x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesaj ipocrit de la Palatul Cotroceni

Mesaj ipocrit de la Palatul Cotroceni

de Eugenia Mihalcea    |    29 Aug 2009   •   00:00
Mesaj ipocrit de la Palatul Cotroceni
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu, principalul susţinător al creşterii salariilor profesorilor cu 50%, cel care a promulgat anul trecut Legea de majorare a lefurilor, le-a servit ieri dascălilor o mostră de ipocrizie crasă, spunându-le verde în faţă că majorările salariale nu sunt altceva decât nişte amăgiri.



Şeful statului, care în octombrie 2008 promulga Legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, s-a exprimat ieri în faţa cadrelor didactice, întrunite la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, ca şi când nu îşi mai aminteşte ce a spus în urmă cu mai puţin de un an. "Apelul meu la dumneavoastră este să nu vă păcăliţi, să fiţi realişti, să alegeţi soluţiile care pun sistemul de educaţie în stare de performanţă, pentru că România este condamnată dacă tinerii nu vor face performanţă ca urmare a şcolii pe care au făcut-o şi vom rămâne un veşnic importator de orice", a spus ieri preşedintele ţării.

Declaraţia lui pare a ieşi din gura unui alt om, dacă ne amintim ceea ce susţinea cu toată convingerea în faţa naţiunii, la televizor, în prime-time, în urmă cu 10 luni: "Cu actuala salarizare, este imposibil ca în sistemul de educaţie românesc să intre dascăli care să îi înveţe pe copii IT, matematică sau alte materii. Nici un dascăl bun nu vine pentru 700 de lei în sistemul de învăţământ", spunea preşedintele în octombrie 2008, la promulgarea Legii de creştere a salariilor. În acel moment, Traian Băsescu îl contrazicea vehement, oricând apuca, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, care îi spunea că ne paşte o criză şi că nu sunt bani de majorări.

"Ideea că nu sunt bani nu este o realitate. Bugetul poate fi aşezat pe priorităţi. Este doar o chestiune de voinţă dacă vrei să asiguri majorarea salariilor profesorilor. Din bugetul de 6% se poate asigura plata salariilor mărite până la data de 31 decembrie", îl contrazicea Băsescu pe Tăriceanu în plină campanie pentru alegerile parlamentare.

Înainte de alegerile prezidenţiale, deşi nu şi-a anunţat deocamdată candidatura, şeful statului se dedublează într-un personaj mult mai chibzuit şi le explică profesorilor că nu trebuie să se amăgească cu salarii mărite înainte de alegeri, din cauză că aceşti bani se pierd prin inflaţie.

"Eu aici nu am venit nici să vă promit salarii, nici să vă spun altceva decât să vă dau semnalul meu de respect şi, în acelaşi timp, să vă conving că aveţi nevoie să vă implicaţi într-un sistem de educaţie performant. Nu se poate numai cu satisfacţii din acelea negociate de sindicate din când în când. Nu se poate", a spus şeful statului, care a continuat: "Nu vă mai amăgiţi cu salariile crescute înainte de alegeri, a căror creştere o pierdeţi în câteva luni prin inflaţie". Îndemnându-i să renunţe la ideea majorărilor salariale, şeful statului recunoaşte implicit că şi el i-a amăgit pe profesori atunci când a promulgat o lege care nu s-a aplicat până acum ori nu îşi mai aminteşte ceea ce a spus, lucru care poate fi destul de grav.

PROREFORMA MICLEA
Preşedintele ţării le-a cerut însă dascălilor - unii cu salarii mai mici de 2.000 de lei pe lună - să dezbată cele două proiecte de legi ale educaţiei şi să opteze pentru reformarea din temelii a sistemului, cu alte cuvinte pentru pachetul legislativ al Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, condusă de Mircea Miclea. Participanţii la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România vor analiza, în cele trei zile ale evenimentului, proiectul Codului Educaţiei, la care vor aduce amendamente. În finalul congresului va fi încheiată o rezoluţie în care vor fi cuprinse propunerile cadrelor didactice.

×
Subiecte în articol: politic salarii mesaj ipocrit