x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: "Scopul UDMR nu este, în acest moment, să ameninţe coaliţia de guvernare"

Marko Bela: "Scopul UDMR nu este, în acest moment, să ameninţe coaliţia de guvernare"

de Iulia Barbu    |    18 Mar 2012   •   21:00
Marko Bela: "Scopul UDMR nu este, în acest moment, să ameninţe coaliţia de guvernare"

In cateva zile, mai exact joi, va expira termenul dezbaterii publice pentru HG de infiintare a liniei maghiare de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu-Mures. De­cla­ra­ti­ile politice in legatura cu acest su­biect au incins spiritele. Chiar in urma cu o saptamana, mai multe voci din UDMR spuneau ca formatiunea nu va mai sustine coalitia pe motiv de nerespectare e Legii educatiei.

Ultima declaratie in acest sens a fost aceea a lui Mate Andras, liderul gru­pu­lui UDMR din Camera Deputatilor si presedintele UDMR Cluj. "In si­tuatia in care se razgandeste par­te­nerul de coalitie – si e vorba doar de PDL, deoarece UNPR si minoritatile au zis ca ne sustin in aceasta doleanta –, cred ca vom iesi de la guvernare. In legea privind educatia scrie foarte clar ca in Romania sunt considerate prin lege trei universitati multiculturale, printre care «Babes-Bolyai'», dar si UMF din Targu-Mures. Daca nu se respecta legea de catre universitate, Guvernul are obligatia de a interveni prin hotarare de guvern si de a respecta legea", a subliniat de-putatul Mate Andras.

Vicepremierul Marko Bela a declarat insa vineri ca scopul UDMR nu este, in acest moment, sa ameninte coalitia de guvernare, ci sa se respecte in­te­legerea facuta in privinta UMF Targu-Mures, exprimandu-si increderea "in forta coalitiei de a duce pana la capat" aceasta intelegere. "Deocamdata trebuie sa avem incredere in ceea ce am convenit in coalitie si nu iau in considerare o alta eventualitate. Deocamdata am incredere in forta coalitiei de a duce pana la capat o intelegere facuta in coalitie.

Ce doreste populatia? Populatia doreste stabilitate, pace interetnica si relatii normale intre romani si maghiari, dupa parerea mea. Forma e potrivita si e rezultatul unui compromis. Deocamdata astept sa treaca cele 10 zile si, repet, am incredere in decizia luata de coalitie ca o vom duce pana la capat. (...) Scopul nostru in acest moment nu este sa amenintam coalitia, ci sa respectam intelegerea facuta si sa ducem pana la capat aceasta hotarare", a spus Marko.

×
Subiecte în articol: politica