x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mai multe portofolii in noul Guvern

Mai multe portofolii in noul Guvern

05 Feb 2004   •   00:00

Guvernul se pregateste de restructurare. In aceste zile, in laboratoarele Palatului Victoria se pritoces te noua formula a Executivului.

"Jurnalul National" va prezinta varianta de lucru a restructura rii, alcatuita pe baza informatiilor facute publice de insusi premierul Adrian Nastase. Structura Cabinetului Nastase va fi definitivata dupa 6 februarie, cand presedintele Ion Iliescu va reveni din turneul in India si Indonezia. Restructurarea Guvernului este in primul rand o operatiune de imagine. Improspatarea structurii Executivului este un eveniment bine receptat de electorat, care, intr-un an electoral ca 2004, poate sa aduca voturi pentru PSD. De aceasta data, restructurarea se va face privind cu un ochi la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Noua formula de executiv va presupune reinfiintarea Ministerului Mediului si crearea unei Autoritati Nationale pentru Turism, doua dintre capitolele de negociere delicate, pe care Romania trebuie sa le inchida anul acesta. Pana acum, Mediul si Turismul au functionat ca departamente in cadrul Ministerului Agriculturii, respectiv la Ministerul Transporturilor. Decizia luata in iunie 2003, cand a avut loc prima restructurare guvernamentala, nu a fost una fericita. Acest lucru a fost recunoscut chiar de premierul Nastase care, la mijlocul lunii ianuarie, aprecia ca "in domeniul turismului nu a fost gasita cea mai buna formula institutionala". Schimbarea ministrilor neperformant i, in special a celor criticati de Comisia Europeana in raportul de tara pe 2003, este si ea o varianta luata in calcul. In acest context, sunt voci care spun ca scaunul ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu, se clatina serios.

Vicepremieri
Noua structura a Guvernului va ingloba doua posturi de vicepremieri. Constitu- tional, ei vor avea titulatura de ministru de stat coordonator al ministerelor economice, respectiv al celor din domeniul social. Cele mai vehiculate nume pentru a prelua aceste functii sunt Dan Ioan Popescu, pentru zona economica, si Ioan Rus, pentru cea sociala, unde in carti mai sunt Marian Sarbu si Miron Mitrea. Premierul Nastase va coordona ministerele cu integrarea europeana, politica externa si aparare.
Delegarea unor atributii ii va da posibilitatea lui Nastase sa pregateasca in tihna asaltul final pentru cucerirea Dealului Cotrocenilor. In privinta Ministerului Mediului, cel mai vehiculat nume este cel al Rovanei Plumb, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. Nu este exclusa nici desfiintarea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) si organizarea sportului romanesc intr-un singur for, care sa incorporeze Comitetul Olimpic Roman si toate federatiile. Aceasta solutie a fost propusa deja de seful ANS, Teodor Morariu.

PNL il acuza pe Nastase de lasitate
PNL nu va vota restructurarea "electorala" a Cabinetului Adrian Nastase. "Romania nu are nevoie de un "Guvern-acordeon", care sa fie marit sau micsorat dupa interesele PSD", a declarat ieri purtatorul de cuvant al partidului, deputatul Eugen Nicolaescu (foto). Liberalii considera ca restructurarea va insemna, de fapt, momentul oficial de intrare in campanie electorala pentru prezidentiale a premierului Adrian Nastase. "Abandonarea explicita, de catre Nastase, a raspunderilor de prim-ministru este profund imorala si daunatoare. Condamnam maniera necinstita si lasa in care premierul isi pregateste candidatura pentru prezident iale", a spus Nicolaescu. El a adaugat ca reinfiint area a doua ministere arata clar esecul restructurarii din iunie 2003

Parlamentul va aproba legea restructurarii
Aprobarea noii structuri a Guvernului este o atributie a Parlamentului. Pentru aceasta, Executivul va elabora un proiect de lege privind noua sa structura, pe care il va depune la Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. Actul normativ va urma traseul legislativ obisnuit. El va fi dezbatut in comisiile parlamentare de specialitate. Raportul de fond pe marginea proiectului de lege elaborat de Guvern va fi intocmit de Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor, in timp ce comisiile economice vor fi solicitate sa avizeze actul normativ. Ultimul pas va fi adoptarea legii de catre plenul reunit al Parlamentului. In plen, premierul Nastase prezinta noua structura a Guvernului, ocazie cu care poate anunta si persoanele care vor ocupa pozitiile de vicepremieri, precum si numele noilor ministri. Seful Executivului poate face insa acest lucru si ulterior, pentru ca, in acest caz, nu mai este nevoie de o aprobare a Parlamentului. Dupa instalarea lor, noii ministri vor depune juramantul in fata presedintelui Ion Iliescu
( SILVIU SERGIU )

×
Subiecte în articol: politic nastase