x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Majoratul CPUN s-a lăsat cu strigături

Majoratul CPUN s-a lăsat cu strigături

de Carmen Vintila    |    13 Feb 2008   •   00:00
Majoratul CPUN s-a lăsat cu strigături

Nica Leon s-a trezit ieri în 1990 şi a transformat aniversarea a 18 ani de la înfiinţarea CPUN în circ, cu schimburi de replici acide, aşa cum se întâmpla odinioară la şedinţele Consiliului. Ţinta lui predilectă a fost Ion Iliescu, cel care a şi constatat că Nica Leon nu s-a "înzdrăvenit" între timp şi că "îi lipseşte ceva". VIDEO

PARLAMENT ● Nica Leon s-a trezit ,in urm,a cu 18 ani
Cepeuniştii s-au adunat ieri la Palatul Parlamentului să sărbătorească împlinirea a 18 ani de la înfiinţarea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN). În loc de zâmbete şi voie bună, invitaţii au asistat la jigniri şi la înjurături. Protagoniştii? Nica Leon şi Ion Iliescu.


Sala Drepturilor Omului a fost ieri locul unde aproape 100 dintre membrii celui mai scurt Parlament din istoria postdecembristă, cum a fost botezat CPUN-ul, s-au întâlnit pentru a bea o cupă de şampanie şi a rememora vremurile apuse. Posibil pentru ultima dată. De la nostalgie, cuvânt ce ar fi trebuit să descrie atmosfera unei astfel de reuniuni, oaspeţii au trecut la tărăboi. Cu zâmbetul pe buze, bucuros să vadă chipurile celor care i-au fost colegi în Dealul Mitropoliei, Ion Iliescu a intrat în sala pregătită pentru marea întâlnire. Cepeuniştii s-au strâns ciorchine în jurul lui. Apoi, preşedintele fondator al PSD a început un tur al mesei rotunde pentru a da mâna cu toţi invitaţii. A ajuns şi la Nica Leon. "Eu nu dau mâna cu tine, mă! Eşti un criminal, băi animalule! Nu tu ai făcut Revoluţia. Aia a fost o lovitură de stat. Ţi-am salvat viaţa, măi animalule! Să te... în gură", a ţipat Leon. "Du-te, mă... Puşlama ai fost şi în CPUN, puşlama eşti şi azi", a venit replica lui Iliescu. "Eu i-am spus: «Tu, un criminal, cum îţi permiţi să dai mâna cu mine?». Iar el mi-a zis: «Du-te-n aia mă-tii»", a susţinut cinci minute mai târziu Nica Leon. "El m-a jignit, nu eu. Dar ăsta este stilul lui. Aşa a fost el şi în CPUN", a explicat Ion Iliescu incidentul. Intonarea imnului a adus sala la tăcere. Pe un imens ecran, imagini de la lucrările CPUN şi, în acelaşi timp, de la manifestaţiile de pe stradă care au avut loc în acea vreme. Lucru care i-a făcut pe cei mai puţin inspiraţi, care s-au aşezat sub el, să-şi sucească gâtul. Zâmbete în colţul gurii, câteva şuşoteli... Cristi Iliescu trage câteva cadre pe telefonul mobil... Imaginile curg.... Apoi se ia cuvântul... Moment în care izbucneşte un nou scandal.


"LA JILAVA!"
Lorin Fortuna şi Nica Leon nu vor ca Iliescu să modereze dezbaterea şi acuză faptul că Institutul Revoluţiei Române (IRR) este "taxat" drept "institutul lui Ion Iliescu" şi îşi foloseşte logistica pentru a promova opiniile acestuia. "Ion Iliescu ar putea fi preşedintele contrarevoluţiei, pentru că în acele momente ori stătea acasă ori dădea telefoane la Ambasada Sovietică. Un individ care are două dosare penale nu poate conduce o reuniune... ar trebui să meargă la Jilava", a ţipat Leon. "Vocea feminină a CPUN", cum s-a prezentat chiar ea, Eugenia Iorga, a insistat ca Iliescu să conducă "această masă în calitate de preşedinte CPUN". Leon şi Fortuna au luat iar foc. "Băi Nica, dar eşti chiar nenorocit", a sărit de pe scaun Cristi Iliescu. "Domnu’ Fortuna, te rog să ai puţintică răbdare, vorba lui Trahanache", a intervenit Iliescu, propunând ca şedinţa să fie condusă de Ion Scurtu, directorul ştiinţific al IRR. Un moment de reculegere ţinut în memoria celor dispăruţi potoleşte spiritele. Nu pentru mult timp. "Vedeţi că se refac într-un fel anumite scene de la CPUN. Ne-am obişnuit cu figura lui Nica Leon în şedinţele CPUN. Eu speram că după 18 ani s-a maturizat şi el, ca şi societatea noastră. Îmi pare rău să văd ieşiri absolut identice cu cele cu care ne-am obişnuit", a spus Iliescu, trecând apoi la citirea unui referat despre ceea ce a fost CPUN.


ŞI PE HOL... În acest timp, Nica Leon şi Cristi Iliescu erau la un pas de încăierare pe hol, în faţa sălii, chiar lângă mesele cu paharele de şampanie. Pe lângă ei, câţiva cepeunişti dădeau târcoale, încercând să-i domolească, că "e presa de faţă". "Băi, băiatule, tu ai fost cu noi la Inter pe 21? Eu am fost, am mărturii", ţipa Cristi Iliescu. "Mărturiile sunt false! Eu am depus la Parchetul Militar plângeri împotriva lui Iliescu, pentru crimele de la Revoluţie", a venit replica lui Leon. "Băi Nica, tu ai mari frustări faţă de de Ion Iliescu!... Scrie-ţi, mă, memoriile! Fă un best-seller!", i-a mai zis Cristi Iliescu. "Cel mai mare infractor e Nica Leon!", a intervenit un alt cepeunist, transformând totul în hărmălaie. "Bă! Opriţi-vă!", a venit iar cepeunistul împăciuitor. Degeaba. "M-aţi pedepsit cu conspiraţia tăcerii!", şi-a îndreptat acuzele Leon asupra ziariştilor. Întrebat de ce a venit la reuniune dacă e nemulţumit, Leon a răspuns: "De trei ori trăiască!". În sală, Iliescu terminase de citit referatul. Adrian Năstase şi alţi invitaţi părăsesc reuniunea. Au mai urmat câteva discursuri... Intrat din nou în sală, Nica Leon a cerut şi el cuvântul. Să le mai spună o dată oaspeţilor că el s-a opus celor care au vrut să-l împuşte pe Ion Iliescu şi să-l mai facă o dată "infractor". "Şi dacă mai vin unii să mă scoată din sală, eu o să vă trag una de-o să vă zboare căpăţâna de pe umeri! Revoluţia n-au făcut-o găinarii!", a mai spus Leon, părăsind sala. "Acesta este Nica Leon. Aşa l-am suportat şi în CPUN. Defecţiuni de natură psihică... Obsesii ce-l urmăresc o viaţă-ntreagă. El nu poate gândi ca oamenii normali. Un provocator", a încheiat Iliescu, ieşind apoi pe hol să ciocnească cu cei care au mai rămas o cupă de şampanie.

  

×
Subiecte în articol: politic iliescu nica cpun ion nica leon