x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Membrii CNSAS au intrat in silenzio stampa

Membrii CNSAS au intrat in silenzio stampa

de Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    16 Aug 2006   •   00:00
Membrii CNSAS au intrat in silenzio stampa

Membrii CNSAS intra-n greva. Nu mai vor sa pronunte verdicte pana cand SRI nu le da in scris ca a tran-sferat toate dosarele politicienilor. Pe timpul grevei, preocupare SF: cautarea birourilor de microfoane vinovate de scurgerea de informatii catre presa.

Membrii CNSAS intra-n greva. Nu mai vor sa pronunte verdicte pana cand SRI nu le da in scris ca a transferat toate dosarele politicienilor. Pe timpul grevei, preocupare SF: cautarea birourilor de microfoane vinovate de scurgerea de informatii.

Intruniti intr-o sedinta extraordinara ieri, membrii CNSAS au decis blocarea adoptarii oricarei decizii in dosarele pe care le au in prezent in studiu pana cand serviciile de informatii si celelalte institutii abilitate nu le vor comunica in scris ca le-au transmis toate documentele din dosarele in cauza. "Asteptam un raspuns ferm din partea institutiilor care detin acele documente care fac obiectul hotararii CSAT, cum ca toate aceste dosare au fost sau vor fi predate CNSAS pana la termenul prevazut de lege, adica 30 august", a declarat presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu. Acesta nu a explicat insa clar motivatia care a stat la baza acestei decizii: "Avem procedura de verificare a acelor dosare pe care le-am primit deja, dar avem si aceasta dorinta de a sti exact, la momentul in care vom discuta aceste cazuri, ca au intrat la CNSAS toate dosarele care fac obiectul hotararii CSAT".

DOAR AUDIERI. Pana atunci, activitatea Colegiului va continua insa, o prima runda de audieri fiind programata saptamana viitoare, la 22 august. Desi nici unul dintre membrii Colegiului nu a vrut sa dezvaluie care sunt oamenii politici invitati la aceste audieri, atat Ticu Dumitrescu, cat si Cazimir Ionescu au confirmat ca este vorba despre nume aflate in deja celebra lista a celor 29. Printre acestia, nume grele de pe scena politica: Adrian Nastase, Marko Bela, Radu Berceanu, Puiu Hasotti, Gyorgy Frunda. Audierile nu inseamna insa ca respectivii politicieni au dosar de colaborator, a tinut insa sa precizeze presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu.

VOT SECRET. O alta decizie adoptata ieri de membrii Colegiului a vizat secretizarea votului si eliminarea posibilitatii de abtinere a vreunuia dintre membri. "Votul Colegiului va fi secret. Va fi pe buletine de vot, numai cu «da» si «nu» si asta va schimba mult atitudinea in Colegiu. Din acest moment chiar ca nu se mai poate vorbi despre nici un fel de control politic, despre nici un fel de infuenta din afara, va fi intr-adevar un vot de constiinta", a spus fostul purtator de cuvant al institutiei Cazimir Ionescu.

DOSARE SIE. Pe de alta parte, dupa ce luni Ticu Dumitrescu a anuntat ca SIE ar urma sa trimita CNSAS patru dosare ale unor politicieni, ieri presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, Mircea Dinescu si Cazimir Ionescu au fost la sediul central al Serviciului de Informatii Externe. Dupa intalnire, Secasiu nu a confirmat cele patru nume vehiculate in presa - Theodor Stolojan, Teodor Melescanu, Adrian Severin si Mircea Geoana - afirmand ca informatiile nu au relevanta pana cand nu se pronunta CNSAS.

VINOVAT. In spatele "isteriei" dosarelor de Securitate ar sta presedintele Traian Basescu, a acuzat ieri senatorul PSD Sorin Oprescu (foto), care a lansat un "apel la ratiune". "Senzatia pe care o traiesc in aceste zile este aceea a unei imense manipulari orchestrate de la Cotroceni de presedintele Basescu, folosirea drept pretext a dosarelor fostei Securitati pentru atingerea unor scopuri nemarturisite", a sustinut Oprescu. El a explicat ca amenintarea cu publicarea a 100 de nume de parlamentari care ar fi avut legaturi cu fosta Securitate a fost lansata "pe piata subterana a zvonurilor de un fost colaborator al presedintelui", Cozmin Gusa, si a avertizat ca numele celor 100 vor fi date publicitatii in transe.

TENTATIVA DE "RETEA"
Unul dintre politicienii trecuti pe lista celor 29, Gyorgy Frunda, a fost ieri la sediul CNSAS pentru a-si studia dosarul. Concluzia? "Am avut doua dosare de retea, ambele pentru ca s-a incercat racolarea mea, desi aceasta nu s-a reusit. Nu am avut angajament, nu am dat nici o nota informativa, nu am avut nume de cod", a afirmat ulterior senatorul UDMR. El a precizat ca in perioada 1982-1983, cand era avocat, s-a incercat racolarea sa ca si colaborator al Securitatii, dar ca a refuzat si ca a fost pus sa scrie doua documente. "In primul am spus ca refuz colaborarea si stiu ce am de facut in cazul in care se savarsesc infractiuni contra securitatii statului, caci sunt avocat. Cand au vazut ca am scris asta, am fost obligat sa scriu o declaratie ca nu voi face niciodata public faptul ca s-a incercat sa fiu racolat", a povestit Frunda. Verificandu-si ieri dosarul, senatorul spune insa ca a constatat ca doar al doilea document exista, pe cand primul, in care refuza colaborarea, a disparut, motiv pentru care a cerut sa se verifice daca dosarul sau este complet.

IN CAUTAREA MICROFONULUI...
Intr-o prima discutie avuta ieri la CNSAS in cadrul anchetei interne privind scurgerea de informatii, membrii Colegiului au incercat sa se disculpe, lansand, ce-i drept cu semnul intrebarii, ideea ca discutiile din interiorul sediului le-ar fi putut fi ascultate. "Instrumentele astea moderne costa doar cateva sute de dolari si oricine ar putea sa aiba asa ceva", s-ar fi lamentat unii dintre ei. Suspiciunea interceptarii a vizat si convorbirile efectuate pe telefoanele mobile ale membrilor Colegiului. Pentru lamurirea lucrurilor, s-a decis sa se solicite administratorului retelei telefonice sa demareze verificari in acest sens. Acelasi "tratament" va fi aplicat si birourilor acestora. Pana la definitivarea verificarilor, Colegiul a adoptat normele de protectie a informatiilor clasificate. "Normele prevad sanctiuni administrative, de la plata unor sume de la cateva sute de mii pana la cateva milioane si pana la sesizarea Parchetului. Cea mai mica sanctiune se aplica pentru neglijenta, ca de exemplu daca cineva pierde ceva sau ca in cazul acelei liste ajunse in presa", ne-a declarat Ladislau Cendes.
×
Subiecte în articol: politic cnsas membrii colegiului