x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Megalansare pentru “vindecarea” României

Megalansare pentru “vindecarea” României

de Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    15 Mai 2009   •   00:00
Megalansare pentru “vindecarea” României
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

În prezenţa a 10.000 de oameni, Consiliul Naţional lărgit al Alianţei PSD+PC a validat aseară candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din această toamnă şi a lansat candidaţii pentru europarlamentarele de la 7 iunie.



Propunerea oficială privind lansarea lui Geoană în cursa pentru Cotroceni a fost făcută de Ion Iliescu şi a fost susţinută prin aplauze de membrii şi simpatizanţii Alianţei, care au umplut până la refuz Pavilionul central al Romexpo.

Iliescu a arătat că liderul PSD are potenţialul de a-i lua locul lui Băsescu la Cotroceni şi, totodată, "capacitatea de a învăţa" pentru a ocupa această misiune înaltă. În huiduielile sălii, seniorul social-democrat l-a criticat pe actualul şef al statului, spunând că prezenţa acestuia în fruntea ţării a însemnat un mare pas înapoi.

"Traian Băsescu a devenit factorul principal de discordie permanentă între instituţiile statului, este un om conflictual prin trăsăturile sale, incapabil să cultive dialogul politic", a acuzat Iliescu, îndemnându-i pe cei prezenţi, şi nu numai, ca la final de an să aniversăm cei 20 de ani de la Revoluţie cu un nou preşedinte al României. Introdus pe scenă de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, care a interpretat aplauzele îndelungi ale sălii ca o aprobare a candidaturii, Geoană s-a declarat emoţionat de moment şi onorat.

MINIŞTRII PSD, ŞANTAJAŢI
"Nu intru în această competiţie doar pentru a-l elimina pe Traian Băsescu, care într-adevăr trebuie să plece. Intru în această competiţie pentru că chiar cred în şansa acestei naţiuni", s-a justificat liderul PSD. El l-a taxat pe Traian Băsescu, lovind inplicit în partenerul de guvernare.

"PD-L trebuie să fie un partid care să rupă lesa în care îi ţine Traian Băsescu. Vreau să îi asigur şi pe democrat-liberali, dar şi pe cei din alte partide că vom rupe noi lesa şi îi vom scăpa şi pe ei de Traian Băsescu, nu doar pe români", a spus Geoană, referindu-se la alegerile prezidenţiale din toamnă.




Un atac foarte dur a venit şi din partea lui Adrian Năstase, care crede că Băsescu este "boala României". "Ca să vindeci o boală este esenţial să pui un diagnostic corect. Boala României, azi, se numeşte Traian Băsescu. Tratamentul este un stat fără Traian Băsescu", a strigat Năstase, spre delirul participanţilor, propunând ca ţintă a partidului "debarcarea la ţărm" în noiembrie a şefului statului.

Năstase a susţinut şi că miniştrii PSD sunt "ameninţaţi" că vor fi daţi afară din Guvern dacă nu "cântă" cum vrea Traian Băsescu. "Trebuie să fim atenţi la partenerii de guvernare, deoarece au început să facă lucrul pe care îl cunosc ei cel mai bine: şantajul. Miniştrii noştri sunt ameninţaţi că, dacă nu cântă cum vrea Băsescu, vor fi daţi afară din Guvern", a susţinut el.

"Niciodată tupeul n-a fost atât de mare încât premierul să-şi numească nepoata şi şoferul consilieri şi în acest ritm şi câinele Vasile din Modrogan ar putea ajunge consilier de securitate naţională la Cotroceni", a adăugat Năstase.

ŞANSA UNEI NOI REVOLUŢII
Preşedintele PC, Daniela Popa, a arătat că "la 20 de ani de la Revoluţie avem şansa unei noi revoluţii". "Aceste alegeri au loc într-un moment de schimbare, un ciclu istoric se apropie de final, altul urmează să înceapă. După 20 de ani de la Revoluţie România trebuie să se modernizeze", a mai spus Popa. Ea a adăugat că în ultimii cinci ani România şi-a pierdut toate simbolurile dobândite după 1989.

"Tot ce ştiam că e alb s-a dovedit a fi gri, toate lucrurile în care credeam s-au dovedit altfel", a precizat liderul PC, adăugând că acum România trece printr-o criză majoră, "criza de repere morale", de aceea este nevoie de o reformare profundă a societăţii. Popa a mai menţionat că prima prioritate a Alianţei PSD+PC este apărarea populaţiei sărace.

×
Subiecte în articol: basescu traian politic