x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE şi Camera Deputaţilor se dezic de vizita a patru parlamentari români în Taiwan

MAE şi Camera Deputaţilor se dezic de vizita a patru parlamentari români în Taiwan

08 Aug 2013   •   18:11
MAE şi Camera Deputaţilor se dezic de vizita a patru parlamentari români în Taiwan
Sursa foto: Facebook

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că dezaprobă abordarea celor patru parlamentari care au fost recent în Taiwan fără să aibă mandat din partea statului român.

"Dezavuez abordarea celor patru parlamentari, faptul ca s-au prelevat de calitatea de deputat şi au fost primiţi acolo oficial, fără ca să aibă un mandat din partea statului român. Dar parlamentari cu experienţă ar trebui să fie mai reţinuţi în a accepta vizite oficiale plătite de oficiali străini, care nu au relaţii oficiale cu statul român", a spus Zgonea la România TV.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone nerecunoscute de România, precum Taiwan, şi a anunţat că şeful diplomaţiei a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei.

Precizarea MAE vine după ce presa a relatat că patru deputaţi, respectiv independentul Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu, au fost recent în Taipei.

"Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziţia României privind respectarea principiului "o unică Chină" ("one China policy") şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză", se arată într-un comunicat al MAE remis AGERPRES.

Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că "toate instituţiile statului trebuie să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză".

"MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. în continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare", se arată în comunicatul MAE.

Diplomaţia română afirmă că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu.

"Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document", menţionează MAE.

Camera Deputaţilor a precizat că deplasarea efectuată de grupul de parlamentari români în Taiwan nu a fost una oficială şi nu a fost aprobată de conducerea forului legislativ.

×
Subiecte în articol: parlamentari viziita taiwan