x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela a fost desemnat candidatul UDMR la Presedintie

Marko Bela a fost desemnat candidatul UDMR la Presedintie

06 Sep 2004   •   00:00

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR a hotarat, sambata, la Targu-Mures, cu 109 voturi "pentru" si cinci "impotriva", ca presedintele Uniunii, Marko Bela, sa candideze la Presedintie, informeaza Mediafax.

GABRIELA ANTONIU

Inainte de vot, atat Tokay Gyorgy, propus de UDMR Arad, cat si Eckstein Kovacs-Peter, propus de filiala Cluj, s-au retras din cursa, afirmand ca Marko Bela este o propunere mult mai buna si ca il sprijina si ii doresc succes. Marko Bela e declarat ca desemnarea sa este "o sarcina, o raspundere si o onoare mult mai mare decat aceea de a fi presedinte al UDMR" si le-a cerut maghiarilor sa voteze candidatul Uniunii la functia suprema in stat numai daca apreciaza ca persoana este adecvata acestui rol.

El a spus ca trebuie construita in urmatorii ani, in Romania, o societate in care castigarea functiei supreme in stat de un reprezentant al minoritatii sa fie posibila. "Nu ma angajez acum la aceasta raspundere", a precizat Marko Bela.

INVITATIE. In discursul rostit in fata reprezentantilor CRU, liderul UDMR a afirmat ca asteapta reprezentantii Uniunii Civice Maghiare (UCM) sa candideze la prealegerile care se vor desfasura in cadrul Uniunii in urmatoarea perioada. "Vrem ca de data aceasta sa-si masoare fortele fiecare grupare, toate curentele, toate opiniile. Sa vina si cei care, in lunile care au trecut, si-au cautat viitorul politic in diverse consilii nationale sau in Uniunea Civica Maghiara. Ii asteptam si pe ei in alegerile preliminare, sa candideze, sa-si masoare puterile. Trebuie sa organizam alegeri deschise, transparente, corecte, care sa exprime vointa comunitatii", a spus Marko.

AUTONOMIE

CRU a adoptat in unanimitate programul sau electoral intitulat "Dialog despre autonomie". Vicepresedintele Uniunii, Borbely Laszlo, a declarat ca UDMR sprijina autonomia regiunii economice secuiesti, aratand ca actualele regiuni de dezvoltare economica sunt nefunctionale. "Trebuie formate regiuni bazate pe traditii, capabile sa se dezvolte economic", a spus el. "Nu este nevoie de referendum, stimati colegi, pentru a afla daca secuii vor sau nu autonomie. Noi putem spune tuturor si fara referendum: vor, fireste ca vor, cum sa nu vrea?! Numai ca asta nu se poate realiza printr-un referendum unilateral, ci cu o lupta asidua in continuare", a precizat, in discursul sau, Marko Bela.

Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, deputatul Toro T. Tibor, a declarat la randul sau ca orientarea programului UDMR catre obtinerea autonomiei este meritul CNMT.

fREFERENDUM

"Nu este nevoie de referendum, stimati colegi, pentru a afla daca secuii vor sau nu autonomie. Noi putem spune tuturor si fara referendum: vor, fireste ca vor, cum sa nu vrea?!" - Marko Bela, presedintele UDMR
×
Subiecte în articol: politic udmr marko bela bela marko