x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: "Voi proceda aşa şi în continuare"

Marko Bela: "Voi proceda aşa şi în continuare"

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    12 Mar 2010   •   00:00
Marko Bela: "Voi proceda aşa şi în continuare"
Sursa foto: Jurnalul Foto/

După ce un director de şcoală l-a reclamat premierului Boc că trimite în teritoriu scrisori de convocare, cu antetul Guvernului, în limba maghiară, vicepremierul Marko Bela (foto) spune că pentru el "este un lucru absolut firesc şi absolut obligatoriu" şi aşa va proceda şi în continuare.



În opinia lui Marko Bela, e foarte bine şi e foarte util să se adreseze cadrelor didactice de naţionalitate maghiară şi în limba maghiară, precizând că a trimis convocarea şi în limba română. Numai că Petru Oproiescu, directorul Grupului şcolar "Aurel Pleşcu", a primit documentul numai în limba maghiară.

În apărarea sa, vicepremierul a invocat existenţa unor articole de lege care dau posibilitatea cetăţenilor să se adreseze autorităţilor în limba lor maternă şi să primească răspuns în aceeaşi limbă, adăugând că şi Constituţia dispune pozitiv în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne în relaţiile cu autorităţile. Reglementările invocate de Marko Bela vizează însă situaţii speciale, iar legi cum ar fi cea a administraţiei locale şi Statutul funcţionarului public dau posibilitatea utilizării limbii maghiare numai în zonele în care această etnie depăşeşte 20% din totalul populaţiei.

Or, Capitala nu are acest regim, dovadă că nici Guvernul României nu este inscripţionat bilingv. În plus, Constituţia prevede la articolului 6 că "statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Măsurile de protecţie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români".

Pe de altă parte, gestul lui Marko este considerat de vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu un motiv de demisie. "Cer demisia imediată a vicepremierului Marko Bela, care înţelege să îşi folosească atribuţiile în domeniul învăţământului pentru a submina ordinea constituţională a României", a declarat Diaconu.

×
Subiecte în articol: politic