x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mandatele aleșilor locali, prelungite de Parlament până în luna noiembrie

Mandatele aleșilor locali, prelungite de Parlament până în luna noiembrie

de Ion Alexandru    |    16 Iun 2020   •   10:43
Mandatele aleșilor locali, prelungite de Parlament până în luna noiembrie

Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, inițiat după ce Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituționale atât Ordonața de Urgență a Guvernului, cât și legea de aprobare, vizând acest subiect, a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților. Plenul, în calitate de for decizional, a avut, ieri, pe ordinea de zi doar acest subiect. Proiectul a fost votat de 204 deputați, trei parlamentari au votat împotrivă, iar 66 de deputați, majoritatea de la PNL, s-au abținut. Un singur deputat prezent nu a participat la vot.
Legea, având caracter organic, va putea fi atacată, în termen de două zile, la Curtea Constituțională, după care va fi trimisă președintelui României, pentru promulgare. Conform noii variante a actului normativ, mandatele primarilor, consilierilor locali, președinților de consilii județene și consilierilor județeni, care urmează, la termen, să înceteze în data de 21 iunie, vor fi prelungite până la data de 1 noiembrie 2020. Până maxim atunci, trebuie să fie organizate alegeri locale. Data alegerilor locale va fi stabilită, printr-o altă lege, tot de către Parlament, cu 60 de zile înaintea scrutinului. 
“Jurnalul” a prezentat, în ediția de astăzi, motivarea CCR, prin care OUG emis de Guvernul Orban, prin care a stabilit prelungirea mandatelor, dar și că Executivul urmează să stabilească data alegerilor locale, a fost adoptată cu încălcarea Constituției. De asemenea, legea de aprobare a acestui OUG, adoptată de Parlament, a fost, de asemenea, declarată neconstituțională, magistrații decizând că Parlamentul trebuia să respingă actul Guvernului. 


 

×