x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mai uşor în PD-L cu democraţia

Mai uşor în PD-L cu democraţia

de Gabriela Antoniu    |    20 Feb 2008   •   00:00
Mai uşor în PD-L cu democraţia
Sursa foto: Karina Knapek/

Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica declară pe de o parte că, dacă vor câştiga ale­ge­rile, liberal-democraţii vor iniţia un nou mod de a guverna România prin promovarea unor oameni competenţi, iar pe de altă parte anunţă suspendarea timp de doi ani a democraţiei interne de partid. • Moţiunea PD-L, adoptată de deputaţi

Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica declară pe de o parte că, dacă vor câştiga ale­ge­rile, liberal-democraţii vor iniţia un nou mod de a guverna România prin promovarea unor oameni competenţi, iar pe de altă parte anunţă suspendarea timp de doi ani a democraţiei interne de partid.

La sfârşitul lunii trecute, vice­preşedintele PD-L Valeriu Stoica a participat la o dezbatere intitulată “Valorile şi principiile dreptei”, prilej cu care a declarat că PD-L, ca partid popular, va câştiga alegerile locale şi par­la­mentare din acest an şi şi-a exprimat teama cu privire la ce se va în­tâmpla după alegeri, dacă acest partid va demonstra că iniţiază un nou mod de a conduce România. “PD-L va câştiga alegerile locale şi parlamentare, nu am nici o teamă. Teama mea este alta, ce vom face după ce ajungem la guvernare”, a declarat vicepreşedintele PD-L, adăugând că democrat-liberalii vor iniţia un nou mod de guvernare. “Nu poţi să fii eficient dacă nu eşti cinstit şi dacă nu promovezi oameni competenţi. PD-L va fi în măsură să demonstreze că iniţiază un nou mod de a guverna în România”, a mai spus Valeriu Stoica. Declaraţiile de atunci ale lui Stoica au fost aplaudate şi privite ca un moment de fineţe şi luciditate po­litică, chiar dacă sinucigaşe. Numai că, la aproape două săptă­mâni, Valeriu Stoica a făcut alte declaraţii care, puse faţă în faţă cu cele din ianuarie, duc la concluzia că atunci liderul PD-L a făcut greşeala de a gândi cu voce tare.

 

SUSPENDARE. Aflat sâm­bă­ta trecută la prima şedinţă a Co­le­giu­lui Director Judeţean PD-L Vâl­cea, Valeriu Stoica afirma că “stabi­li­rea noilor conduceri ale structurilor locale şi judeţene ale Partidului Democrat-Liberal presupune suspendarea democraţiei interne. Este un proces administrativ, pe care îl parcurgem în urma fuziunii PD cu PLD, şi care presu­pu­ne suspendarea temporară a de­mocraţiei interne de partid. Aceasta este regula fuziunii. Timp de doi ani de acum înainte

PD-L devine o armată care trebuie să câştige toate alegerile. Nici un partid serios nu desfăşoară demo­cra­ţie internă atunci când are de dus bătălii ex­ter­ne”, a spus vice­pre­şedintele PD-L. Stoica a adăugat că “între 2009 şi 2012 vom avea tot timpul să ne lup­tăm între noi. Până atunci avem de luptat cu PSD, PNL, PRM şi PC. Ei sunt inamicii noştri. Noi, până atunci, în interiorul PD-L, suntem şi vom fi foarte buni prie­teni”. Cu alte cuvinte, prietenie şi o dis­cipli­nă de fier, ca în orice armată. Întrebarea e în acest caz cum se mai pot afirma în PD-L acei oameni “com­petenţi” prin care partidul lui Emil Boc vrea să iniţieze “un nou mod de a guverna în România”? Sus­pen­dând democraţia internă din partid, aşa cum declară Valeriu Stoica?

PLD, reînviat la Buzău

Liderii mişcării Forţa Inde­pen­dentă, constituită la Buzău de Lucian Sălcuţan, au anunţat în­ceperea demersurilor pentru re­înfiinţarea PLD, considerând că “identitatea liberală este ame­nin­ţată”. “PNL este în degrin­goladă, în dezmembrare (...), iar cei care odinioară au avut un pro­iect co­mun numit PLD s-au dizolvat prea uşor în PD, partid care în­ghite tot, un adevărat aspirator de conştiinţe politice. Prin op­ţiu­nea populară şi prin lipsa de preocupare doctrinară, PD-L va lăsa liberalismul din România orfan, iar scena politică incompletă şi mult dezechilibrată spre stânga”, a declarat Sălcuţan. În opinia sa, Stoica şi Stolojan “s-au înşelat amarnic când s-au lăsat înghiţiţi de peştele mai mare, PD”.

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

 

Citiţi şi: Moţiunea PD-L, adoptată de deputaţi

×
Subiecte în articol: politic partid stoica pd-l valeriu stoica