x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mergem iar la vot

Mergem iar la vot

19 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Peste 12 milioane de rom~ni sunt a[tepta]i m~ine, din nou, la urne, pentru a-[i alege primarii. La Bac`u, pe ultima sut` de metri a campaniei electorale, Sechelariu a ncercat s` mai atrag` voturi printr-un concert electoral, n timp ce la Cluj s-a mers pe mesaje transmise extrem de discret. Maine se va desfasura cel de-al doilea tur al alegerilor locale, cand romanii merg la vot pentru a-si alege primarii localitatilor in care traiesc. Campania electorala a luat sfarsit in aceasta dimineata, la ora 7:00. Sectiile de votare vor fi deschise maine intre orele 7:00- 21:00.
CARMEN VINTILA

La al doilea tur de scrutin sunt asteptati la urne 12.103.012 alegatori. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), acest tur de scrutin se va organiza in 1.843 de circumscriptii electorale din 41 de judete si in municipiul Bucuresti (la cinci sectoare).

Candidati

Vor intra in acest tur de scrutin 3.686 de candidati, cei mai multi apartinand PSD (1.497), PNL (753), PD (620), PUR (217), PRM (179), (UDMR) 80. De asemenea, vor participa si 90 de candidati independenti. Judetul cu cele mai putine localitati unde se va organiza turul al doilea este Covasna (9), la extrema cealalta situandu-se Prahova (71).

Localitati

In municipiile resedinta de judet in care se va organiza al doilea tur de scrutin se vor confrunta: Constantin Boscodeala (PSD) si Cezar Preda (PD) la Buzau, Liviu Spataru (PNL) si Simion Purec (PSD) la Resita, Nicolae Dragu (PNL) si Marian Dragan (PSD) la Calarasi, Albert Almos (UDMR) si Retyi Odon (PSD) la Sf. Gheorghe, Iulian Furcoiu (PSD) si Emilian Teodor (PD) la Targoviste, Dorel Popa (PSD) si Gheorghe Falca (PD) la Arad, Maria Petre (PD) si Gabi Ionescu (PSD) la Slobozia, Constantin Dinu (PSD) si Ion Sarbulescu (PNL) la Drobeta Turnu-Severin, Ion Rotaru (PSD) si Gheorghe Stefan (PNL) la Piatra-Neamt, Bogdan Vilcov (PD) si Gheorghe Paunescu (PSD) la Slatina, Iuliu Nosa (PSD) si Radu Capalnasiu (PD) la Zalau, Ion Lungu (PNL) si Marian Ionescu (PSD) la Suceava, Constantin Slabescu (PSD) si Filip Constantin (PNL) la Alexandria, Constantin Hogea (PD) si Constantin Mocanu (PSD) la Tulcea, Mircea Gutau (PD) si Stefan Zamfirescu (PNL) la Ramnicu Valcea, Petru Filip (PD) si Rozalia Biro (UDMR) la Oradea, Vasile Moldovan (PD) si Adrian Ioan Muresan (PSD) la Bistrita, Florin Egner (PSD) si Catalin Flutur (PNL) la Botosani, Aurel Simionescu (PSD) si Constantin Cibu (PNL) la Braila.

Dreptul de vot

Primarii se aleg prin vot universal, egal, secret, direct si liber exprimat. Au dreptul de a alege cetatenii romani care se afla in tara si care au implinit 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor. Nu pot alege debilii sau alienatii mintali si cei pusi sub interdictie, persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva. Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau sectorul municipiului in care alegatorul isi are domiciliul.

Procedura

Daca la primul tur al alegerilor cetatenii care s-au prezentat la urne au primit mai multe buletine de vot, de data aceasta ei vor primi un singur buletin in care se vor regasi numele celor doi candidati pentru functia de primar.

Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral si dupa verificare inscrierii in lista electorala a celui in cauza i se incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat". Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde candidatul preferat. Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele, astfel ca pagina alba care poarta stampila de vot sa ramana in afara si le introduc in urna avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea votului daca secretul votului este asigurat. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate mentionand si data scrutinului. In cazul in care se voteaza pe baza cartii de indentitate, pe verso-ul acesteia se aplica un timbru autocolant. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot in afara celei care voteaza este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de vot pentru a-l ajuta un insotitor ales de el.

Cine va fi declarat invingator

Dupa incheierea votarii, presedintele biroului electoral anuleaza buletinele de vot neintrebuintate si, dupa verificarea integritatii sigiliilor, deschide urnele. Deschiderea urnelor se face numai in prezenta membrilor biroului si, dupa caz, a persoanelor care au dreptul sa asiste la votare. La numararea voturilor pot participa, ca delegati, reprezentantii tuturor partidelor politice, aliantelor care au participat la alegeri si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare si sunt mandatati de catre conducatorii organizatiilor judetene ale acestora. Va fi declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Mita electorala

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat pentru functia de primar, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Aceeasi pedeapsa se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor. Tentativa se pedepseste.

Acte necesare prezentarii la urne

Potrivit Legii 67/2004 (Legea alegerilor locale), cetatenii romani isi vor exercita in mod egal drepturile electorale, fara privilegii si fara discriminari. Dreptul de vot se exercita numai pe baza actului de identitate. La alegerile de anul acesta, cetatenii cu drept de vot nu mai pot folosi cartea de alegator. Potrivit legii, pentru a vota cetatenii trebuie sa se prezinte la urne cu unul din urmatoarele acte de identitate:
  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pasaportul diplomatic sau de serviciu;
  • carnetul de serviciu militar in cazul militarilor in termen si al elevilor din scolile militare.

    40.000 de forte de ordine mobilizate

    Pentru buna desfasurare a turului doi al alegerilor locale de maine, Ministerul Administratiei si Internelor va desfasura in teritoriu un numar de peste 43.000 de angajati. Astfel, 27.400 de politisti, 12.400 de jandarmi, 3.000 de politisti de frontiera, 2.600 de pompieri, 100 de lucratori din cadrul serviciilor de evidenta informatizata a persoanei, 250 de cadre ale protectiei civile si 500 de gardieni publici vor asigura paza sectiilor de votare, a buletinelor de vot si a stampilelor, precum si ordinea si linistea publica in zona circumscriptiilor electorale, la alegerile locale din 20 iunie.

    Politistii si jandarmii sunt cei care vor asigura, incepand cu ziua de sambata, 19 iunie, paza a 10.316 de cladiri in care sunt organizate sectiile de votare in localitatile din tara si din Capitala. (Aniela Nine)

    Al doilea tur in Bucuresti

    Mai mult de 1,5 milioane de bucuresteni din cinci sectoare ale Capitalei sunt asteptati, maine, la cele 959 de sectii de votare, pentru al doilea tur al alegerilor locale, ca sa isi desemneze primarii, dintre cei zece candidati ramasi in cursa. In Sectoarele 1, 2, 3, 4 si 6, unde vor avea loc noi alegeri, sunt inregistrati 1.512.698 de alegatori. La Sectorul 1, se vor infrunta Andrei Chiliman (Alianta PNL-PD) si Vasile Gherasim (PSD), la 2 Neculai Ontanu (PSD) si Anca Boagiu (PNL-PD), la 3 Liviu Negoita (PNL-PD) si Eugen Plesca (PSD), la 4 Adrian Inimaroiu (PNL-PD) si Vasile Mihalache (PSD), iar la Sectorul 6 Cristian Poteras (PNL-PD) si Dan Darabont (PSD). La Sectorul 5 a fost declarat invingator din primul tur independentul Marian Vanghelie.

    Observatori APD in 27 de localitati

    Si Asociatia Pro Democratia (APD) va supraveghea la buna desfasurare a turului doi al alegerilor locale prin intermediul observatorilor, in 27 de localitati din intreaga tara, in special in municipiile resedinta de judet. Pentru a acoperi un numar cat mai mare de sectii de votare, APD a facut apel la toti cei care vor sa supravegheze procesul electoral sa se inscrie pe lista observatorilor interni. Pentru a fi acceptati, doritorii trebuie sa aiba peste 18 ani si sa nu fie membri ai nici unui partid politic. In localitatile in care observatorii APD vor acoperi un numar important de sectii de votare vor fi realizate numaratori paralele rapide ale voturilor, ale caror rezultate vor fi anuntate in noaptea alegerilor, la scurt timp dupa inchiderea urnelor. (Aniela Nine)

    SUMAR Alegeri 20 iunie 2004

    Mergem iar la vot

    Dumitru Sechelariu s-a dat in spectacol

    Atmosfera electorala "molcuta" in orasul de la poalele Feleacului
  • ×