x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Malmstrom: “Trebuie să existe o posibilitate ca politicienii de înalt nivel să fie aduşi în faţa justiţiei, cum ar fi foştii miniştri”

Malmstrom: “Trebuie să existe o posibilitate ca politicienii de înalt nivel să fie aduşi în faţa justiţiei, cum ar fi foştii miniştri”

de Monica Iordache Apostol    |    10 Feb 2011   •   14:39

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a avut ieri o întâlnire şi cu preşedinţii Senatului, Mircea Geoană, şi Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Malmstrom le-a spus celor doi că arestările din ultimele zile din vămi “demonstrează” hotărârea autorităţilor române de a combate corupţia, dar este necesar ca şi politicienii de rang înalt să poată să apărea în faţa instanţelor. “Nu pot decât să încurajez parlamentarii să ajute Guvernul şi Ministerul de Justiţie în această luptă. Trebuie să fie o posibilitate ca politicienii de înalt nivel să fie aduşi în faţa justiţiei, cum ar fi foştii miniştri. Este important ca Agenţia Naţională de Integritate să funcţioneze cu un mandat şi buget adecvate. Ştiu că este dificil, dar abordarea de toleranţă zero este singura permisă în acest caz”, a declarat Malmstrom. În plus, comisarul european a declarat că sunt apreciate eforturile României în combaterea corupţiei, “într-adevăr, nu există conexiune legală între Schengen şi MCV, dar sunt legate politic în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi consolidarea încrederii. De aceea, Comisia Europeană încurajează statele membre să fie foarte concrete în ceea ce priveşte felul de asigurare de care au nevoie pentru a avea acea încredere”, a mai spus comisarul. Cecilia Malmstrom a susţinut că înţelege “frustrarea” Românei legată de amânarea aderării la spaţiul Schengen, dar a spus că acestă decizie trebuie luată de către toate statele, iar unele dintre ele “nu sunt pregătite” să ofere această posibilitate României, dar vor doar o amânare a momentului, nu blocarea definitivă a aceesului ţării noastre în spaţiul Schengen.

×