x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mariana Câmpeanu: Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă

Mariana Câmpeanu: Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă

01 Aug 2013   •   19:59
Mariana Câmpeanu: Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Transpunerea la nivel naţional a 'Garanţiei pentru tineri', proiect european în valoare de circa 6 milioane de euro, îi vizează pe tinerii care au absolvit o formă de învăţământ şi nu reuşesc să-şi găsească o formă de ocupare, evitându-se astfel ca aceştia să devină o categorie vulnerabilă, a declarat joi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, informează agerpres.ro.

'Un tânăr care a absolvit o formă de învăţământ şi nu-şi găseşte o formă de ocupare, în următoarea perioadă, riscă să se transforme într-un şomer de lungă durată, o persoană care suportă un risc de excludere şi tocmai acest lucru vrem să-l evităm. Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă', a afirmat ministrul Muncii.

În continuare, Mariana Câmpeanu s-a referit la transpunerea 'Garanţiei pentru tineri'- o acţiune cu un buget în valoare de 6 milioane de euro care, în perioada 2014-2020, va ajuta ţările din Uniunea Europeană, deci şi România, să le ofere tinerilor un loc de muncă sau acces la educaţie, programe de formare sau reconversie, în termen de patru luni de la finalizarea studiilor.

'Legislaţia românească are deja prevăzute o serie de măsuri în această direcţie, dar trebuie să consolidăm capacitatea instituţională de a le pune în practică, de a le transpune la nivel naţional. Este deci nevoie de o colaborare mai strânsă cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi autorităţile locale, în primul rând pentru a identifica persoanele respective, dar şi pentru a adapta măsurile prevăzute de legislaţia actuala la situaţiile concrete. Nu în ultimul rând, contăm pe colaborarea cu angajatorii pentru că de aceştia depinde, totuşi, încheierea contractelor de muncă', a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit prevederilor legale, tinerii care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii, pot beneficia de informare şi consiliere profesională. De asemenea, pot opta pentru mediere în vederea identificării unui loc de muncă sau pentru formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea, specializarea, facilităţi financiare. Este însă necesară însă înregistrarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă.

Pe de altă parte, absolvenţii unei forme de învăţământ pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau de reşedinţă sau la un furnizor de servicii specializate şi dacă nu au reuşit să se încadreze în muncă.


Un număr de 8.973 absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au înregistrat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), de la începutul anului şi până în prima parte a lunii trecute. 

×
Subiecte în articol: mariana campeanu