x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mariana Câmpeanu: "Indexarea pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2013"

Mariana Câmpeanu: "Indexarea pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2013"

21 Dec 2012   •   17:08
Mariana Câmpeanu: "Indexarea pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2013"
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Indexarea pensiilor în funcţie de rata inflaţiei şi salariul mediu brut pe economie nu a mai fost amânată de către Guvernul Ponta, astfel că majorarea se va produce din ianuarie 2013, a declarat Mariana Câmpeanu, vineri, la audierea sa de către comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"Indexarea pensiilor va avea loc în anul 2013. Legea 263/2010 a prevăzut un termen, care era 1 ianuarie 2012. Prin ordonanţa 84 care a fost aprobată săptămâna aceasta în Guvern, acest termen nu a mai fost prorogat. Ca atare, Guvernul a legiferat indexarea pensiilor", a spus Mariana Câmpeanu, răspunzând unei întrebări a Opoziţiei care solicita precizarea datei când vor fi majorate pensiile, conform Agerpres.

În legătură cu valoarea punctului de pensie, Mariana Câmpeanu a spus că aceasta "se va stabili conform Legii".

Totodată, Mariana Câmpeanu a subliniat că o lege, indiferent dacă este sau nu bună, trebuie aplicată "până când va fi modificată".

Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu a arătat că urmează a fi modificate criteriile de selecţie a persoanelor care primesc ajutoare sociale şi că, până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, va fi definitivată şi metodologia de acordare a ajutoarelor pentru energia electrică, a cărei scumpire este certă.

"Pentru refacerea criteriilor de selecţie a persoanelor cu dizabilităţi dispunem de un grant în valoare de 1,8 milioane dolari, acordat de către Guvernul Japoniei", a adăugat Mariana Câmpeanu.

Răspunzând la o altă întrebare, Mariana Câmpeanu a arătat că valoarea salariului minim pe economie, aferentă anului 2013, va fi stabilită numai în urma consultării cu partenerii sociali, într-o situaţie asemănătoare aflându-se şi eventuala modificare a Codului Muncii, dar "dacă va fi făcută, va trebui să asigure un echilibru între drepturile angajatorilor şi cele ale angajaţilor".

Mariana Câmpeanu a fost audiată de către membrii celor cinci comisii de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv de muncă, protecţie socială, egalitate de şanse, sănătate şi familie. A fost validată cu 43 voturi pentru, 17 împotrivă şi 2 abţineri.

Legea pensiilor prevede ca valoarea punctului de pensie să fie majorată anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent, termenul de aplicare fiind 1 ianuarie 2012.

×