x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marea păcăleală a dascălilor

Marea păcăleală a dascălilor

de Monica Iordache Apostol    |    Eugenia Mihalcea    |    29 Oct 2008   •   00:00
Marea păcăleală a dascălilor

Să măreşti cu 50% salariile profesorilor, anul acesta sau la anul, este ca şi cum ai aduce pentru fiecare român câte doi chinezi să lucreze în locul lui sau ca şi cum Parlamentul ar vota o lege prin care toţi românii ar putea să zboare în cosmos. "Pot românii să zboare în cosmos? Nu pot!" Aşa a explicat premierul Călin Popescu Tăriceanu imposibilitatea majorării salariilor profesorilor ca să priceapă şi "cei de teapa lui Boc".



Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care aplicarea legii de mărire a salariilor profesorilor cu 50% va fi amânată până la 1 aprilie 2009. Premierul Tăriceanu a anunţat ieri, după şedinţa de Guvern, că ordonanţa va fi publicată mâine în Monitorul Oficial. Potrivit lui Tăriceanu, 9% promis deja sindicatelor din învăţământ se va adăuga salariului de la 1 octombrie, iar în bugetul de stat pe 2009, aprobat tot în şedinţa de ieri a Guvernului, se prevede o mărire de 10% pentru toţi bugetarii, inclusiv cadrele didactice, aşa încât o creştere eşalonată a salariilor în domeniul învăţământului va avea oricum loc.

DOAR 10% E SUSTENABIL
"Trebuie însă să lăsăm viitorului Guvern posibilitatea să decidă în privinţa politicilor salariale şi sunt convins că viitoarea majoritate parlamentară va chibzui mai bine în legătură cu acest subiect, dacă va judeca fără presiune electorală", a declarat Tăriceanu.
Ordonanţa emisă ieri de Guvern va fi probabil dezbătută de Parlamentul care va fi ales la 30 noiembrie, iar decizia finală va sta în mâna viitorului şef al Executivului. Dacă însă tot Tăriceanu va fi premier, profesorii îşi pot lua adio şi de la mărirea de 1 aprilie, pentru că Tăriceanu a declarat tranşant că majorarea de 50% nu poate fi susţinută de economie. "50% nu e sustenabil. Se poate avea în vedere o majorare în trepte, dar cel mai probabil 10% este o creştere ce poate fi susţinută", a declarat premierul, întrebat fiind dacă îşi va aplica la 1 aprile 2009 propria ordonanţă, în cazul în care va mai fi premier. Tăriceanu a mai spus că mărirea de la 1 aprilie va depinde de adoptarea legii salarizării bugetarilor şi de performanţele din domeniul educaţiei, care vor fi contabilizate după criterii încă neclare. El a repetat faptul că orice mărire salarială înseamnă diminuarea investiţiilor şi a anunţat că a cerut sindicatelor, autorităţilor locale şi comitetelor de părinţi să indice singure la ce investiţii vor să renunţe ca să se mărească salariile profesorilor.

PROFESORII IES ÎN STRADĂ
Sindicatele din Educaţie consideră că greva generală este inevitabilă, după ce Executivul a decis să amâne majorarea salarială cu 50%. Liderii profesorilor spun că vor da în judecată Executivul. "Este incredibil ce a făcut Guvernul, niciunde în lume nu s-a mai întâmplat aşa ceva, ca un Guvern să amâne sau să nu aplice o lege prin ordonanţă de urgenţă. Este o bătaie de joc mare faţă de învăţământ", a declarat ieri preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu. Acesta a precizat că fotografiile premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ale guvernanţilor care au fost de acord cu această decizie vor fi afişate la toate unităţile şcolare, iar profesorii nu vor mai vota niciodată Partidul Naţional Liberal.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că prin această decizie "Guvernul şi-a tăiat singur craca de sub picioare". Cornea a spus că va da în judecată Guvernul.

PD-L INIŢIAZĂ MOŢIUNEA
După decizia Guvernului, liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat că partidul său iniţiază o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi că democrat-liberalii au nevoie de încă 21 de semnături. Emil Boc a spus că PD-L a finalizat textul moţiunii de cenzură  şi că documentul a fost semnat de 95 de parlamentari democrat-liberali. Liderul PD-L a solicitat conducerii Parlamentului să dezbată în procedură de urgenţă Ordonanţa Guvernului prin care s-a amânat aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor.

FMI ZICE NU
Înaintea amânării oficiale a majorării salariilor profesorilor, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat un comunicat în care recomanda reanalizarea deciziei privind această creştere. FMI arăta că impactul acestei măsuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economiei româneşti şi stabilitatea macroeconomică. "Autorităţile din ţările emergente trebuie să transmită un semnal puternic pieţelor, prin politici fiscale şi salariale adaptate în mod realist la mediul economic internaţional extrem de dificil", se arată în comunicatul FMI, transmis ieri Agenţiei Mediafax.

Citiţi aici declaraţia preşedintelui Traian Băsescu


Mumă pentru diplomaţi şi angajaţii ANL, ciumă pentru profesori

La o oră şi un pic după ce premierul anunţa de la Guvern că nu aplică de la 1 octombrie mărirea de lefuri pentru profesori, preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă în care îl acuză pe Tăriceanu de "lipsă de onestitate", pentru că a găsit bani să mărească salariile diplomaţilor şi pe cele ale angajaţilor ANL, dar profeţeşte o catastrofă economică atunci când e vorba de profesori.
Preşedintele s-a apucat să scormonească prin sertare şi după actele normative mai vechi emise de Guvern prin care se majorau lefurile şi veniturile din alte domenii. Traian Băsescu a găsit legea de majorare a pensiilor, veche de un an, despre care premierul profeţea că va arunca în aer întreaga economie, dar până la urmă a fost aplicată. A mai găsit decizia de majorare a salariilor diplomaţilor, veche de doi ani şi jumătate, precum şi Ordonanţa 23/2007, privind salarizarea în sectorul sanitar, care măreşte salariile cu proporţii între 21% şi 37%. De asemenea, preşedintele a invocat Ordonanţa 7/2008, privind salarizarea personalului din Agenţia Naţională de Locuinţe care măreşte salariile angajaţilor de 4,4 ori. "Domnii de la ANL, cu siguranţă apropiaţi Guvernului, beneficiază nu de o sporire a salariului cu 50%, ci coeficientul de creştere este 4,4, o creştere explozivă a salariilor", a comentat preşedintele, acuzându-l pe premier de lipsă de onestitate. "Dacă ni se prezintă de către premier apocalipsa crizei economice, cum Dumnezeu o fi posibil să măreşti salariile profesorilor în aprilie, dar în octombrie nu, deci doar peste câteva luni", a mai spus şeful statului.

INVITAŢIE LA EXECUŢIE
După declaraţia preşedintelui, şi premierul a ieşit la televizor, în emisiunea "Sinteza zilei", şi a povestit, vorbind ironic despre "onestitate", că şeful statului l-a sunat luni seară şi l-a invitat la o discuţie despre salariile profesorilor.
Cei doi au convenit să se vadă "în a doua parte a zilei de marţi, după şedinţa de Guvern", după cum a susţinut Tăriceanu, dar întâlnirea nu a mai avut loc pentru că preşedintele l-a executat public, la ora întrevederii, pe premier. Tăriceanu a mai spus că va căuta altă soluţie de blocare a măririi salariilor dacă Parlamentul respinge ordonanţa.

×