x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marea Schismă a deputaţilor: Opoziţia şi-a făcut Birou Permanent propriu

Marea Schismă a deputaţilor: Opoziţia şi-a făcut Birou Permanent propriu

de Monica Iordache Apostol    |    25 Noi 2010   •   20:46
Marea Schismă a deputaţilor: Opoziţia şi-a făcut Birou Permanent propriu
Sursa foto: Jurnalul foto/

139332-03-3.jpgConducerea Camerei Deputaţilor s-a scindat ieri de facto. Reprezentanţii opoziţiei din Biroul Permanent al Camerei au convocat ieri o şedinţă la care au participat doar ei, adică şapte deputaţi din totalul de 13. Şe­din­ţa a fost condusă de Adrian Năs­ta­se, vicepreşedinte al Camerei, şi s-a finalizat şi cu luarea de decizii.

Liberalii şi pesediştii din Biroul Permanent al Camerei au convocat şedinţa în baza articolului art. 32 din Regulament în care se arată că „Bi­ro­ul Permanent se convoacă la ce­­rerea preşedintelui Camerei Depu­ta­ţilor sau la cererea a cel puţin patru membri ai săi”. Opo­zi­ţia a trimis ieri in­for­marea privind convocarea şe­din­ţei către secretarul general al Ca­me­rei, dar Roberta Anas­tase (foto) a dis­pus ca şedinţa să nu se ţină şi drept ur­ma­re a interzis şi staff-ului tehnic să participe. În schimb, Adrian Năs­ta­se a de­clarat la finalul şedinţei că şe­din­ţa este regulamentară şi că a în­tru­nit cvorumul necesar, spre deosebire de Bi­roul Permanent convocat de pute­re la care participă doar şase membri. „Numai şedinţele în care exis­tă cvorum pot să producă decizii valabile”, a spus Năstase, explicând că „în practica democraţiei este că nici o şedinţă nu poate fi ţinută fără cvorum”.

La şedinţa de ieri, opoziţia a decis să ceară Comisiei juridice sancţi­o-na­rea Robertei Anastase, prin interzi­ce­rea participării la şedinţe timp de 15 zile, pentru încălcarea Regulamentului, şi să-i ceară premierului Emil Boc lămuriri privind întârzierea cu 40 de zile a depunerii proiectului bugetului de stat şi a bugetului asi­gurărilor sociale pe 2011. În plus, Biroul opoziţiei a decis şi ca raportul cererii de examinare a Legii pensiilor să fie discutat luni în plenul Camerei, în condiţiile în care Pu­terea şi Opoziţia încă se mai ceartă dacă Parlamentul are sau nu dreptul să reia dezbaterea asupra întregii legi sau doar asupra articolelor cerute de preşedinte.

Luni, Comisia de muncă, în varianta dominată de Opoziţie, a făcut un raport cu 105 amendamente, iar marţi pedeliştii au suplimentat, prin decizie a plenului, numărul de membri din comisie făcând puterea majoritară, astfel încât săptămâna viitoare să se adopte un alt raport în care să fie incluse doar modificările cerute de şeful statului.

Vicepreşedintele Camerei, Lu­do­vic Orban (PNL), a spus că raportul Comisiei de muncă la cererea de reexa­minare a Legii pensiilor trebuie introdus în plen, pentru că „orice întârziere în adoptarea Legii pensiilor periclitează soarta pensionarilor şi întârzie aprobarea bugetului de stat”.

×
Subiecte în articol: politica camera deputatilor scandal