x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: Scrisorile în limba maghiară reprezintă un demers firesc, voi proceda la fel în continuare

Marko Bela: Scrisorile în limba maghiară reprezintă un demers firesc, voi proceda la fel în continuare

11 Mar 2010   •   00:00

Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că demersul său de a trimite, în calitate de vicepremier, invitaţii în limba maghiară directorilor de şcoli de etnie maghiară a fost corect, util şi obligatoriu, el anunţând că va proceda la fel şi în continuare.

El a explicat că era vorba despre invitaţii adresate profesorilor, respectiv directorilor de şcoli sau directorilor adjuncţi de şcoli de naţionalitate maghiară, invitaţii care au fost formulate şi trimise în ambele limbi.

Marko a dat asigurări că, personal, cunoaşte foarte bine dispoziţiile legale şi constituţionale în privinţa drepturilor minorităţilor şi în privinţa folosirii limbii materne.

"În mod firesc, niciodată nu mă voi adresa unui cetăţean de naţionalitate maghiară decât în limba sa maternă dacă dânsul îmi solicită acest lucru sau contextul este potrivit din acest punct de vedere", a menţionat Marko.

Preşedintele Uniunii a afirmat că, în opinia sa, aceste documente trebuia să fie formulate şi în limba română, limba oficială a statului, dar şi în limba maternă a destinatarului.

"E foarte bine şi e foarte util şi, din punctul meu de vedere, e şi obligatoriu ca eu să mă adresez acestor cadre didactice de naţionalitate maghiară şi în limba maghiară şi aşa voi proceda şi în continuare", a ţinut să precizeze liderul Uniunii.

El a invocat faptul că există articole de lege care dau posibilitatea cetăţenilor să se adreseze autorităţilor în limba lor maternă şi să primească răspuns în aceeaşi limbă, adăugând că şi Constituţia dispune pozitiv în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne în relaţiile cu autorităţile.

"Pentru mine este un lucru absolut firesc şi, dacă vreţi, absolut obligatoriu şi aşa voi proceda şi în continuare", a conchis Marko Bela.

×
Subiecte în articol: politic