x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maia Sandu repetă scenariul Iohannis-Ponta?

Maia Sandu repetă scenariul Iohannis-Ponta?

de Marius Gîrlașiu    |    01 Noi 2016   •   20:15
Maia Sandu repetă scenariul Iohannis-Ponta?

Scenariul alegerilor prezidenţiale din 2014, atunci când Klaus Iohannis a recuperat o diferenţă de zece procente faţă de Victor Ponta, s-ar putea repeta pe 13 noiembrie la Chișinău. Politicienii români sunt convinși că tinerii proeuropeni vor decide soarta alegerilor de peste Prut în turul al doilea, iar Maia Sandu (38,2%) îl va învinge pe socialistul Igor Dodon (48,5%) în cursa pentru președinţia Republicii Moldova.

Indiferent de culoarea politică, liderii de la Bucureşti au felicitat-o pe Maia Sandu, după ce candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate a reuşit să împingă soarta alegerilor de peste Prut în al doilea tur de scrutin. „Maia Sandu reuşeşte intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38%, în condiţiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi. Duminică, 13 noiembrie, Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale cu 53% şi Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România, în condiţiile în care prezenţa la vot va depăşi 55 la sută”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. Fostul premier Adrian Năstase a comentat şi el rezultatul alegerilor de la Chişinău. „Primul tur al alegerilor de la Chişinău ne-a arătat că există o fractură în Republica Moldova. Pare că opţiunea prorusă s-a dezvoltat în ultimii ani şi datorită exceselor de tip unionist de la Bucureşti. Pentru unele câştiguri de politică internă, electorale, în România, au fost create reflexe de respingere în unele din zonele nehotărâte de la Chişinău. Mă bucur că unii dintre candidaţii proeuropeni au înţeles nevoia concentrării voturilor pe un singur candidat. Următoarele două săptămâni vor fi decisive. Poate că tinerii îşi vor exprima, în sfârşit, opţiunea. Poate că nu doar 8.500 de cetăţeni cu dublă cetăţenie din România vor vota în al doilea tur de scrutin. Succes Maia Sandu!”, a scris Năstase într-o analiză pe blogul personal.

Ghinea: „Băsescu e de vină!”

Candidat pe listele USR pentru alegerile parlamentare, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, l-a învinuit însă pe Traian Băsescu pentru diferenţa care există astăzi între candidatul prorus şi reprezentanta proeuropenilor de la Chişinău. „Este trist în primul rând pentru că se putea mai mult, mai bine şi la momentul necesar. Cum ar fi fost dacă Traian Băsescu, după ce a luat excelenta decizie privind donarea a 100 de milioane de euro Moldovei, nu ar fi luat catastrofala decizie de a-i da pe mâna Elenei Udrea? La un minister care avea zero experienţă şi zero expertiză ca donator extern”, a scris Ghinea pe Facebook. „În perioada următoare, campania electorală din Republica Moldova se va concentra pe linia de separaţie între Est si Vest. Republica Moldova se află la o răspântie istorică. Situaţia economică este dramatică, iar singurii parteneri interesaţi sincer de a fi alături de Republica Moldova sunt România şi institutiile financiare internaţionale”, a comentat şi fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

 

Am văzut cum românii de peste Prut le-au stricat socoteala candidaților apropiați de Moscova și oligarhilor care încalcă legile democratice și statul de drept. Am văzut cum moldovenii au dat o șansă unei femei curajoase, care crede într-o țară curată și într-un viitor european al Republicii Moldova. Bravo români de peste Prut, bravo Maia! Clotilde Armand, lider USR

×
Subiecte în articol: maia sandu