x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maria Grapini, despre audierea lui Mark Zuckerberg (CEO Facebook) în Parlamentul European

Maria Grapini, despre audierea lui Mark Zuckerberg (CEO Facebook) în Parlamentul European

24 Mai 2018   •   09:26
Maria Grapini, despre audierea lui Mark Zuckerberg (CEO Facebook) în Parlamentul European

“Cum ar trebui să credem angajamentul său de a nu repeta scandalul Cambridge Analytica, dacă nu dă indicații concrete contramăsurilor sale?”, se întreabă Maria Grapini.

Importantul eveniment legat de audierea fondatorului și CEO Facebook, Mark Zuckerberg, în cadrul Parlamentului European, nu putea scapă europarlamentarului PPU-sl, Maria Grapini care, în stilul său, incisiv, prezintă, într-un comunicat de presă, sinteza dezbaterii de ieri din PE, care l-a avut în prim-plan pe Zuckerberg.

Europarlamentarul susține că, în cadrul audierii sale în Parlamentul European, Mark Zuckerberg, a evitat orice fel de întrebări clare cu privire la chestiunea cheie și anume în privința practicilor de colectare a datelor de pe Facebook și utilizarea / vânzarea în continuare a acestor informații către terți. “Cum ar trebui să credem angajamentul său de a nu repeta scandalul Cambridge Analytica, dacă nu dă indicații concrete contramăsurilor sale?”, se întreabă Maria Grapini.

În opinia europarlamentarului PPU-sl, Zuckerberg a evitat orice angajament direct și ferm pentru eliminarea conturilor false și pentru susținerea alegerilor europene democratice, libere și ne-manipulative, acesta neluându-și vreun angajament ferm, legal sau moral, în lupta împotriva răspândirii de știri și informații false pe Facebook.

Deși a făcut referire la eforturile de control al conținutului inadecvat, în special al conținutului violent care implică ISIS / Al Qaeda, Zuckerberg nu a furnizat detalii cu privire la instrumentele pe care Facebook este dispus să le dezvolte pentru a asigura o mai mare responsabilitate și transparență față de utilizatorii săi. Potrivit afirmațiilor lui Zuckerberg, angajații Facebook sunt singurii care decid care sunt știrile false și care nu, luând locul, astfel, autorităților publice abilitate în acest sens.

Mai mult, Grapini a adăugat că Zuckerberg nu a abordat deloc necesitatea de a elabora măsuri detaliate menite să asigure o analiză aprofundată a aplicațiilor permise de Facebook și, în consecință, să împiedice, folosirea profilurilor utilizatorilor în scopuri politice, economice sau de marketing.

Mai mult, Zuckerberg nu a oferit nici un angajament în direcția schimbării modului în care funcționează Facebook și a făcut referire în mod constant la argumentele economice și de profit, în loc să analizeze impactul social și moral al acțiunilor sale.

Maria Grapini susține că întrebările au fost evitate, inclusiv cele extrem de importante, cum ar fi profilele din umbră, schimbul de date între aplicații – între Whatsapp și Facebook, sau cele privind abilitatea de a renunța la publicitatea politică si/sau amploarea alarmantă a abuzului de date pe platformă.

În cele din urmă, cu privire la întrebările relevante privind ePrivacy, Zuckerberg nu a reușit să convingă că înțelege și respectă conexiunea existentă impusă de normele generale privind protecția datelor și ePrivacy. Mai mult, el nu a reușit să răspundă în ce măsură Facebook va implementa viitoarele reguli europene menite să ofere utilizatorilor de internet controlul asupra tuturor datelor personale și să se asigure că toate aceste date vor fi protejate de Facebook.

Europarlamentarul Maria Grapini a mai criticat și faptul că formatul schimbului de opinii, modificat în ultimul moment de către președintele Tajani și aprobat de majoritatea de dreapta a Parlamentului European, nu a permis introducerea unor mecanisme de control care să respecte deschiderea și transparența dezbaterilor în beneficiul cetățenilor europeni.

Concret, CEO-ul Facebook, Zuckerberg, a răspuns aproximativ douăzeci și cinci de minute unor întrebări dificile care ar fi necesitat mai mult de o oră de răspunsuri. Formatul i-a permis să-și aleagă întrebările, să-și grupeze răspunsurile în funcție de teme și să nu răspundă, astfel, fiecărei întrebări.

Conform noului format, liderii grupurilor politice nu aveau voie să-i pună întrebări directe lui Zuckerberg, după cum s-a convenit inițial, astfel încât să nu poată exercita presiuni și să reducă la maximum efectul acestora asupra lui Zuckerberg.

Mai mult, Maria Grapini a adăugat că nu a fost permis accesul tuturor deputaților europeni, competent-responsabili de chestiunile în cauză – în speță raportorului PE privind ePrivacy, Birgit Sippel, căruia i-a fost refuzat accesul. În mod neașteptat și fără o notificare prealabilă, președintele CCC, Cecilia Wikstrom, a participat la ședință, acordându-i-se  dreptul de a interveni pe picior de egalitate cu ceilalți deputați europeni.

Președintele Tajani, susține europarlamentarul Grapini, nu a permis niciun timp suplimentar, care ar fi putut servi cetățenilor europeni pentru a înțelege mai bine situația actuală. “Chiar vrem să vedem răspunsurile scrise promise, în condițiile în care Zuckerberg și agenții săi promiseră să răspundă la întrebările în așteptare și neadresate”, a conchis Maria Grapini.

×
Subiecte în articol: maria grapini cambridge analytica