam un pic in istorie", a spus Traian Basescu. Ministerul de Externe va prezenta presedintelui, premierului si CSAT "o analiza aprofundata" ca urmare a anuntului Marii Britanii si Danemarcei de redimensionare a trupelor lor din Irak, precum si a motivatiilor invocate de Guvernele acestor tari.

×
Subiecte în articol: basescu politic