x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesaje periculoase lansate la congresul UDMR

Mesaje periculoase lansate la congresul UDMR

de Ion Alexandru    |    25 Feb 2019   •   10:28
Mesaje periculoase lansate la congresul UDMR
Sursa foto: Puiu Gazdaru

Congresul UDMR, care a avut loc în week-end, l-a reales pe Kelemen Hunor în funcția de președinte, pentru un nou mandat, de patru ani. Hunor, care a fost singurul candidat, a primit 728 de voturi. Au fost, însă, și 26 de voturi împotriva realegerii lui Kelemen Hnor, fiind întegistrate și trei voturi nule. Evenimentul a fist marcat de câteva luări de poziii scadaloase, printre care și afrmația făcută de senatorul Cseke Attila, potrivit căreia steagul Ungariei și drapelul Ținutului Secuiesc reprezintă simboluri naționale “care pot fi folosite oriunde unde trăiesc membri ai naţiunii maghiare”.

 

Acesta a precizat că reprezentanții comunităţii maghiare aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri. Iar aceste lucruri nu au rămas la stadiu de vorbe, ci s-au concretizat într-un proiect carea fost adoptat cu unanimitate de voturi de delegații la congres. Cu acest prilej, UDMR a făcut apel la societatea românească să accepte folosrea de către comunitatea maghiară, în depliă libertate, fără sancțiuni, simbolurile proprii care o caracterizează și care fav parte din identitatea sa etnică. “Toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, lucru care nu e o dramă, ci ar trebui să fie normalitatea, realitatea. Acesta a subliniat că până când steagul secuiesc nu a fost atacat (în instanță - n.red,) şi nu au început să fie amendaţi primarii din Secuime, la casele oamenilor rar se vedea arborat drapelul Ţinutului Secuiesc, dar când au fost aplicate amenzile, solidaritatea a însemnat că pe fiecare casă şi poartă steagul a fost arborat”, a declarat Kelemen Hunor, care a adăugat că , legat de simbolurile proprii, “urmează să fie modificată legislaţia”.

 

Proiectul “Viitorul în Transilvania”

Un alt punct de interes al congresului UDMR, de la sfârșitul săptămânii trecute, a fost lansarea documentuluiViitorul în Transilvania”. În acest document se se arată că scopul Uniunii rămâne crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline, urmând să se acţioneze mai multe direcții și care vizează ca, în deceniile următoare, Transilvania să fie “din ce în ce mai liberă față de rețeaua aspirațiilor centraliste” și să-și “găsească propria voce”. “Și românii din Transilvania sunt interesaţi de aspectele menţionate, astfel încât este nevoie de un <>”, susți liderii UDMR, care a adăuga că Uniunea urmărește creşterea competitivităţii maghiarilor din regiune, atât în Transilvania, cât şi în România şi Europa, fiind conştienţi de faptul că situaţia socială şi puterea economică a maghiarilor din Transilvania este în mai multe aspecte inferioară celor ale naţiunii majoritare. În acest sens, UDMR anunţă că va lansa o nouă campanie de consultare publică a populației de etnie maghiară din Ardeal.

 

Băsescu, atac la USR și PNL

Pentru acest congres, UDMR a lansat invitații de participare tuturor artidelor police din Parlament. Au dat curs PSD, ALDE, PNL și USR. Acest lucru l-a enervat la culme pe fostu președinte, Traian Băsescu. Pe pagina sa de Facebook, acesta a lansat un atac virulent. “ce căutau la acest Congres repezentanţii PNL şi USR care declară că sunt împotriva politicilor PSD-ALDE-UDMR? (…) Zâmbetele afişate de Raluca Turcan şi Dan Barna la congresul UDMR sunt doar un rânjet de neputinţă şi slugărnicie faţă de o formaţiune politică ce s-a transformat în ultima vreme în trâmbiţă a revizionismului propagat de Budapesta. Tupeul liderilor UDMR de a jigni constant România în ultima vreme nu mă surprinde, dar laşitatea unor lideri politici români ce se pretind a fi opozanţi ai alianţei PSD-ALDE-UDMR este jalnică. Nici Raluca Turcan şi nici Dan Barna nu au avut curaj să le atragă atenţia în plin congres asupra derapajelor inacceptabile ale UDMR”, scrie Băsescu .

 

“Până când steagul secuiesc nu a fost la casele oamenilor rar se vedea arborat drapelul Ţinutului Secuiesc, dar când au fost aplicate amenzile, solidaritatea a însemnat că pe fiecare casă şi poartă steagul a fost arborat” – Kelemen Hunor

 

×
Subiecte în articol: congres udmr Kelemen Hunor