x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleșcanu - la New York; întrevederi cu omologii din Antigua și Barbuda, Sri Lanka, Bahrain, Kuweit și Laos

Meleșcanu - la New York; întrevederi cu omologii din Antigua și Barbuda, Sri Lanka, Bahrain, Kuweit și Laos

29 Sep 2018   •   15:00
Meleșcanu - la New York; întrevederi cu omologii din Antigua și Barbuda, Sri Lanka, Bahrain, Kuweit și Laos

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut vineri, în marja participării la dezbaterile generale ale actualei sesiuni a Adunării Generale a ONU, întrevederi cu omologii din Antigua şi Barbuda, Commonwealth Dominica, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Regatul Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Republica Democrată Populară Laos. 

*** Potrivit MAE, întâlnirea cu ministrul afacerilor externe, al comerţului internaţional şi al imigraţiei din Antigua şi Barbuda, Everly Paul Chef Greene, a fost prima de acest fel între şefii diplomaţiilor din cele două ţări, după stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale în prima parte a acestui an. Au fost abordate perspectivele relaţiilor de colaborare atât bilaterală, cât şi în cadrul organizaţiilor multilaterale. Cei doi miniştri au semnat Memorandumul de înţelegere între Ministerele de externe ale României şi Antigua şi Barbuda, document care confirmă voinţa politică de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două ţări. 

*** Şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi afacerilor CARICOM din Commonwealth Dominica, Francine Baron, precizează MAE. În cadrul întrevederii, oficialul român a exprimat interesul României de a dezvolta relaţiile cu acest stat în plan bilateral, dar şi la nivel european, prin valorificarea cadrului de cooperare lansat de UE cu CARICOM. 

*** În cadrul întrevederii cu omologul din Sri Lanka, Tilak Marapana, a fost exprimat interesul pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, cu precădere în plan politic şi economic, obiectiv susţinut de legăturile tradiţionale de prietenie dintre România şi Sri Lanka, precum şi de cadrul actual de cooperare dintre UE şi Sri Lanka. 

*** Conform MAE, la întâlnirea ministrului Teodor Meleşcanu cu omologul său din Regatul Bahrain, Shaikh Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa, au fost analizate stadiul relaţiilor bilaterale şi perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre România şi Regatul Bahrain. Au fost discutate, totodată, oportunităţile de cooperare în plan politico-diplomatic, economic şi sectorial, mai ales în contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE în 2019. Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat dorinţa României de intensificare a dialogului politic, economic şi sectorial cu Regatul Bahrain, se arată într-un comunicat MAE. 

*** Meleşcanu a avut şi o întrevedere cu şeicul Sabah Al Khalid Al Hamad Al Sabah, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe al Statului Kuweit, cei doi demnitari exprimând interes faţă de continuarea eforturilor conjugate în vederea diversificării relaţiilor economice, prin identificarea de noi oportunităţi de afaceri şi proiecte comune de cooperare. Ministrul Teodor Meleşcanu a arătat că România este direct interesată de diversificarea relaţiilor bilaterale tradiţionale cu statele din regiunea Golfului, sens în care a punctat că organizarea primei sesiuni a Comisiei mixte de cooperare româno-kuweitiene rămâne însă un obiectiv central al părţii române. Totodată, a transmis că România este interesată de o prezenţă cât mai mare a companiilor româneşti pe piaţa kuweitiană, precizează MAE. Dialogul a prilejuit şi un schimb de opinii asupra problemelor de interes comun de pe agenda internaţională şi regională, cu accent asupra regiunii Golfului, situaţiei din Yemen şi Siria şi perspectivelor Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat că România, ca stat care va prelua preşedinţia Consiliului UE, va continua să acorde o importanţă deosebită Vecinătăţii sudice a Uniunii, concomitent cu promovarea soluţionării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Salutând eforturile de mediere ale Kuweitului, ministrul Meleşcanu a reiterat susţinerea faţă de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizaţie deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate, se mai arată în comunicatul citat. 

*** Discuţiile dintre ministrul român al afacerilor externe şi ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, au reliefat interesul comun pentru dezvoltarea şi consolidarea cooperării bilaterale. Cei doi demnitari au subliniat importanţa continuării demersurilor pentru identificarea unor noi oportunităţi de amplificare a raporturilor economice şi sectoriale în domenii de interes comun, cu accent pe domeniul investiţiilor. 

*** În cadrul întrevederii cu omologul din Laos, Saleumxay Kommasith, a fost afirmată dorinţa de intensificare a dialogului politic, precum şi necesitatea de a dezvolta cooperarea între cele două ţări, inclusiv din perspectiva încheierii Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Democrată Populară Laos. 

*** Tot vineri, în continuarea participării la dezbaterile generale ale celei de a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Teodor Meleşcanu a avut o întrevedere cu omologul său din Ungaria, Peter Szijjarto. 

Conform comunicatului MAE, cei doi oficiali au analizat modalităţile de dezvoltare a raporturilor, în baza Parteneriatului strategic, a apartenenţei comune la Uniunea Europeană şi NATO şi a unei relaţii de respect reciproc între cele două ţări, respect pe care omologul ungar a dorit să îl confirme personal ministrului Teodor Meleşcanu în cadrul întrevederii. 

"Şeful diplomaţiei române l-a asigurat pe ministrul ungar al afacerilor externe că România va continua să răspundă favorabil proiectelor ce vizează aprofundarea cooperării bilaterale, pe baza unei abordări constructive a Ungariei şi încredere reciprocă. Totodată, ambele părţi au apreciat cadrul foarte bun de consolidare a cooperării la nivel regional, precum şi în domeniul economic, al energiei şi al infrastructurii", precizează sursa citată. 

Au fost discutate, de asemenea, probleme de interes comun, mai ales susţinerea parcursului european al statelor din Balcanii de Vest şi necesitatea de a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare în domeniul energiei pentru a obţine securitatea energetică la nivel regional şi european. În context, partea ungară a apreciat eforturile depuse de România pentru asigurarea unei securităţi energetice comune, menţionează MAE.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodor melescanu new york