x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Manfred Weber cere o dezbatere în Parlamentul European în cazul Laurei Kovesi

Manfred Weber cere o dezbatere în Parlamentul European în cazul Laurei Kovesi

29 Mar 2019   •   15:22
Manfred Weber cere o dezbatere în Parlamentul European în cazul Laurei Kovesi
Sursa foto: Lucian Alecu

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, vrea să ceară o dezbatere în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European în cazul în care autorităţile din România nu renunţă la procedurile legale împotriva Laurei Codruţa Kövesi.
''Sunt extrem de îngrijorat de relatările din presă referitoare la procedurile juridice contra Laurei Kövesi. Este total inacceptabil şi fără precedent pentru o preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE. Le cer celorlalţi membri ai Consiliului să ia poziţie fermă contra (acestei situaţii, n.red.) şi Comisiei Europene să garanteze că această procedură de selecţie este corectă şi independentă'', subliniază liderul grupului europarlamentar al PPE într-o declaraţie de presă dată vineri publicităţii.
"Doamna Kövesi este candidatul Parlamentului European pentru a deveni procuror public european, cu sprijinul deplin al grupului PPE. Dacă procedurile legale împotriva dnei Kövesi nu sunt revocate, vom solicita o dezbatere în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European", atenţionează într-o declaraţie de presă politicianul german, care este şi candidatul popularilor europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.
Manfred Weber face apel, de asemenea, la grupurile europarlamentare socialist (S&D) şi liberal (ALDE) să ia poziţie împotriva formaţiunilor aflate la guvernare în România şi care sunt membre ale acestor grupuri. "Cerem totodată de urgenţă @PES_PSE şi @ALDE să ia poziţie împotriva partidelor-surori din guvernul român. Aici nu este vorba despre politică de partid, ci despre justiţie cu motivaţie politică şi despre eşecul luptei împotriva corupţiei într-un stat membru european'', adaugă Weber în mesajul său.
Joi, fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.
Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kövesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. În scrisoare, Tajani menţiona că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al Biroului Procurorului Public European (EPPO).
De asemenea, preşedintele PE amintea că în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăţi civile şi control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruţa Kövesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidaţii săi Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).
Negociatorii PE şi ai Consiliului UE au avut până acum două runde de negocieri în acest dosar, pe 20 şi 27 martie, fără a se ajunge la un acord între cele două instituţii. Următoarele întâlniri sunt prevăzute pentru datele de 4 şi 10 aprilie. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: manfred weber Laura Codruţa Kovesi