x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Manţog face pe inocentul

Manţog face pe inocentul

de Gabriela Mladin    |    Dan Tomozei    |    25 Feb 2010   •   00:00
Manţog face pe inocentul
Sursa foto: /Agerpres

La înfăţişarea de ieri de la Sibiu, avocaţii liderului PD-L Gorj, Ionel Manţog, director economic al Complexului Energetic Turceni, şi ceiai PSD-istului Ion Vulpe, fost director general al SNLO, au încercat să convingă instanţa sibiană că nici unul nu a avut acces la documente aflate sub incidenţa secretului de stat sau de serviciu, motiv pentru care acuzaţia de abuz în serviciu asupra intereselor publice nu se susţine.

În 2006, Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost trimişi în judecată de DNA pentru că, profitând de informaţii secrete din interiorul companiei, şi-au construit vile într-un cartier luxos din Târgu-Jiu din banii publici. Anchetatorii au descoperit că aceştia au achiziţionat mai multe case şi terenuri în zonele care urmau să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere. În urma schimburilor făcute cu unităţile miniere, Vulpe şi Manţog s-au ales cu vile în cartierul Primăverii din Târgu-Jiu. Prejudiciul estimat în acest dosar este de 850.000 de lei pentru ambii inculpaţi.

ÎNCĂ UN TERMEN
Judecătorii Tribunalului Sibiu au decis ieri să mai acorde un termen de judecată în dosarul de corupţie în care este inculpat şi Manţog pentru ca toate părţile să studieze actele, astfel încât la 26 martie cauza să poată fi luată în pronunţare. În apărarea clienţilor, avocaţii inculpaţilor au adus în faţa instanţei de judecată doi martori, pe fosta secretară a lui Manţog, Maria Rotaru, şi pe fostul secretar de stat Gavril Baican.

Nici unul dintre aceştia nu a lămurit explicit de ce, câtă vreme exista o lege care includea documentele SNLO în categoria celor secrete, acestea nu erau tratate ca atare. Gavril Baican a susţinut că "documentele erau catalogate ca secrete, dar nu erau secrete cu excepţia celor legate de apărare naţională, dar nu şi cele legate de producţie, exploatare, preţuri". Tot la înfăţişarea de ieri de la Sibiu, avocaţii au reliefat cu ajutorul martorilor faptul că planurile de exproprieri în zona minieră erau cunoscute cu patru-cinci ani în avans şi că nici Manţog, nici Vulpe nu aveau atribuţii în procedurile de expropriere.

ZGÂRCIT ÎN DECLARAŢII
în faţa instanţei, avocatul lui Ionel Manţog a solicitat o nouă expertizare a proprietăţilor pentru care este acuzat în dosar, afirmând că expertiza aflată la dosar este lipsită de imparţialitate, fiind făcută de un angajat al DNA, partea acuzării. "Respingem integral raportul de expertiză şi concluziile raportului, motiv pentru care cerem re-expertizarea cazului de un expert independent.

Considerăm că nu este admisibil ca expertiza să fie realizată de un angajat al celui care acuză în acest proces", a declarat avocatul, însă cererea formulată a fost respinsă de judecătorul de instanţă.

După aproape două ore de audieri, instanţa Tribunalului Sibiu a acordat un nou termen de judecată pentru data de 26 martie a.c. La ieşirea din sala de judecată, Ionel Manţog a fost extrem de reţinut, afirmând că aşteaptă următorul termen pentru a cunoaşte poziţia instanţei.

"Documentele erau catalogate ca secrete, dar nu erau secrete cu excepţia celor legate de apărare naţională, dar nu şi cele legate de producţie, exploatare, preţuri"
Gavril Baican, fost secretar de stat

×
Subiecte în articol: politic coruptie manţog proces